avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... calea de atac
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

calea de atac

La un dosar penal, procurorii de la P. Tribunal au emis ordonanta de n.u.p. S-a atacat la instanta Tribunalului, iar judecatorul de camera preliminara a declinat dosarul catre instanta competenta a P. Curtii de Apel. Judecatorul de camera preliminara a instantei C. de Apel a admis plangerea si a dispus trimiterea cauzei la P. Curtea de Apel in vederea inceperii u.p.

Avand in vedere cele de mai sus, conform art. 488.1, care ar fi termenul de contestare pentru dispunerea solutionarii mai rapid ? Eu inteleg ca raspunsul ar fi litera C. (6 luni). Ma insel?

Art. 488.1
Introducerea contestaţiei
(1) Dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplineşte într-o durată rezonabilă, se poate face contestaţie, solicitându-se accelerarea procedurii.
(2) Contestaţia poate fi introdusă de către suspect, inculpat, persoana vătămată, partea civilă şi partea responsabilă civilmente. În cursul judecăţii, contestaţia poate fi introdusă şi de către procuror.
(3) Contestaţia poate fi formulată după cum urmează:
a) după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale;
b) după cel puţin un an de la trimiterea în judecată, pentru cauzele aflate în cursul judecăţii în primă instanţă;
c) după cel puţin 6 luni de la sesizarea instanţei cu o cale de atac, pentru cauzele aflate în căile de atac ordinare sau extraordinare.

NUP nu se mai dispune conform noilor reglementari, vorbim ori de clasare ori de renuntare la urmarire penala.
Apoi, trebuie sa aveti in vedere ca dispoziţiile art. 488^1 - 488^6 din Legea nr. 135/2010, referitoare la contestaţia privind durata rezonabilă a procesului penal, se aplică numai proceselor penale începute după intrarea în vigoare a Legii nr. 135/2010, respectiv dupa 01.02.2014.
Nu sunteti intr-o cale de atac ordinara sau extraordinara pentru a se retine art.488^1 alin.3 lit.c., sunteti in faza de urmarire penala, iar in aceasta situatie este incident art.488^1 alin.3 lit.a.
In ipoteza in care dosarul dvs ar fi in faza de urmarire penala incepand de ex. cu data de 01.02.2014, o eventuala contestatie nu poate fi depusa in acest moment deoarece inca nu a trecut 1 an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen contestatie tegiversare u.p. Narcisa_ Narcisa_ Instanta a admis plangerea si a trimis dosarul la parchet unde a dispus inceperea U.P. De la data de cand dosarul se afla la parchet, au trecut 9 luni de ... (vezi toată discuția)
Durata cercetari penale. _Alin_ _Alin_ Am facut o plangere impotriva unei ord. a procurorului. Instanta (jud. de cam. preliminara) mi-a admis plangerea si a trimis cauza catre parchet pentru ... (vezi toată discuția)
Cercetare penala ramos57 ramos57 Buna seara, Exista prescriptie legala care sa mentioneze care este termenul legal rezonabil in care se poate desfasura o cercetare penala? Va ... (vezi toată discuția)