Buna ziua.
Sunt salariata la o institutie publica, contract nedeterminat si fara statut de functionar public. Sunt insarcinata dar mai am ceva luni pana la dreptul de a intra in prenatal. Din anumite considerente si din motiv ca nu mai am zile de CM pt anul in curs, as dori sa intru in concediu fara plata pentru lunile ramase pana la prenatal.
Ce motiv as putea invoca? RI prevede concediu fara plata pana la 1 an indiferent ca e pt studii sau interese personale.
Angajatorul, din rea vointa si evitand legea privind protectia maternitatii ( pentru ca la a "fenta" legea toti sunt asi in tara asta), ar putea sa imi inceteze contractul de munca definitiv in perioada cat sunt in concediu fara plata? Dar daca sunt in CO? Ce as putea face in asemenea caz?
La revenirea din fara plata pot intra direct in prenatal? Multumesc.
Daca ati anuntat angajatorul ca sunteti gravida, pe baza unui act medical, nu puteti fi concediata pe perioada pana la nastere ( art 60 c, Codul Muncii ). De asemenea nici in timpul concediului medical ( art 60 a C.M. ) sau de odihna ( art 60 h C. M. ). Anuntati din timp, cu acte medicale doveditoare, ca sunteti insarcinata.
Am anuntat angajatorul, si in baza acestui lucru, prin medicul de medicina muncii, mi-a interzis dreptul de a intra in concediu de risc pe motiv ca serviciul nu este de asa natura, omitand intentionat anumite aspecte din felul de desfasurare al serviciului, care evident ca ar pune altfel problema riscului. Pana la prenatal mai am cateva luni.