avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas

Fiica mea are pensie de boala si indemnizatie handicap,gr 2.Este bolnava de cancer de pe vremea studentiei.Anul trecut a murit tatal ei care nu era pensionar..Conform legii ar avea dreptul de pensie de urmas .Initial cei de la Casa de pensii au fost de acord dar cand am dus dosarul cu actele necesare,au refuzat spunand ca are deja un venit(pensie de boala 520 lei si ajutor handicap).Mentionez ca acea pensie de boala e revizuibila anual.Ieri am foss ca din nou si ni s-a spus ca daca vrea sa renunte la pensia de boala si sa stea un an fara nici un venit s-ar putea sa primeasca pensie de urmas.Va intreb ce sa fac?Nu inteleg de ce sotia unui pensionar poate alege intre pensia ei si jumatatea pensiei sotului decedat si o tanara bolnava nu poate opta intre pensia de boala si jumatate din pensia tatalui decedat(mentionez ca tatal a fost conf univ si ar avea pensie mai mare).
Cel mai recent răspuns: mariarodica54 , utilizator 11:42, 14 Iulie 2017
buna , raspunsul celor de la casa de pensi este verbal sau in scris , eu cred ca verbal ca altfel nu va raspundeau in scris asa ceva ,

Art. 83. Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Art. 84. Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

daca credeti ca va incadrati in vreun articol de mai sus faceti contestatie daca aveti un raspuns de la casa de pensi sau cereti o audienta la casa de pensi
Buna searanRaspunsul este verbal.Am fost in audienta la dir adj care mi-a spus sa fac dosarul si apoi si-a cerut scuze ca m-a dezinformat.Am fost indrumata de un prieten judecator spre Ministerul Muncii sau instanta dar avocata mi-a spus ca fara un raspuns scris de la casa de pensii nu poate sa ma reprezinte.Ideea este ca cei de la Casa de Pensii nu vor sa-mi ia dosarul.Va rog sa ma sfatuiti cum as putea obtine un raspuns scris de la Casa de Pensii.Mi s-a parut foarte urat raspunsul lor pe langa altele,la intrebarutea ce" s-a intamplat cu contributia tatalui fiicei mele la fondul de pensii"O doamna, acea contributie s-a consumat demult.
buna seara , daca indeplineste conditile din articolul 84 atunci trebuie sa primeasca pensia de urmas nu conteaza cand a cotizat tatal fetei, ca sa primiti un raspuns dosarul trebuia depus si sa aveti un nr de ordine prin care sa poate dovedi ca ati depus dosarul , raspunsul vine in general in 3 luni cu plus sau minus in functie de casa de pensi daca nu vi raspunde in termenul din lege atunci puteti inainta in instanta dosarul ... dar prima conditie e sa se incadreze in articolul 84 altfel nu va primi ,,,,,bafta
Fiica mea este bolnava din 2007 ,cand era studenta in anul 1.Idee este ca nu vor sa-mi inregistreze dosarul.Cineva m-a indrumat sa-l trimit prin posta cu aviz de primire.Multumesc mult pentru atentie.
buna ,daca era studenta si a continuat studile pana la varsta de 26 atunci e ok , trebuie sa va inregistreze dosarul si sa va dea nr de ordine dar poate ca ar fi bine sa va impuneti si dumneavoastra ia zicetile ca vine presa sa vedeti va mai refuza zic si eu......

Alte discuții în legătură

Pensie urmas circeiramona circeiramona Buna ziua! Am urmatoarea intrebare: Exista pensie de urmas pentru copiii care nu au alt venit in afara alocatiei de stat pentru copii, ca urmare a decesului ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas copil valentina792013 valentina792013 Buna ziua, fata mea este studenta le medicina. Au trecut deja 1 an 6 luni de cand am stiut ca tatal ei a murit. As dori sa stiu: 1-daca i se poate da din ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru bolnavii psihic AdrianBOA AdrianBOA Am auzit de cazul unui colonel in rezerva in varsta de 85 de ani care a [b]adoptat legal[/b] un fiu in varsta de 30 de ani cu probleme psihice. La moartea lui, ... (vezi toată discuția)