Buna ziua ! Am o mica problema si nu stiu cum sa procedez.
In calitate de propietar, am incheiat un contract de inchiriere pe o perioada de 1 an cu o persoana fizica. Problema mea este ca persoana a plecat, iar eu am ramas cu datoriile la lumina, intretinere, etc. In apartament au stat 4 persoane, dar contractul era incheiat doar cu una singura.
Intrebarea mea este, daca in contract nu este specificat ca, chiriasul trebuie sa plateasca cheltuiele apartamentului, eu il pot actiona in justitie pentru a-mi recupera pagubele ?
Iar daca ii intentez proces, am sanse sa-mi recuperez banii in totalitate, sau doar 1/4 din suma, deoarce au stat 4 persoane iar contractul a fost incheiat doar cu una singura ?
Daca aveti de unde sa il luati va puteti judeca linistit.
Ii puteti actiona si pe ceilalti in judecata chiar daca nu aveti contract cu ei, dar trebuie bine studiata treaba.
intrucat contractul de inchiriere este un contract cu executie succesiva , puteti introduce in instanta o actiune, avand ca obiect rezilierea contractului si obligarea paratului la plata cheltuielor de intretinere.
puteti solicita de asemenea si obligarea sa la plata cheltuielilor de judecata . dvs nu va puteti judeca decat cu fostul chirias .
actiunea se timbreaza la valoare , iar competenta apartine instantei de la domiciliul paratului sau instantei locului unde obligatia trebuie executata .
Eu zic sa incercati si o reclamatie la locul de munca, mai ales ca e MAPN, in atentia comandantului..poate vi le plateste de buna-voie.De nu, actiunea e singura solutie.
Ati incercat sa discutati cu fostul chirias? El refuza sa va faca plata, cu toate ca i-ati solicitat acest lucru?
Este posibil sa mearga si varianta unei sesizari catre comandantul acelei persoane.
Daca nu, solutia este sa va adresati instantei de judecata.
Da, am vorbit cu el si n-am rezolvat nimic, tocmai de asta ma intereseaza o alta metoda.
Contractul il pot rezilia si fara a merge in instanta, dar pentru plata datoriilor alta metoda nu cred ca exista, poate cum ati spus dvs, o plangere la MAPN, dar nu stiu daca este de competenta lor.
In cazul in care ajung in instanta, din experienta dvs, cam cat ar dura un procesul ?