Am divortat la notar, motiv pentru care fosta mea sotie a impus conditia ca nu va semna actele de divort decat daca va primi o pensie alimentara in valoare de 500 ron. Mentionez faptul ca venitul meu net este de 1200 ron, dintre care 350 ron platesc rata la banca pentru un credit, iar 500 ron reprezinta cheltuieli pentru chirie si intretinerea imobilului in care locuiesc in prezent. Avand in vedere faptul ca imi este imposibil sa platesc o pensie alimentara atat de mare, insa am acceptat pentru ca altfel nu semna actele de divort, exista vreo posibilitate ca pensia alimentara sa se micsoreze? Daca da, ce anume trebuie facut mai exact si ce documente sunt necesare? Mentionez faptul ca am doi copii, unul de 9 ani si 8 luni si unul de 3 ani.
Buna ziua,
Va trebui sa formulati o cerere in instanta solicitand stabilirea unei pensii conform prevederilor art. 529 C.civ.
Va anunt ca, in conformitate cu prevederile acestui articol veti fi obligat sa platiti o pensie intr-un cuantum de 1/3 din venitul net adica 400 lei pentru ambii copii!
Avand in vedere diferenta si faptul ca sunt copiii dumneavoastra nu stiu daca este cazul sa va plimbati in instante.
Intr-adevar, insa din cate am inteles de la notar ar trebui ca pensia alimentara sa fie 25% din venitul net. Si atunci ar fi vorba despre 300lei. Nu este o diferenta foarte mare, sunt copiii mei, dar trebui sa imi ramana si mie bani sa traiesc. Fosta sotie a vrut ca pensia alimentara sa fie 500lei pentru ca o sa fie singurul venit (in afara de alocatii) pe care o sa il incaseze, nu este angajata si nu doreste sa se angajeze. De aceea, pararea mea este ca nu e normal ca doar unul dintre parinti sa intretina copiii financiar. Se poate face ceva pe cale legala in acest sens?
Aveti 2 copii ati spus, asa ca e vorba de 1/6 pentru fiecare copil, in total 1/3.
Art. 529 cod civil
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Nu veti obtine nimic in instanta, cererea va va fi respinsa ca nefondata daca la data cand ati stabilit pensia, aveati acelasi salariu, aceeasi rata si aceeasi chirie.
La data cand s-a stabilit pensia alimentara nu s-au luat in calcul aceste cheltuieli. Notarul a spus ca ar trebui sa fie 250-300 ron in functie de salariu, insa fosta sotie a spus ca nu se va descurca lunar cu aceasta suma avand in vedere ca nu este angajata si nu vrea sa se angajeze, de aceea a solicitat 500 ron si am fost de acord doar pentru a semna actele de divort.