Speta:
Din luna martie 2005 persoana X se aflata in proces penal in Spania.Persoana X este judecata in stare de libertate si in 2006 i se ridica interdictia de a parasi Spania.Acesta vine in Romania si in luna mai 2006 vinde casa prorietate personala parintilor lui(act de vanzare cumparare intre fiu si parinti).Imobilul a fost cumparat in anul 2002 cu o valoar de 10.000 euro si revandut parintilor in 2006 cu o valoare tripla respectiv 30.000 euro.
Procesul din Spania se termina in luna iulie 2009(deci la 3 ani si 2 luni de cand persoana X a vandut casa din Romania parintilor lui) cu condamnarea persoanei X la 2 ani cu suspendare si la plata unor despagubiri in valoare de 40.000 euro.
Intrebare:In conditiile in care persoana X nu are nici un bun care poate fi urmarit si avand in vedere ca de la vanzarea casei au trecut mai bine de 3 ani(deci nu poate fi invocat efectul Paulina) actul de vanzare cumparare prin care casa a trecut pe numele parintilor poate fi atacat?
Poate fi executata casa care acum este pe numele parintilor in conditiile in care pretul de vanzare a fost unul care sa nu dea posibilitatea interpretarilor ca ar fi fost o vanzare fictiva?
Nimic nu împiedică creditorul obligaţiei de despăgubire să solicite desfiinţarea actului şi revenirea îmobilului în patrimoniul debitorului pentru executarea silită dacă se dovedeşte intenţia comună de fraudare a intereselor celui îndreptăţit la despăgubire.
Să nu uităm că paguba exista la momentul înstrăinării imobilului, vînzătorul ştia de existenţa ei şi avea reprezentarea faptului că va trebui să o repare. La acel moment ne raportăm, nu la data la care s-a pronunţat instanţa.
Pe de altă parte, obligaţia nu poate fi executată silit decît după ce hotărîrea instanţei rămîne definitivă. Pînă atunci cursul prescripţiei este suspendat de drept.
cred ca depinde si de natura despagubirilior... (daune rezultate din acte juridice sau fapte juridice)
Pe de alta parte, locul casei a fost luat de pretul incasat, mai ales ca nu cred ca se poater dovedii ca pretul a fost mult mai mic...
Sincer vorbind, eu cred ca exista sanse destul de mici al creditorului sumei respective sa obtina desfiintarea contractului...
Insa va trebui sa va obisnuiti cu ideea ca aveti o datorie de 40.000 € si cine stie cand se prescrie suma potrivit dreptului spaniol...
Domnule Themis, cu tot respectul pentru activitatea dvstra de pe forum..din cate stiu pentru a anula un act de vanzare -cumparare trebuie sa se actioneze in intervalul de 3 ani de la vanzarea locuintei(efectul Paulina), deci momentul vanzarii casei nu are legatura cu momentul incheierii procesului(cel putin asa vad eu).
Intrebare: Pentru a anula un asemenea contract , creditorul Spaniol trebuie sa ceara anularea actului in Romania?Adica procesul se va desfasura in Romania?
Pai eu vad cam asa:
Titlul spaniol trebuie investit cu formula executorie in Romania, dupa care se trece la executarea silita conform legii romanesti!
Strict teoretic se poate cere anularea (tot in Romania) actelor incheiate cu scopul de a frauda intereselor creditorului, insa nu e chiar asa de simplu...
Daca suma era mai mica, cred ca nimeni nu si-ar fi batut capul, insa la 40.000 €...
De fapt ce fel de despagubiri sunt? Cine este creditorul?
Statul spaniol sau o persoana privata?
JH
Creditorul este statul spaniol.Teoretic inteleg ca se poate cere anularea actului, dar practic chiar s-a intamplat vreodata asa ceva?ca din cate inteleg este foarte greu sa anulezi un act de vanzare cumparare..si din cate cunosc un act de vanzare cumparare daca au trecut mai bine de 3 ani de la incheierea lui nu mai poate fi atacat.Asa este?