avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... MMFPSPV Ordinul nr. 1887/2016 privind stabilirea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

MMFPSPV Ordinul nr. 1887/2016 privind stabilirea contribuţiei lunare de întreţinere datorate de adulţii cu handicap asistaţi în centrele rezidenţiale

Buna ziua,
vreau sa va prezint situatia in care este pusa familia mea, ca urmare a intrarii in vigoare a urmatorului ordin de ministru:

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice - MMFPSPV Ordinul nr. 1887/2016 privind stabilirea contribuţiei lunare de întreţinere datorate de adulţii cu handicap asistaţi în centrele rezidenţiale publice pentru persoane adulte cu handicap sau de susţinătorii acestora şi aprobarea Metodologiei de stabilire a nivelului contribuţiei lunare de întreţinere datorate de adulţii cu handicap asistaţi în centrele rezidenţiale publice pentru persoane adulte cu handicap sau de susţinătorii acestora În vigoare de la 07.11.2016

Cumnatul meu in varsta de 57 de ani diagnosticat ca "oligofren" la 9 luni de la nastere, este institutionalizat de la varsta de 17 ani (a stat prin camine de handicapati). In cei 17 ani petrecuti acasa, familia lui nu a primit nici un ajutor de la stat. Prin acest ordin de ministru se cauta membrii ai familiei care ar putea sa sustina intretinerea acestor persoane. La noi s-au facut mai multe anchete sociale in care toate intrebarile au fost cu referire la veniturile de care noi dispunem. Am fost intrebatii de salarii, de conturi in banca, de proprietati atat sotia mea, eu cat si fiica mea(28 de ani). Consider un abuz aceasta incercare de a pasa obligatia asumata de stat acum 40 de ani catre rudele celui vizat. As accepta poate sa fie luata in considerare sotia mea (sora lui) ca fiind singura ruda "de sange" in viata, dar sa iei in considerare veniturile mele si ale copilului meu atunci cand tb sa stabilesti suma care tb platita pentru intretinerea celui bolnav, mi se pare un abuz.

Ce trebuie remrcat este ca nimeni si nici "ordinul" nu ridica si problema cheltuielilor pe care le are o familie(credite, scoala copiilor, intretinere.......) in cazul nostru sotia mea este pensionata medical ca urmare a doua operatii de cancer ==> tratamentul costa!
O solutie la care ne-am gandit ar fi sa divortam - trist! Pe vremea lui Ceausescu se divorta ca sa obtii 2 butelii
Cred ca ar fi de folos sa aflam si parerea altor familii puse in aceasta situatie.
Va rog sa-mi spuneti daca exista vre-o posibilitate de a ne opune acestui ordin?!
Ultima modificare: Luni, 24 Iulie 2017
malex1960, utilizator
Cel mai recent răspuns: malex1960 , utilizator 23:43, 26 Iulie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acest ordin nu mai este de actualitate, a fost modificată legea recent prin OUG nr. 51/2017.
Întreținere nu-și mai datorează acum, decât soții între ei, copii părinților, și părinții copiilor.
`
"Art. 942. — Susţinătorii legali ai adulţilor cu handicap asistaţi în centrele rezidenţiale publice pentru persoane adulte cu handicap, care pot datora contribuţia lunară de întreţinere, sunt:
`
a) soţul pentru soţie sau, după caz, soţia pentru soţ;
`
b) copiii pentru părinţi;
`
c) părinţii pentru copii.”

Detalii: [ link extern ]
Iti multumesc DAPIX, sper sa tina cont si doamna de la DGASPC Sector 2 de aceste schimbari de care se pare ca habar nu are. Ieri am primit o somatie prin care ni se cerea ca in decurs de max 15 zile sa le dam actele care sa ateste veniturile de care dispunem!!
Multumesc inca o data. Numai bine.
Astazi 26.07.2017 am fost la sediul DGASPC sectror 2 cu somatia pe care am primit-o in 21.07.2017, cu data de 13.07.2017 ca fiind emisa. Nu v-am spus ca numele sotiei mele era gresit trecut pe somatie( pot sa consider ca nu-i era adresata??). La intrebarea: "de ce ati mai trimis aceasta somatie dupa ce legea, ordinul,.... au fost amendate in 30.06.2017", mi s-a raspuns ca asa este procedura si ca in continuare noi (familia) suntem datori sa platim contributia aferenta celor 2 luni(mai si iunie) cand legea era in vigoare. Mi se pare aberant sa ma supun retroactiv unei legi care ulterior s-a dovedit gresit gandita.
Ce ma sfatuiti sa fac? Sa platesc??.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Iulie 2017
malex1960, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contribuţia lunară de întreţinere datorată de adulţii cu handicap Faulkner Faulkner Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti cat este Contribuţia lunară de întreţinere datorată de adulţii cu handicap asistaţi în centrele rezidenţiale ... (vezi toată discuția)
lamuriri aplicare ordinul mmfpspv nr. 1887/2016 razvypitesti razvypitesti Buna ziua, nu stiu daca folosesc categoria potrivita, dar indraznesc sa cer anumite lamuri. Lucrez intr-o instituie care apartine domeniului public si de ... (vezi toată discuția)
Discutie oug 51/2017 razvypitesti razvypitesti Am o nelamurire cu privire la aplicarea unui articol din ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ Nr. 51/2017 din 30 iunie 2017 \"ART. 94^1 (1) Persoanele cu [u]handicap ... (vezi toată discuția)