Bună ziua, vă adresez rugămintea de a-mi comunica unde/cum pot găsi jurispudență internă sau europeană privind eventuale soluții de clasare/achitare pentru alcoolemie la volan a cărei valoare a fost stabilită la un moment cu mult îndepărtat față de cel al comiterii faptei și care nu poate fi stabilită prin recalculare sau să-mi dați o opinie juridică cu privire la soluțiile ce pot fi dispuse de către organele în drept în speța de mai jos.
La data de 05.05.2017 ora 23:35 am provocat un eveniment rutier fără victime. La ora 23:51 politia a sosit la fata locului iar la ora 23:59 am fost testat cu aparatul alcoltest, rezultând o alcoolemie 0,59 în aer expirat. La ora 01:00( o oră și jumătate de la eveniment) mi-a fost recoltată prima probă de sânge 1,10 gr.% alcool iar la ora 02:00 la proba a rezultat valoarea de 0,95 gr.% alcool în sânge.
În reperele metodologice H.2/18.09.2015 al CSML după care INML se ghidează la efectuarea recalculărilor alcoolemiei, se precizează că această expertiză se efectuează doar atunci când alcoolul este în faza de eliminare, anume când consumul alcoolului a încetat cu cel puțin 45 min. pe stomacul gol și de cel puțin 90 min. pe stomacul plin iar valoarea alcoolemiei celei de-a doua mostră de sânge este mai mică decât prima. Personal nu mă încadrez în aceste condiții întrucât în ziua menționată, intre orele 23:00-23:20 (23:25) am mancat o shaorma mare de pui și am consumat 400 ml wiskey( 2 pahare a 200 ml)-aspecte susținute de martori.
Ca și situații speciale de efectuare a alcoolemiei, anume cu valoarea celor două probe de sânge egale sau acestea fiind în creștere, am înțeles că de regulă INML nu efectuează expertiza privind estimarea retroactivă a alcoolemiei ci doar comunică organelor judiciare că la momentul cu relevanță ( al comiterii faptei) alcoolemia din acest moment va fi mai mică decât valoarea alcolemiei primei mostre biologice de sânge analizată, fără a se putea preciza valoarea concretă a acesteia.
Cum regula privind rata creșterii/descreșterii alcoolemiei în sânge este de 0,12%-0,20% per oră, așa cum menționează chiar INML în normele sale, este posibil cel puțin teoretic ca alcoolemia de la momentul faptei să fi fost mai mică cu o valoare cuprinsă între circa 0,20- 0,3 gr.% alcool în sânge deci să fi avut valoarea de circa 0,80-0,90 gr.% alcool în sânge (nivelul apropiat de cel care face diferența dintre infracțiune și contravenție)? Coroborând acest aspect cu prev. art 4 din C.P.P - Dupa administrarea intregului probatoriu, orice indoiala in formarea convingerii organelor judiciare se interpreteaza in favoarea suspectului sau inculpatului, credeți că sunt șanse la o soluție de clasare/achitare?
Ce păreri aveți?
Multumesc.