avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Estimare retroactiva a alcoolemiei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Estimare retroactiva a alcoolemiei



Bună ziua, vă adresez rugămintea de a-mi comunica unde/cum pot găsi jurispudență internă sau europeană privind eventuale soluții de clasare/achitare pentru alcoolemie la volan a cărei valoare a fost stabilită la un moment cu mult îndepărtat față de cel al comiterii faptei și care nu poate fi stabilită prin recalculare sau să-mi dați o opinie juridică cu privire la soluțiile ce pot fi dispuse de către organele în drept în speța de mai jos.
La data de 05.05.2017 ora 23:35 am provocat un eveniment rutier fără victime. La ora 23:51 politia a sosit la fata locului iar la ora 23:59 am fost testat cu aparatul alcoltest, rezultând o alcoolemie 0,59 în aer expirat. La ora 01:00( o oră și jumătate de la eveniment) mi-a fost recoltată prima probă de sânge 1,10 gr.% alcool iar la ora 02:00 la proba a rezultat valoarea de 0,95 gr.% alcool în sânge.
În reperele metodologice H.2/18.09.2015 al CSML după care INML se ghidează la efectuarea recalculărilor alcoolemiei, se precizează că această expertiză se efectuează doar atunci când alcoolul este în faza de eliminare, anume când consumul alcoolului a încetat cu cel puțin 45 min. pe stomacul gol și de cel puțin 90 min. pe stomacul plin iar valoarea alcoolemiei celei de-a doua mostră de sânge este mai mică decât prima. Personal nu mă încadrez în aceste condiții întrucât în ziua menționată, intre orele 23:00-23:20 (23:25) am mancat o shaorma mare de pui și am consumat 400 ml wiskey( 2 pahare a 200 ml)-aspecte susținute de martori.
Ca și situații speciale de efectuare a alcoolemiei, anume cu valoarea celor două probe de sânge egale sau acestea fiind în creștere, am înțeles că de regulă INML nu efectuează expertiza privind estimarea retroactivă a alcoolemiei ci doar comunică organelor judiciare că la momentul cu relevanță ( al comiterii faptei) alcoolemia din acest moment va fi mai mică decât valoarea alcolemiei primei mostre biologice de sânge analizată, fără a se putea preciza valoarea concretă a acesteia.
Cum regula privind rata creșterii/descreșterii alcoolemiei în sânge este de 0,12%-0,20% per oră, așa cum menționează chiar INML în normele sale, este posibil cel puțin teoretic ca alcoolemia de la momentul faptei să fi fost mai mică cu o valoare cuprinsă între circa 0,20- 0,3 gr.% alcool în sânge deci să fi avut valoarea de circa 0,80-0,90 gr.% alcool în sânge (nivelul apropiat de cel care face diferența dintre infracțiune și contravenție)? Coroborând acest aspect cu prev. art 4 din C.P.P - Dupa administrarea intregului probatoriu, orice indoiala in formarea convingerii organelor judiciare se interpreteaza in favoarea suspectului sau inculpatului, credeți că sunt șanse la o soluție de clasare/achitare?
Ce păreri aveți?
Multumesc.

Ati solicitat calculul retroactiv? vorbiti pur teoretic?
Ultima modificare: Luni, 24 Iulie 2017
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Nu am solicitat inca recalcularea. Sper să-mi aprobe aceasta cerere. Am aflat posibilile concluzii la solicitarea de recalculare in urma discuțiilor cu alte persoane aflate in situații asemănătoare. Am înțeles ca de regulă Inml va preciza ca nu se poate efectua aceasta expertiza întrucât nu ma încadrez in condițiile stipulate in reperele la care am făcut referire. Daca ar fi așa, poți trimite in judecata o persoana cu alcoolemia stabilita la o ora jumate după comiterea faptei? Bănuiesc ca tocmai d-aia C.C. a declarat neconstituționala expresia " la momentul prelevării probelor biologice"...astfel rămâne in sarcina organelor judiciare sa pobeze existenta nivelului alcoolemiei de peste 0,8gr% in sânge. Multumesc
De principiu, rationamentul dvs este corect.
Avand in vedere situatia de fapt prezentata, alcoolemia relevantă penal pentru dovedirea infracțiunii prev. de art. 336 al 1 Cp este aceea de la momentul conducerii autovehiculului, care nu poate fi determinată decât retroactiv, prin efectuarea unei expertize de calcul a alcoolemiei, astfel ca se va solicita cu siguranta de catre procuror calculul retroactiv, chiar daca dvs nu il solicitati.
Totusi, cunoscand practica, chiar daca calculul retroactiv nu se poate realiza din motivele descrise de dvs, nu cred ca organul de UP sa dispuna o solutie de neurmarire/netrimitere in judecata in situatia prezentata, acestia se vor baza pe alte probe( PV constatare, valoare etilotestului, declaratie martori, declaratia dvs de recunoastere).
Puteti la instanta sa mergeti pe achitare, dar si acolo este destul de dificil si conteaza foarte mult de apararea formulata, de ex., eu am cunostinta de o solutie de achitare pe art. 16 lit. c, intr-un caz similar.

Mulțumesc frumos! Trag speranța ca in cazul trimiterii in judecata voi putea obține amânarea aplicării pedepsei. Ca si probe in dovedirea existenței nivelului alcoolemiei la momentul faptei nu poate fi decât estimarea retroactiva. Bonul alcooltest privind valoarea indicata de aparat nu cred ca poate reprezenta o proba in accepțiunea cpp, cred ca acesta este folosit pur si simplu pentru ca polițistul sa aprecieze necesitatea prelevării probelor biologice. Martori nu sunt si chiar daca ar fi nu se poate proba din declarațiile lor nivelul alcoolemiei la momentul faptei iar pv-ul de depistare este un formular tipizat in care au mentionat valoarea alcooltestului ( luat la circa 30 min. de la fapta) . Deasemea, din actele medicale incheiate la spital cu ocazia prelevarii probelor, nu reies date care sa conduca la ideea ca starea mea corespundea cu cea a unui om aflat sub influenta alcoolului. Consider ca pentru fapta comisa merit o sanctiune mai ales ca infracțiunea in cauza e una de pericol dar totuși...trebuie dovedita existenta unei infracțiuni, altfel ar fi contravenție iar altele sunt sancțiunile pentru așa ceva.
Constituie probă orice element de fapt care serveşte la constatarea existenţei sau inexistenţei unei infracţiuni, la identificarea persoanei care a săvârşit-o şi la cunoaşterea împrejurărilor necesare pentru justa soluţionare a cauzei şi care contribuie la aflarea adevărului în procesul penal.
Probele nu au o valoare dinainte stabilită prin lege şi sunt supuse liberei aprecieri a organelor judiciare în urma evaluării tuturor probelor administrate în cauză.
Rezultatul alcooltest face parte din materialul probator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul alcoolemie in sange Pepitto Pepitto Ma puteti ajuta ai pe mine cu calculul pt 350 ml whisky j& b ( 40% alcolemie ) , am 81 de kg. Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Alcoolemie etilotest 0,49 proba1 0,85 proba2 1,25 mtigbg mtigbg Un individ mi-a tamponat masina pe care o conduceam, neacordandu-mi prioritate. La etilotest a iesit el cu 0, eu cu 0,49. Prima proba de sange mi s-a luat la ... (vezi toată discuția)
Calcul alcoolemie gyoni8 gyoni8 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti si mie cum se calculeaza alcoolemia retroactiv de catre INML si ce ar fi trebuit sa beau/mananc (pentru ca retoractiv ... (vezi toată discuția)