Buna ziua!
Am fost concediata in anul 2016, din motive care nu tin de persoana mea, in urma unei decizii de concediere, dat de directorul institutiei deoarece exista un ordin al ministrului agriculturii in care institutia respectiva trebuia sa nu aiba mai mult de 20 angajati. La data emiterii ordinului respectiv, erau angajati 21 de persoane. Directorul, din motive subiective, zic eu (o razbunare personala a d-lui director), m-a demis pe mine, chiar daca postul meu era unic, eu fiind singura persoana cu studii economice, care efectam si controlul financiar preventiv la nivel de institutie, iar ca angajati unitatea avea o femeie de serviciu, muncitor necalificat fara studii si o persoana angajata din randul pensionarilor, cu contract pe perioada determinata, care expira in cateva luni de la data emiterii ordinului meu de destituire din functie.
Am actionat in instanta institutia si la aceasta data, suntem in proces.
Intre timp, decizia de angajare a directorului care a emis ordinul de demitere a mea , a fost anulata definitiv si irevocabil de instanta, pe motiv ca la momentul incadrarii d-lui director, nu exista la dosarul de inscriere la concursul pentru ocuparea functiei de director, cazierul juridic si nici o declaratia pe propria raspundere a acestuia. S-a aflat ulterior ca avea cazier( fusese condamnat la 3 ani si 6 luni cu suspendare, intr-un dosar de inselaciune asupra a 19 companii, iar angajarea sa, din motive politice, evident, era ilegala)
Intrebarea mea este urmatoarea: daca ordinul de angajare, in functia de director a fost anulat de instanta judecatoreasca, atunci automat si deciziile luate de acesta pe perioada sederii in functie, devin automat nule??
Ar fi posibil ca si decizia de concediere a mea, sa fie declarata nula?
Imi puteti spune daca exista vreun articol de lege care sa specifice clar acest lucru sau este numai decizia judecatorului care a dat sentinta, de anulare a deciziei de angajare a d-lui director pe functie. Acest lucru ar trebui sa se regaseasca in mod clar in redactarea sentintei?
Adica, ceva de genul " anuleaza decizia nr. 7 din 20.03.2015, prin care dl X a fost numit in functia de director la ..... si anuleaza toate inscrisurile semnate de dansul". In cazul in care nu se specifica in mod clar acest lucru, trebuie sa cerem noi in instanta? Mentionez ca dosarul se afla inca la judecator, nu a ajuns la arhiva, iar pe internet la dosarul respectiv este specificat doar faptul ca "instanta anuleaza definitiv si irevocabil numirea lui X in functia de director..."
Deasemenea, directorul respectiv si-a dat demisia din martie 2017 si de apel sau recurs nu poate fi vorba.
Este lasata la latitudinea judecatorului , desi eu as merge si pe principiul anulării actului subsecvent ca urmare a anulării actului iniţial (resoluto iure dantis, resolvitur ius accipientis).
am si eu o intrebare, directorul din acest caz trebuie sa restituie salariile incasate pentru functia pe care a detinut-o? si cine ar trebui sa restituie sumele, directorul sau cei care au verificat dosarul de inscriere care nu continea cazierul?
Persoana care a prestat munca în temeiul unui contract individual de muncă nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzător modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu. (art.57 alin.5 C.mun.)