avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua,
Va rog sa imi dati citeva informatii .Tatal meu a decedat si are trei copii.
Am depus actele pentru succesiune. Notarul mi-a spus ca mama si noi cei 3 copii avem drept de mostenire cite 1/4 parte fiecare intrucit mama nu era trecuta in extrasul funciar desi au construit casa impreuna.
Va rog sa imi spuneti ce drepturi are fiecare dintre noi. Fratele meu era certat cu parintii mei si as vrea sa stiu daca poate sa ii faca rau mamei in vreun fel.Vom fi toti patru coproprietari?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: nicobold , utilizator 08:15, 25 Iulie 2017
Cota sotului supravietuitor este de un sfert din mostenire ,daca vine un concurs cu descendentii defunctului.[Art.972(1)NCC].In concurs cu sotul supravietuitor ,descendentii defunctului ,indiferent de numarul lor ,culeg impreuna trei sferturi din mostenire.[Art.975(3)NCC].Da, veti fi toti patru coproprietari.
Buna ziua,
DACA acel bun imobil a fost achizitionat si construit IN PERIOADA CASATORIEI cotele sunt cele enuntate mai sus de domnul avocat.
Ca sa pricepetI masa succesorala este constituita din 1/2 din INTREG BUNUL IMOBIL cealalta jumatate fiind de drept a mamei supravietuitoare.
In aceste conditii, ca sa va fie clar:
Mama va ramane in final cu 5/8 din INTREG BUNUL (1/4 +1/2).
Fiecare din cei trei copii ca primi 1.8 din INTREG BUN (1/4 din 1/2 si 1/4 pentru ca cele 3/4 se impart la 3 rezultand 1/4)
Sper ca am fost cat der cat clar!
Multumesc.
Dar asta inseamna ca mama ar trebui sa aiba 1/2 din imobil , iar 1/2 se imparte la toti mostenitorii.
As vrea sa mai stiu ce drepturi au coproprietarii? Potate unul din coproprietari sa vinda imobilul fara acordul celorlalti, sau il poate inchiria sau gira?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Succesiune Ksapul Ksapul Am un prieten caruia i-a decedat tatal. Dupa decesul tatalui sau nu a facut succesiune (mama sa traieste si mai are un frate). Ar vrea sa stie ce parte ii ... (vezi toată discuția)
Mostenire alinapauna alinapauna in cazul in care parintii a 2 copii au o locuinta si unul din parinti decedeaza,care vor fi cotele parte a fiecarui copil si respectiv a mamei cand se va face ... (vezi toată discuția)