Buna seara,
Am obtinut custodia exclusiva a copilului meu in varsta de 7 ani din luna noiembrie 2016,mama refuza sa plateasca pensie alimentara are o restanta din 23.11.2015 (data cand a inceput procesul) alocatiile copilului meu erau pe contul mamei,eu doar din decembrie anul trecut am reusit sa trec alocatia copilului pe contul meu.Am executat silit contul mamei si surpriza: ea a fost deja executata silit de catre firma Kruk pentru o datorie bancara.Avand in vedere ca alocatiile copilului meu nu pot fi executate silit ( Asa stiu ca este legea),ma intreb daca sa procedat corect si daca se mai poate face ceva. 2200 ron au disparut.Nu cred ca este corect ca alocatiile copilului meu acordate de statul roman sa fie folosite pentru plata datoriilor mamei.
danielleu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Iată o situație similară în care banca a pus poprire pe alocația copilului.
Alocațiile și indemnizațiile speciale nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii
Potrivit avocatului Marius Colțuc, într-adevăr, conform Codului de procedura civilă, “alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii”.
Ce au răspuns reprezentanții Raiffeisen
Răspunsul reprezentanţilor Raiffeisen Bank pentru clarificarea acestei probleme este următorul: banca este obligată de către executorul judecătoresc să poprească toate conturile clienţilor executaţi silit, în limita sumelor datorate.
Reprezentanţii Raiffeisen spun că banca nu verifică provenienţa sumelor de bani înainte de a efectua plata către executorul judecătoresc, din motive tehnice şi legale. Cu alte cuvinte, chiar dacă este vorba de bani din alocaţie, aceştia sunt propriti, cu toate că legea interzice acest lucru.
Raiffeisen precizează că pentru orice modificare (diminuare / majorare a încasărilor), clientul trebuie să anunţe banca pentru a actualiza datele sale. Banca nu verifică ce încasări urmează să intre într-un cont şi de unde, deorece sunt setări automate pe contul clientului, iar sumele intră din surse diverse. Atunci când banca, conform legii, trebuie să instituie o poprire pe un cont, o face automat; Cientul poate să înștiințeze reprezentanţii băncii că va intra o sumă şi în valoare de cât anume sub formă de indemnizaţie copil şi atunci banca setează în aplicaţie sumele ce urmează să între din acea sursă, pentru a nu fi aplicată poprirea şi pe acele sume.
Ce trebuie să facă împrumutatul
Potrivit avocatului Marius Colţuc, procedura se numește întoarcerea executării silite, iar banca trebuie să restituie singură banii respectivi. Se face pur și simplu restituire pe valoarea alocației.
Dacă banca nu dorește de bunăvoie, însă, clientul trebuie să trimită cauza la instanță pentru obținerea unei hotărâri. Este o procedură destul de simplă și aceasta, dar de obicei banca se conformează, fiind obligată prin lege, explică avocatul.