Buna ziua. As dori sa stiu daca exista vreo modalitate de a-l obliga pe sotul meu sa contribuie la intretinerea copiilor. Mentionez ca nu suntem divortati, avem amandoi servici. El castiga cam 2600 lei, eu 500 lei pt 3/4 norma. Avem o rata de 170 euro pe care o achita el, una de 120 ron pe care o achitam cand unul cand celalalt, restul cheltuielilor suportandu-le eu(intretinere, energie electrica, telefoane). Sotul isi bastreaza banii in card, nelasand in casa nimic de cheltuiala, rareori bani de paine sau lapte.Foarte des sintem sponsorizati de mama, eu neputand sa imi iau un servici cu norma intreaga din cauza copiilor. Acum cheltuielile de inceput de an scolar au fost foarte mari si nu am avut posibilitatea de a le cumpara copiilor culegerile si caietele speciale pretinse de invatatori, iar sotul refuza cu desavarsire sa achite aceste cheltuieli.Nu pot apela la nesfarsit la mama mea, si nici nu vad rostul, motiv pentru care as dori sa iau niste masuri, dar nu cunosc prevederile legale in acest sens.
Obligatia de intretinere a copiilor apartine ambilor soti. De ce nu discutati cu sotul dvs sa ii explicati ca nu aveti de unde sa faceti rost de bani pentru hrana copiilor? Pesemne sotul dvs s-a obisnuit cu ideea ca luati bani de la mama dvs si in acest fel el face propriile economii! Explicati-i ca mama dvs nu va mai poate ajuta si ca trebuie sa contribuie la intretinerea copiilor.
Sfatul meu este sa nu mai achitati nici un fel de cheltuiala pe care o achitati de obicei(intretinere , energie electrica , telefon) si sa ii dati chitantele motivandu-i ca nu aveti bani! Vedeti cum reactioneaza! Vorbiti si cu administratorul blocului si explicati-i ca de intretinere se va ocupa sotul pe viitor si sa il contacteze pe el in cazul in care apar restante!
Sotul dvs a intrat intr-o obisnuinta periculoasa pentru dvs! Daca nu ii dati o stare de soc in sensul aratat mai sus , el va crede ca doar glumiti sau ca oricum dupa 2-3 zile va veti imprumuta de la mama dvs si situatia va reveni la normal! Aratati-i ca nu este asa si ca nu aveti de gand sa reveniti la vechile practici!
Va doresc mult noroc!
=D>
din punct de vedere legal nu aveti cum sa-l obligati pe sotul dvs sa contribuie la cheltuielile comune.
cred ca discutie este cea mai potrivita solutie in cauza de fata .
puneti-i in vedere faptul ca, copiii va apartin amandoura si responsabilitatea de crestere si educare in privinta lor va apartine in egala masura .
spuneti-i de ex ca mama dvs a contractat un credit de nevoi personale si nu mai are posibilitatea financiara de a va sustine , intrucat tb sa-si plateasca ratele la banca. e o idee ;)
Nu imi dau seama in ce masura aveti sanse la o asolutie juridica, avand in vedere ca nu sunteti divortati ...totusi, de ce nu indreptati copiii sa-i ceara direct sa lae cumpere diverse lucruri.dca dvs,. nu aveti succes , ma indoiesc ca va ramane insensibil la prorii copii..
Eu nu inteleg ce are divortul cu obligatia de intretinere a parintilor fata de copii? :O
Este evident ca ea exista tot timpul, indiferent de relatiile dintre soti (casatoriti, divortati, etc) deorece printre conditiile necesare pensiei de intretinere nu se afla nici una care sa spuna: parintii sa fie divortati!
Esentiala este starea de nevoie a copiilor si posibilitatea parintelui de a acorda pensia, ori aici nu cred ca una din conditiile astea sunt problematice aici...
Atat doar ca pensia de intretinere trebuie stabilita printr-o hotarare judecatoreasca, asa cum spune nic1...
Incredintare minor
cris_deo
Buna seara . Daca prin sentinta judecatoreasca sotul parat este obligat la plata pensiei de intretinere acest lucru inseamna ca si copii sunt incredintati de ... (vezi toată discuția)
Intretinere minori
baietzika
daca ambii soti au obligatii de intretinere conform codului fam art 97 pentru sotul care are in intretinere copiii poate fi solicitata o contributie egala cu ... (vezi toată discuția)