avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... sotul poate fi obligat sa contribuie la intretinerea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

sotul poate fi obligat sa contribuie la intretinerea copiilor daca nu sintem divortati?

Buna ziua. As dori sa stiu daca exista vreo modalitate de a-l obliga pe sotul meu sa contribuie la intretinerea copiilor. Mentionez ca nu suntem divortati, avem amandoi servici. El castiga cam 2600 lei, eu 500 lei pt 3/4 norma. Avem o rata de 170 euro pe care o achita el, una de 120 ron pe care o achitam cand unul cand celalalt, restul cheltuielilor suportandu-le eu(intretinere, energie electrica, telefoane). Sotul isi bastreaza banii in card, nelasand in casa nimic de cheltuiala, rareori bani de paine sau lapte.Foarte des sintem sponsorizati de mama, eu neputand sa imi iau un servici cu norma intreaga din cauza copiilor. Acum cheltuielile de inceput de an scolar au fost foarte mari si nu am avut posibilitatea de a le cumpara copiilor culegerile si caietele speciale pretinse de invatatori, iar sotul refuza cu desavarsire sa achite aceste cheltuieli.Nu pot apela la nesfarsit la mama mea, si nici nu vad rostul, motiv pentru care as dori sa iau niste masuri, dar nu cunosc prevederile legale in acest sens.
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 00:46, 30 Septembrie 2009
av.antoanelageaman a scris:

Nu imi dau seama in ce masura aveti sanse la o asolutie juridica, avand in vedere ca nu sunteti divortati ...totusi, de ce nu indreptati copiii sa-i ceara direct sa lae cumpere diverse lucruri.dca dvs,. nu aveti succes , ma indoiesc ca va ramane insensibil la prorii copii..

De ce sa nu se poata ajunge la o solutie juridica fara divort ? Art. 100 Cod fam arat ca daca parintii nu locuiesc impreuna vor hotara de comun acord, sau in caz de neintelegere intre ei, va hotara instanta, cu care dintre ei locuieste minorul. Intrucat ambii parinti sunt datori cu intretinerea catre minor (art. 86 alin. ultim si art. 93 -94 Cod fam ) insa parintele cu care minorul nu locuieste nu o poate presta in natura poate fi obligat la plata unei sume de bani cu titul de intretinere. Divortul e problema parintilor. Intretinerea e problema parintilor si a copiilor. Nu se poate respinge o astfel de cerere cu motivarea ca parintii ar trebui mai intai sa divorteze.
Cu siguranta ca sotul poate fi obligat pe cale judecatoreasca la plata unei pensii de intretinere lunare in favoarea minorului
Sa inteleg ca dumneavoastra si sotul locuiti in aceeasi locuinta si ca el nu contribuie la cheltuielile casei ?

Dupa parerea mea , daca dumneavoastra deschideti o actiune in instanta prin care sotul sa fie obligat pe cale judecatoreasca la plata unei pensii de intretinere lunare in favoarea minorilor sotul o sa ceara in instanta divortul sau o sa isi indrepte comportamentul .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum îmi pot obliga soțul să-și asume responsabilitățile de părinte? Icaica Icaica Cum oblig tatal dar fara divort la asumarea financiara in cresterea si educarea copiilor minori. Nu participa nici la cresa respectiv gradinita si nici la alte ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor cris_deo cris_deo Buna seara . Daca prin sentinta judecatoreasca sotul parat este obligat la plata pensiei de intretinere acest lucru inseamna ca si copii sunt incredintati de ... (vezi toată discuția)
Intretinere minori baietzika baietzika daca ambii soti au obligatii de intretinere conform codului fam art 97 pentru sotul care are in intretinere copiii poate fi solicitata o contributie egala cu ... (vezi toată discuția)