avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Despre somaj !
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Despre somaj !

Buna. Sunt proaspat absolventa de facultate. Ma rog, am absolvit in iunie. Si din cate am inteles, nu mai am dreptul la somaj deoarece in termen de 60 de zile de la absolvirea facultatii nu am fost luata in evidenta de catre Fortele de Munca. Asta inseamna ca mi-am pierdut dreptul la somaj?
Exista alte situatii in care as putea sa imi depun dosarul pt obtinerea indemnizatiei de somaj? De ex. daca imi gasesc de munca dar salariul e mai mic decat somajul?
Cel mai recent răspuns: deea_lady , utilizator 12:33, 29 Septembrie 2009
Conform L nr 76/2002 ,se poate beneficia de ajutor de somaj ,in situatia in care CIM a incetat din motive ce nu tin de angajat.
Mai este necesar existenta stagiului de cotizare de minim 12 luni in ultimile 24 luni premergatoare ,conform art 17 al 1 raportat la art 34 din lege.
Dreptul la indemnizatie la somaj nu este pierdut. Se pierde abia dupa 12 luni de la data absolvirii.
In ceea ce priveste perioada celor 60 de zile este mentionata doar conditia gasirii unui loc de munca potrivit pregatirii profesionale, nu si a luarii in evidenta de catre AJOFM ( art 17, alin 2, Lg 76/2002).
Pentru absolventi nu este nevoie de stagiu de cotizare.
Art.17(2) din Lg.76/2002 spune ca:
"Sunt asimilate somerilor persoanele care indeplinesc urmatoarele conditii:
a) absolventi ai institutiilor de invatamant ...., care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale".
Trebuie sa va duceti la Agentia de somaj si, daca gasiti dupa aceea loc de munca si aveti un venit mai mic de 500 lei/luna, veti primi si indemnizatie de somaj.
Doamna la care am fost cu dosarul mi-a spus ca nu mai am niciun drept la somaj deoarece au expirat cele 60 de zile. Are rost sa merg iar la AJOFM, sa iau numar si sa stau la rand? Sau imi pierd vremea si mi se respinge dosarul?
Bineinteles, trebuie sa va duceti din nou la ANOFM si sa luati si articolul din lege sa i-l aratati.
Cautati in legea 76/2002 actualizata la 01.01.2009 articolul 38 (1) litera l):
Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art.17, la cerere, dupa caz, de la data: expirarii perioadei de 60 de zile.....
Deci, de-abia dupa ce expira termenul de 60 de zile si nu v-ati gasit de lucru depuneti cererea (aceasta fiind o conditie pentru acordarea indemnizatiei).

Alte discuții în legătură

Inscriere la somaj pentru absolvent fara licenta mirceas88 mirceas88 Buna ziua. Sunt intr-o situatie mai atipica in sensul ca am absolvit cursurile Facultatii dar proiectul de licenta ( este vorba de facultatea de Arhitectura ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj. anusca_tc anusca_tc Buna ziua, vreau sa stiiu daca am dreptul la somaj. Am terminat facultatea anul trecut dar licenta mi-am luat-o in februarie anul acesta, de atunci am incercat ... (vezi toată discuția)
Somaj adriana1cata adriana1cata copilul meu a terminat facultatea in 2011dar nu a gasit de lucru decat ocazional , la negru ... cum ar putea beneficia de somaj pana isi gaseste ceva de lucru, ... (vezi toată discuția)