avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Inscriere la somaj pentru absolvent fara licenta
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Inscriere la somaj pentru absolvent fara licenta

Buna ziua.
Sunt intr-o situatie mai atipica in sensul ca am absolvit cursurile Facultatii dar proiectul de licenta ( este vorba de facultatea de Arhitectura ) este programat in martie ( in sesiunea de restante ) .
Din ce am inteles de la facultate, privilegiile specifice studentiei ( asigurare de sanatate, reduceri la transport ) se incheie in luna septembrie a acestui an. Practic din octombrie nu mai sunt considerat student, iar statutul meu este de Absolvent fara Licenta ( pana la momentul dobandirii acesteia ) .
Trebuie sa imi recunosc vina de a nu ma fi interesat indeaproape de subiectul somajului, nefiind constient de aceasta schimbare a statutului social.
Mai mentionez ca am 25 de ani.
Stiu ca in cazul colegilor licentiati au avut la dispozitie 60 de zile sa se inscrie in evidenta acelui birou de somaj din orasul de domiciliu. Aflu ca in cazul lor acel termen a decurs de la data e 1 august, desi licenta a fost sustinuta cu cateva zile inainte. Iar anul studentesc se termina dpdv tehnic la 30 Sept, deci acest termen de 1 Aug nu mi-l explic .
Eu am inteles din unele surse de tip forum juridic cum este si acesta ca in cazul meu acest termen de 60 se raporteaza la sfarsitul lunii sept, dat fiind faptul ca licenta este o restanta, desi nu este sustinuta in perioada de restante. In alte surse inteleg ca ne incadram in aceleasi termene cu colegii licentiati.
As aprecia daca imi poate oferi cineva o clarificare asupra acestui termen de inscriere la somaj .
Daca este intr-adevar adevarat ca am pierdut termenul de inscriere, ce pierd , ce pot sa mai obtin ? Ma intereseaza in mod deosebit asigurarea de sanatate ( daca nu reusesc imediat sa obtin un contract / nu ma constitui in pfa ) .
De asemeni nu inteleg ce se intampla din martie cand imi obtin si eu licenta. Se reia socoteala cu cele 60 zile + 6 luni de somaj etc etc ?
Multumesc mult pt clarificari.
Ultima modificare: Luni, 30 Septembrie 2013
mirceas88, utilizator
Cel mai recent răspuns: mirceas88 , utilizator 22:47, 1 Octombrie 2013
L. 76/2002 art.17 (2) Sunt asimilate somerilor persoanele aflate in situatiile prevazute la art. 16 lit. b), daca indeplinesc urmatoarele conditii:
a) sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
Beneficiati de somaj daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la data expirarii perioadei de 60 de zile, prevazuta la art. 17 alin. (2) lit. a din L. 76/2002, dar nu mai tarziu de 12 luni de la aceasta data.
Chiar daca termenul de absolvire este 01 august, incepand de azi aveti cele 10 zile pt depunerea cererii, asa ca mergeti la AJOFM-ul de care apartineti cu actele necesare.
" a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale "

Am transcris fraza de la litera a, alineat 2 , art 17 din legea 76/2002 revizuita. Nu gasesc nicaieri mentionarea celor 10 zile ulterioare celor 60 scurse de la absolvire.
Alte surse sustin ca inscrierea la AJOFM trebuie sa aiba loc in cele 60 zile ( deci pana ieri ) , dupa care iei de la ei o hartie care atesta ca nu ti-ai gasit de lucru si primesti indemnizatia.

De exemplu :
[ link extern ] /

Aici este problema mea, daca la AJOFM imi va accepta dosarul de inscriere ( acum , la 4-5 zile de la expirarea celor 60 ) sau pierd .....ceva.
Acel ceva ce mai contine in afara de ajutorul de somaj de 250 lei ? Pentru ca pe mine ma intereseaza cel mai tare asigurarea de sanatate, daca o pierd si pe aceea si ce pot face sa contribui in continuare la CAS.
Nu reusesc sa gasesc nicaieri ce se intampla cu tinerii absolventi ( cu / fara licenta ) care nu respecta aceste termene.
Revin tot eu cu un raspuns , pana ce primesc un raspuns specializat : aflu ca exista posibilitatea de a incheia un contract de asigurare cu Casa de Sanatate pe o suma minima egala cu vreo 5 % din salariul minim, ceea ce inseamna vreo 45 lei.
mirceas88 a scris:
Revin tot eu cu un raspuns , pana ce primesc un raspuns specializat : aflu ca exista posibilitatea de a incheia un contract de asigurare cu Casa de Sanatate pe o suma minima egala cu vreo 5 % din salariul minim, ceea ce inseamna vreo 45 lei.


5,5%
Va deplasati la casa de sanatate din jud. dvs. impreuna cu.:
- adeverinta de la fisc privind venitul realizat
- adeverinta de la primaria de domiciliu privind imobilele, terenul detinut
- declaratia pe proprie raspundere
- C.I.
Dar la AJOFM de ce nu va duceti?
Ma voi duce in urmatoarele zile imediat ce strang toate actele necesare la dosar.
Problema pe care o intrevad este ca nu as mai avea cum sa obtin acea hartie care sa ateste ca nu m-am putut angaja in termen de 60 zile de la absolvire....pentru ca am ratat acel interval de 60 zile de a ma inscrie in evidenta cu absolventi. Ori este specificat ca este nevoie de acel document in dosarul de cerere a somajului .
Mai mentionez ca momentan locuiesc in Bucuresti iar domiciliul este in provincie.

Alte discuții în legătură

Somaj fara licenta timeabarabas timeabarabas Buna ziua. Sunt absolventa la facultate si as vrea sa aflu daca o sa am dreptul la ajutor de somaj daca anul acesta nu reusesc sa imi dau licenta. Ar fi foarte ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa terminarea facultatii nicoleta22 nicoleta22 este posibil ca dupa terminarea facultatii sa primesc somaj? mentionez ca sunt la masterat in alt judet, am terminat facultatea anul acesta si nu am un loc de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - depunere acte somaj absolvent facultate madalina88 madalina88 am dat si eu acum pe 13 februarie licenta si am promovat-o mi-au spus de la facultate k intr-o luna imi elibereaza adeverinta este prea tarziu pentru a depunde ... (vezi toată discuția)