avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa terminarea facultatii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa terminarea facultatii

este posibil ca dupa terminarea facultatii sa primesc somaj? mentionez ca sunt la masterat in alt judet, am terminat facultatea anul acesta si nu am un loc de munca. daca da, ce acte sunt necesare pentru primirea sumei si cum se considera vechimea?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:12, 1 Noiembrie 2011
-in maxim 60 de zile de la absolvire trebuie sa depuneti actele pentru somaj
-perioada facultatii si perioada de somaj se considera vechime in munca numai in momentul cand veti avea dreptul la pensionare limita de varsta
-informatiile cu privire la actele necesare pentru intocmirea dosarului de somaj le gasiti la AJOFM de care apartineti (unde aveti domociliul)
in termen de 60 de zile de la data absolvirii daca nu ati gasit un loc de munca va inscrieti la somaj, dar mare atentie daca urmati o forma de invatamant nu beneficiati de acest drept de somaj , in acest sens trebuie sa depuneti o declaratie pe propria raspundere
Iata si actele necesare:
"E) în cazul absolventilor institutiilor de învatamânt, în vârsta de minim 16 ani, care într-o perioada de 60 zile de la absolvire, nu au reusit sa se încadreze în munca potrivit pregatirii profesionale:
a) actul de identitate, în original si copie;
b) actul de absolvire a formei respective de învatamânt, în original si copie;
c) certificat de nastere, în original si copie;
d) certificat de casatorie, în original si copie, unde este cazul;
e) adeverinta medicala din care sa rezulte ca este apta de munca sau are eventuale restrictii medicale;
f) acte eliberate de organele financiare teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât indemnizatia de somaj;
g) declaratia pe proprie raspundere a absolventilor ca nu urmeaza o forma de învatamânt la data solicitarii dreptului;
h) adeverinta eliberata de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, prin care se certifica data înregistrarii persoanei în evidentele proprii, în cazul în care persoana s-a înregistrat în vederea medierii pentru încadrare în munca la un furnizor de dervicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditat conform legii."

Buna ziua. Sunt absolvent al facultatii de medicina si farmacie targu mures, promotia 2011. Am sustinut examen de licenta pe 15 septembrie. Dupa aceasta data, am vrut sa depun dosar de somaj, dar nu vor sa-mi accepte dosarul pe motivul ca au trecut 60 de zile de la absolvirea facultatii. Eu intradevar nu am mai mers la facultate din iunie anul acesta dar am primit bursa de student pana pe 15 septembrie , deci implicit am avut calitatea de student. Intrebarea ar fi care este considerat momentul 'absolvirii' facultatii si daca au cei de la somaj dreptul sa nu imi ia dosarul ? Va multumesc.
1. Cand depuneti actele pentru somaj trebuie sa depuneti si adeverinta de la facultate, adeverinta in care este specificata data absolvirii.
2. Daca ati depasit 60 de zile de la aceasta data nu va mai puteti inregistra la Agentia de Somaj.
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
SI eu sunt in aceeasi situatie. Nu exista o posibilitate de repunere in termenul de 60 de zile?
Angajatii de la ghiseu nu au binevoit sa-mi aminteasca de termenul de 60 zile; as fi putut sa ma incadrez daca ar fi spus; ei ti-l spun cand e implinit deja. Oare asta e strategia?
Ultima modificare: Marți, 1 Noiembrie 2011
Razvan Ditescu, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj pentru absolventi de liceu da_dy da_dy in ce conditii un absolvent de invatamant liceeal poate obtine ajutor de somaj si ce acte ii trebuiesc si unde trebuie sa se adreseze (vezi toată discuția)
Somaj fara licenta timeabarabas timeabarabas Buna ziua. Sunt absolventa la facultate si as vrea sa aflu daca o sa am dreptul la ajutor de somaj daca anul acesta nu reusesc sa imi dau licenta. Ar fi foarte ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - depunere acte somaj absolvent facultate madalina88 madalina88 am dat si eu acum pe 13 februarie licenta si am promovat-o mi-au spus de la facultate k intr-o luna imi elibereaza adeverinta este prea tarziu pentru a depunde ... (vezi toată discuția)