avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj fara licenta
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj fara licenta

Buna ziua. Sunt absolventa la facultate si as vrea sa aflu daca o sa am dreptul la ajutor de somaj daca anul acesta nu reusesc sa imi dau licenta. Ar fi foarte important sa ma incadrez, pentru ca sunt gravida si doar asa o sa pot sa beneficiez din toamna de concediu de maternitate. Multumesc pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:12, 17 Iunie 2015
1. Puteti sa va inregistrati la Agentia de Somaj dupa absolvire (dupa promovarea ultimelor examene) chiar daca nu ati luat licenta.

2. Iata ce spune si Iuliana Cîrcei, secretar general al ANOFM, in cotidianul Evenimentul zilei din 20.07.2013:
"De indemnizatia de somaj beneficiaza si absolventii cu studii superioare cu sau fara diploma de licenta sau master."

3. - De concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) nu veti putea beneficia deoarece nu aveti un contract individual de munca dar veti putea beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
- Ati putea beneficia si de concediu de maternitate daca veti avea cel putin o luna de indemnizatie de somaj inainte de luna in care intrati in concediu de maternitate.
Am promovat toate examenele, doar licenta ar mai fi. Deci ar trebui sa ma duc de acum la Agentia de Somaj sa ma inregistrez? Sau doar dupa ce colegii mei au sustinut examenul de licenta?

1. - Aveti termen de inregistrare la Agentia de Somaj 60 de zile de la data absolvirii, dar e bine sa o faceti mai repede.
- Nu aveti nici o legatura cu examenul de licenta al colegilor.

2. - Cand va inregistrati trebuie sa prezentati o adeverinta de la facultate in care sa se specifice data absolvirii (spuneti la secretariatul facultatii ca este pentru somaj).
- De asemenea trebuie sa prezentati si o adeverinta de la medicul de familie care sa ateste faptul ca sunteti gravida.
Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca

art.17
(2)Sunt asimilate somerilor persoanele aflate in situatiile prevazute la art. 16 lit. b), daca indeplinesc urmatoarele conditii:
a)sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
...

art.38
(1)Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:
...
l)expirarii perioadei de 60 de zile, prevazuta la art. 17 alin. (2) lit. a);
...
(2)Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.
(3)Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4)Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere din drepturi.

Acte pentru somaj:
a) actul de identitate, în original si copie;
b) actul de absolvire a formei respective de învatamânt, în original si copie;
c) adeverinta medicala din care sa rezulte ca este clinic sanatoasa, apta de munca sau are eventuale restrictii medicale;
d) acte eliberate de organele financiare teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca in vigoare;
e) declaratia pe proprie raspundere a absolventilor ca nu urmeaza o forma de învatamânt la data solicitarii dreptului;
f) adeverinta eliberata de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, prin care se certifica data înregistrarii persoanei în evidentele proprii, în cazul în care persoana s-a înregistrat în vederea medierii pentru încadrare în munca la un furnizor de dervicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditat conform legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Crestere copil Manu85 Manu85 Buna! in momentul de fata nu lucrez,dar nu am lucrat nici in ultimele 12 luni,de curand am aflat ca voi dveni mamica. As dori sa beneficiez de indemnzatie,dar ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj roxanik18 roxanik18 imi puteti spune va rog daca pentru indemnzatia de somaj pentru absolventi te poti inscrie doar intr-un termen de 60 zile sau poti si dupa. (vezi toată discuția)
Somaj absolventi Goanga88 Goanga88 Daca au expirat cele 60 de zile de la absolvirea facultatii, fara ca dosarul de somaj sa fie depus, ce se intampla? Nu mai beneficiez de somaj deloc? Va ... (vezi toată discuția)