Buna ziua , as dori o lamurire privind urmatoarea situatie .Prietenul meu va achizitiona o locuinta prin credit bancar pe termen de 30 de ani .Eu nu figurez absolut deloc in documentatia de credit , ipoteca , vz-cumparare , etc .La anul viitor ne casatorim .Binenteles din sursele financiare amandurora vom plati acest credi(casa ).Intrebarea mea "Dupa casatorie voi avea si eu drept de proprietate asupra acestui imobil avand in vedere ca este un bun neachitat "??Multumesc.
Avind in vedere ca bunul nu este dobindit in timpul casatoriei el nu face parte din categoria celor carora li se aplica regimul juridic al comunitatii de bunuri. Dv.aveti insa un drept de creanta asupra bunului, in cazul separarii, urmind sa beneficiati de sumele de bani aport la dobindirea acestuia.
Pentru a putea dobandi un drept de proprietate, anterior obtinerii creditului, incheiati cu viitorul sot o conventie prin care stabiliti de comun acord regimul/conditiile dobandirii bunului imobil, astfel incat ulterior, acesta sa aiba (prin conventia partilor art.969 C.civ.), calitatea de bun comun.
dvs veti avea doar un drept de creanta , in privinta ratelor achitate in timpul casatoriei .
in situatia in care puteti contribui si dvs in vreun fel la achizitionarea acelui imobil, veti avea si dvs dreptul la o cota-parte din acesta .
de ex : puteti imprumuta o suma de bani de la o ruda, prin contract de imprumut autentificat , in care sa se specifica ca imprumutul il veti folosi in vederea achizitionarii imobilului .
sau sa primiti o donatie de la un tert, donatie pe care sa o folositi in scopul achizitionarii imobilului .
daca aveti o masina , proprietate personala , o puteti vinde , iar banii rezultati din vinderea acesteia , sa-i folositi pt cumpararea imobilului.
ideea este sa contribuiti intr-un fel sau altul, si dvs la achizitionarea bunului imobil.