avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate dupa casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate dupa casatorie

Buna ziua , as dori o lamurire privind urmatoarea situatie .Prietenul meu va achizitiona o locuinta prin credit bancar pe termen de 30 de ani .Eu nu figurez absolut deloc in documentatia de credit , ipoteca , vz-cumparare , etc .La anul viitor ne casatorim .Binenteles din sursele financiare amandurora vom plati acest credi(casa ).Intrebarea mea "Dupa casatorie voi avea si eu drept de proprietate asupra acestui imobil avand in vedere ca este un bun neachitat "??Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:16, 29 Septembrie 2009
Bunurile dobandite inainte de casatorie sunt bunuri proprii, deci nu veti avea niciun drept de proprietate.

Avind in vedere ca bunul nu este dobindit in timpul casatoriei el nu face parte din categoria celor carora li se aplica regimul juridic al comunitatii de bunuri. Dv.aveti insa un drept de creanta asupra bunului, in cazul separarii, urmind sa beneficiati de sumele de bani aport la dobindirea acestuia.
Sunt de'acord ca este bun dobandit inainte de casatorie , dar va fi un bun platit si achitat in timpul casatoriei .....in acest caz ?
Pentru a putea dobandi un drept de proprietate, anterior obtinerii creditului, incheiati cu viitorul sot o conventie prin care stabiliti de comun acord regimul/conditiile dobandirii bunului imobil, astfel incat ulterior, acesta sa aiba (prin conventia partilor art.969 C.civ.), calitatea de bun comun.
dvs veti avea doar un drept de creanta , in privinta ratelor achitate in timpul casatoriei .
in situatia in care puteti contribui si dvs in vreun fel la achizitionarea acelui imobil, veti avea si dvs dreptul la o cota-parte din acesta .
de ex : puteti imprumuta o suma de bani de la o ruda, prin contract de imprumut autentificat , in care sa se specifica ca imprumutul il veti folosi in vederea achizitionarii imobilului .
sau sa primiti o donatie de la un tert, donatie pe care sa o folositi in scopul achizitionarii imobilului .
daca aveti o masina , proprietate personala , o puteti vinde , iar banii rezultati din vinderea acesteia , sa-i folositi pt cumpararea imobilului.
ideea este sa contribuiti intr-un fel sau altul, si dvs la achizitionarea bunului imobil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate comuna - imobil joe17 joe17 Buna ziua! Vin sa va cer sfatul intr-o anumita privinta: anul acesta - 2011, viitoarea mea sotie va achizitiona un apartament, prin credit bancar, credit cu ... (vezi toată discuția)
Drepturile sotilor la bunurile obtinute inainte de casatorie, dar cu ipoteca pe perioada casatoriei ariad ariad Sotul meu a cumparat inainte de casatorie, cu un an, o casa, prin credit ipotecar pe o durata de 15 ani. Bunul ipotecat este chiar casa. As vrea sa stiu care ... (vezi toată discuția)
Cum procedez ca un bun propriu sa devină bun comun? Nicolae83 Nicolae83 Acu trei luni am cumpărat un apartament prin programul prima casa fiind necăsătorit si doresc ca viitoarea mea soție sa beneficieze si ea de drepturi ... (vezi toată discuția)