avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1170 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... comisie vot
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

comisie vot

buna ziua
as vrea sa stiu daca presedintele si vicepresedintele comisiei de vot poate sa apartina vreunui partid politic
multumesc
Cel mai recent răspuns: ilie.gheorghe66 , utilizator 22:23, 6 Octombrie 2009
Raspunsul este nu. Atat presedintele cat si vicepresedintele care fac parte din comisia de vot nu trebuie sa aiba nici un fel de apartenenta politica . Sunt considerate persoane impartiale . Ele nu trebuie sa-si exprime nici o optiune cu referire la vreun partid sau altul , ele putand doar sa voteze pentru sine cu cine vor. Daca se afla ca fac parte in ziua respectiva din vreun pardid politic , comisia poate face contestatie la B.E.C. , iar daca un alegator apeleaza la dvs. pentru ca nu vede sau nu stie , ii veti arata unde are inscris semnul electoral partidul pe care doreste sa il voteze , fara a -i pune stampila pe sigla altui parid.
Consider ca intrebarea dvs. se refera strict la presedintele si loctiitorul biroului electoral al unei sectii de votare.
In acest caz, cei doi nu au voie sa faca parte sau sa fie membrii ai unui partid politic. De altfel acestia dau si o declaratie pe proprie raspundere in acest sens sub sanctiunea art. 292 cod penal. In toate legile care reglementeaza procesul electoral ( 67/2004, 35/2008, 370/2004, etc) se mentioneaza ca acestia nu pot fi membrii de partid.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alegeri prezidentiale MariaCristina2009 MariaCristina2009 Am fost aleasa ca loctiitor la o sectie de votare la alegerile prezidentiale, problema este ca in acea duminica eu ar trebui sa fiu la munca, exista vreo lege ... (vezi toată discuția)
Prezenta in birourile electorale de circumscriptie locala 2012 popanca popanca Este obligatoririe prezenta vicepresedintelui BEC? Din ce data se face pontajul pentru presedinte si vicepresedinte? (vezi toată discuția)
Legislatie electorala si informatii generale despre alegeri george-neagu george-neagu Pentru ca suntem in an electoral si intrebarile legate de alegeri (ale celor care ar dori sa candideze sau ale votantilor) sunt din ce in ce mai multe, am ... (vezi toată discuția)