Buna ziua,
As dori sa imi inchiriez apartamentul personal, fie pe o perioada indelungata, fie in regim hotelier. Ce conditii trebuie sa indeplinesc? Exista legislatie in acest sens? Am nevoie de acordul asociatiei de proprietari in vreunul dintre cazuri? Trebuie ca blocul sa fie nou, fara risc seismic, etc. De unde as putea afla mai multe? Va multumesc anticipat!
Inchirierea unui imobil proprietate personala este reglementata de NCC la art. 1777-1784, respectiv contractul de locutiune. Practic atunci cand gasiti un chirias persoana fizica trebuie sa incheiati un contract de locutiune, in practica de inchiriere. In termen de 15 zile de la data semnarii trebuie sa il depuneti la ANAF pentru plata impozitului pe cedarea folosintei. Atentie ! la sectorul in care aveti domiciliul nu la adresa imobilului inchiriat. Odata cu contractul trebuie sa depuneti si certificatul energetic pentru imobilul inchiriat, copie dupa CI a chiriasului si a dv. Trebuie sa completati declaratia 220. O puteti gasi pe site-ul ANAF. In aceasta situatie nu aveti nevoie de acordul Asociatiei de proprietari.
Daca doriti sa inchiriati unei persoane juridice, aveti nevoie de ;
- acordul asociatiei de proprietari
- evaluarea imobilului pentru schimbarea destinatiei ( cf. Cod Fiscal se modifica impozitul pe cladire)
- certificatul energetic
- Certificatul de imatriculare al societatii si CI administrator
- declaratia 220
succes.
Multumesc mult!! Stiti cumva, daca vreau sa il inchiriez in regim hotelier sunt alte conditii?
Cat este impozitul pentru cedarea folosintei, pe care l-ati mentionat?
Da, se schimba impozitarea in sistem real dar vedeti unde va incadarati. Codul fiscal la art.82 (3), (4), (5), face referire la cedarea folosintei bunurilor in scop turistic ( hotelier).
In toate cazurile, as. prop. trebuie instiintata de toate aceste lucruri, mai ales de nr. de persoane care vor locui in proprietatea dvs. care vor fi trecuti in cartea de imobil a blocului.
Tot in 15 zile de la mutare, chiriasii trebuie sa-si faca mutatia pe noua adresa - dvs. trebuie sa-i ajutati.
Nu uitati un lucru f. important:
in toate cazurile, dvs. ca proprietar raspundeti de toate cele ce se vor petrece in locuinta dvs.
Daca i-ati trecut in cartea de imobil si in evidentele as. prop., sunt sigur ca si chiriasii au sa inteleaga acest lucru - ca vor fi raspunzatori de tot ceea ce inseamna convetuire in comun cu toti vecinii dvs. Puteti stabili drepturi si obligatii prin contractul de inchiriere, inclusiv posibilitatea de a "rupe" contractul,
Cu faza "de hotelier", mi-e mai greu sa va sfatuiesc. Aici cred ca dvs. ati putea face acest lucru doar daca activitatea este urmarita indeaprope, ori de catre dvs. personal, ori de catre o firma specializata... Ma rog, este ceva mai complicat, dar nu imposibil!
Succes!
Declaratie inchiriere
Srb
Vreau sa inchiriez un apartament si sa il declar la adm financiara. Ce trebuie facut? Trebuie mers cu buletinul inclusiv si cu chiriasul sa completam formular ... (vezi toată discuția)