In 2008, august, am cumparat un teren de 1120mp (cfm masuratori cadastrale) pe numele copilului minor. Am obtinut autorizatia de constructie, lucrarile fiind demarate in septembrie 2009.
Am solicitat coordonatele de la Of de Cadastru pentru stabilirea punctelor de hotar. In raspunsul dat de Of de cadastru era specificata ca apare in 2 puncte o suprapunere cu un numar cadastral. Proprietarul terenului a construit gard, inclusiv pe suprafata suprapunerii.
Cadastrul nostru este intocmit in 2005.
Cadastrul lor in 2007.
Cel care a intocmit cadastrul si altii spun ca terenul nostru e OK, cadastrul lui nu a fost facut corect.
Am cerut natura suprapunerii si solutia printr-o adresa la Of de cadastru.
Pana la raspunsul pe care urmeaza sa il primesc in termenul de 30 zile legal, ce actiune pot incepe-penala sau civila, in proces parte va fi si autoritatea tutelara.
Va multumesc.
Da, dar dupa cum bine cunoasteti, aceasta actiune va dura ceva timp.
Dansul astazi a inceput constructia gardului. Ma gandeam daca voi chema politia sa intocmeasca macar un PV, sa am data. Pe langa aceasta terenul apartine minorului. Eu ca parinte am doar un drept de administrare al terenului si bineinteles de reprezentare a minorului. Pana atunci nu se poate face o actiune penala de incalcare a dreptului de proprietate cfm art 220 Cod Penal?
Sau plangere de tulburare a posesiei?
atita timp cit greseala persista nu aveti decit calea unei actiuni in granituire. ulterior, daca vecinu nu respecta semnele de hotar puteti promova o actiune penala. verificati la cadastru care este cauza suprapunerii celor 2 puncte. poate rectificare de la cadastru evita o actiune civila, care stiti cum e la noi. succes!
Eu v-am spus care este metoda legala si eficienta in speta dvs. Sigur ca este foate bine daca politia va intocmi un proces verbal cu cele constatate, dar nu are competenta de a hotari care este limita de hotar, doar instanta o poate face.
Insa va puteti folosi acel proces verbal in dosarul de instanta.
In ceea ce priveste plangerea penala, va asigur ca nu se solutioneaza mai devreme, si oricum pe langa plangerea penala, actiunea civila pentru stabilirea liniei de hotar tot va trebui promovata.
Pana la solutionarea actiunii civile pe drept comun, puteti solicita pe calea ordonantei presedintiale sistarea constructiei gardului.
Raspunsul neoficial-este suprapunere virtuala, urmat de atribuirea altor coordonate, daca partile se inteleg se evita instanta. Astept rasp oficial, cererea introdusa la Of ieri 28 sept. Pana atunci as face in cursul acestei zile o plangere de tulburare a posesiei, pt ca politia sa intocmeasca un Proces verbal de care sa ma folosesc in instanta. Domnul in cauza este obisnuit sa cumpere terenuri ieftine cu probleme si sa le revanda. Este cunoscut in zona pt aceasta activitate. A blocat si intrarea in locuinta a altei proprietati. Conflictul cu noi se termina usor, am vorbit cu el ca ne vom intelege, vom fi de acord cu atribuirea altor coordonate. Insa el a trecut sa inchida gardul si pe terenul nostru. Nu i-am vazut contractul de VC, tot din zona se zvoneste ca cea care a vandut (90 ani) nu avea suprafata totala, fata acesteia lucreaza la cadastru sect 1, rezulta un cadastru intocmit sub semnul intrebarii. Cel care a intocmit cadastrul nostru ne-a informat ca daca a rezultat ca se suprapun urmeaza ca inspectorul respectiv sa ceara lamuriri si sa ii cheme pe cei care au intocmit cadastrele, nu sa ii dea drumul asa. Dar suntem in Romania.