avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grad de invaliditate & Grad de handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grad de invaliditate & Grad de handicap

Buna seara, as avea rugamintea, daca poate cineva sa ma lamureasca cu urmatorul aspect: exista undeva prevazut vre-o echivalara intre "grad de invaliditate" si "grad de handicap" ?. Adica, cineva care e incadrat in grad de invaliditate, este implicit incadrat si intr-un grad de handicap ? Concret, ma intereseaza acest lucru pt. o ruda apropiata, care e incadrat in gradul II de invaliditate din anul 2005 si am vazut acuma in Legea 448/2006 ca cei care sunt incadrati intr-un grad de handicap beneficiaza de scutire de rovinieta, parcare gratuita in locuri anume prevazute pt. persoane cu handicap, etc. Dar ruda aceasta a mea nu are Certificat de incadrare in grad de handicap, doar Decizie medicala de incadrare in grad de invaliditate. Multumesc mult daca ma poate lamuri cineva :)
Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 18:16, 2 August 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este diferenta semnificativa intre grad de invaliditate si incadrare in grad de handicap
Ordinul 1418/2010 privind aprobarea Procedurii de incadrare in grade de invaliditate in vederea inscrierii la pensia de invaliditate si a Procedurii de verificare a incadrarii in grad de invaliditate. Ordin nr. 1418/2010 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 696 din 19 octombrie 2010
Art. 1
Persoanele care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca au dreptul la pensie de invaliditate.

Autorizat si competent sa se pronunte asupra starii si eventual a incadra in gradd de invaliditate este
Art. 3
Directorul general al Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, precum si directorii executivi ai caselor teritoriale de pensii vor asigura ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.

HANDICÁP, handicapuri, s. n. 1. (Sport) Punctaj acordat unui concurent mai slab. ♦ Totalitatea punctelor cu care o echipă a fost pusă în inferioritate de echipa adversă. 2. Fig. Greutate, piedică intervenită în munca cuiva. 3. Deficiență senzorială, motorie, mintală sau orice altă infirmitate a unei persoane

Potrivit ordinului semnat de ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, nomenclatorul=lista bolilor care se incadrează in grad de handicap a fost modificata in 2014 si fac parte cele cronice primar si secundar oculare, inflamatorii, heredodegenerative, degenerative, traumatice, tumorale, vasculare cu evolutie cronica-progresiva sub tratament specific sau cu sechele morfofunctionale; vicii de refractie ,auditive,vestibulare,cele care afecteaza functiile neuro-musculo-scheletice si ale miscarilor aferente,afectiunile coloanei vertebrale,amputații (congenitale, contractate precoce, de membru superior sau inferior, unilateral sau bilateral); afecțiuni ale sistemului nervos central si periferic (sechelele bolilor cerebrovasculare, a accidentelor vascular cerebrale, a celor neurodegenerative, malformatii congenitale, sechele dupa meningoencefalopatii infantile, bolile prin tulburari de dezvoltare a sistemului nervos, bolile metabolice genetice ale sistemului nervos central si periferic, neuropatii motorii cronice severe si periferice;boli degenerative si heredodegenerative ale sistemului nervos central (bolile genetice cu aspect anatomo-patologic de tip degenerativ);
afectiuni inflamatorii demielinizante ale sistemului nervos central (scleroza multipla).
afectiuni musculare,afectiuni ale functiei de control al comportamentului motor,epilepsie,etc
Autorizat si competent a verifica documentele medicale justificative si a dispune eliberarea deciziei/certificatului de incadrare in grad de handicap este comisia medicala de expertiza persoane cu handicap din subordinea autoritatii publice locale
Ultima modificare: Luni, 31 Iulie 2017
ynocentta, utilizator
Multumesc, ynocentta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cod boala handicap valy_gaby94 valy_gaby94 buna seara. As dori daca se poate o adresa unde sa gasesc codurile de boala pentru pensionare. nu coduri boala medic familie. Vreau sa vad daca ... (vezi toată discuția)
Incadrare in grad de handicap carleta carleta Buna ziua, Tatal meu este diagnosticat cu dementa Alzheimer forma severa,am fost la DGASPC Bacau cu scrisoare de la comisie in care este specificat ... (vezi toată discuția)
Incadrare in grad de handicap tomasso tomasso Glorumero nefrita la care se adauga avc ischemic (doua episoade) sant afectiuni care se regasesc in normativul in vigoare al afectiunilor incadrabile grupele ... (vezi toată discuția)