avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vanzare auto fara contract de vanzare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vanzare auto fara contract de vanzare

Buna ziua,
Am efectuat vanzarea unui autoturism prin intermediul unui prieten, care nu a luat de la cumparator nici o data de contact (nume, adresa, nr. telefon, etc.)
Cumparatorul a specificat intermediarului ca ma va cauta, dar nu a facut-o.
Prin urmare nu am contract de vanzare cumparare, si nici nu stiu cum sa fac sa radiez masina de pe mine. La mine a ramas cartea de identitate a autovehicolului.
De doi ani platesc impozit dupa masina, iar riscul mare este in privinta eventualelor amenzi care ar putea veni pe numele meu.
Am inteles din diverse discutii ca doar in instanta pot radia masina, dar se poate radia daca nu cunosc cumparatorul? si care ar fi costurile.
Sunt intr-o situatie foarte stresanta.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 06:28, 2 August 2017
Din pacate nu stiu numele si adresa cumparatorului. Sesizare am facut la politie, dar politia mi-a raspuns, citez " Conform prevederilor legale, politia rutiera poate identifica si opri un autovehicul numai in cazul in care conducatorul acestuia a fost depistat, in trafic, incalcand o norma rutiera, precum si in cazul in care unul din pasagerii aflati in vehicul au fost dati in urmarire, locala sau generala, ca urmare a savarsirii unei fapte care intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni, ori vehicolul a fost declarat furat. Pe de alta parte, printre cazurile de retinere a certificatului de inmatriculare sau a placutelor cu numarul de inmatriculare, necesare pentru transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, nu se regaseste si situatia in care nu au fost perfectate actele de instrainare ale unui vehicul."
Va încadrați în situatia de a încredința un autoturism în vederea testarii acestuia pentru perfectarea actelor de vânzare cumparare. Ca garantie ati reținut o sumă de bani. Respectivul insa nu va înapoiat mașina . Deci puteti solicita reținerea placutelor.

Dati un anunț la ziar ca veti anunță poliția ca mașina cu nr .... a fost furata dacă noul proprietar nu va contacteaza.

Trebuie să rezolvați într-un fel problema. Dacă vehicolul dvs. este implicat într-un eveniment rutier cu victime si șoferul dispare de la locul accidentului ? Scenarii sunt destule... Trafic, amenzi, lipsa rovinieta, taxa trecere pod, etc. etc.
Ultima modificare: Miercuri, 2 August 2017
Gheorghe Florin, Consilier juridic
Chiar daca in fapt dv ati instrainat vehiculul ,care a fost achitat de catre cumparator contra unei sume de bani,in evidentele autoritatilor tot dv figurati drept proprietarul acestuia,aspect defavorabil dv in cazul unui eveniment/incident
Este suspect cum cumparatorul a acceptat sa achizitioneze auto fara CIV,-document in lipsa caruia nu poate instraina vehiculul
@Florin a scris
Respectivul insa nu va înapoiat mașina .

Cumparatorul poate sustine ca este cumparator de buna credinta si chiar poate invoca ca vanzatorul este responsabil pentru ca nu a finalizat procedura de tranzactionare bun mobil,
retinand CIV,neprezentand certificatul fiscal,fisa de radiere...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare cirnu cirnu Bună seara,am și eu o întrebare dacă îmi cumpăr o mașină și o trec la impozit pe sectorul de care aparțin și circul cu autovehiculul tot pe numele ... (vezi toată discuția)
Radiere autovehicul de catre proprietar in cazul in care al n -lea cumparator refuza sa inmatriculeze vehiculul Roby1967 Roby1967 Buna ziua , Am vandut o masina in noiembrie 2017 ! la data vanzarii am incheiat act de instrainare-dobandire cu cumparatorul , act pe care am si viza de ... (vezi toată discuția)
Am cumpărat din germania, fără să văd în acel moment, un auto declarat furat în 2009. l-am înregistrat la fisc dar nu am continuat și la poliție, ce pot face ca s-o înmatriculez? DragosJam DragosJam Buna ziua.Am cumparat un auto cu mentiunea in talon la observatii AUTO DECLARAT FURAT IN GERMANIA . Nu am vazut asta la cumparare .Am declarat masina la ... (vezi toată discuția)