Buna ziua,
Va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarea problema. Fiul meu este beneficiar al indemnizatiei de somaj iar cu data de 15.09. 2009 a fost incadrat in invatamant ca suplinitor cu norma intreaga la o distanta de 94 km. fata de domiciliu. Intrebarea mea este: are dreptul la compensarea de 30% din indemnizatie pana la finele perioadei de somaj si la prima de incadrare ?
Va multumesc!
Art. 45. - (1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
a) la data la care nu şi-a îndeplinit obligaţia prevăzută la art. 41 alin. (1) lit. a);
b) pe perioada îndeplinirii obligaţiilor militare;
c) la data încadrării în muncă, conform legii, pe o perioadă de cel mult 12 luni;@
Art. 72. - (1) Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajează pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilită şi, după caz, reactualizată conform legii.
(2) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează potrivit art. 44 lit. a).
2. Vedeti in care din cele doua variante s-ar incadra.
Fiul dvs. va beneficia de stimulentul de 30% si de prima de instalare.
Este important ca in ultimii 2 ani sa nu fi avut rapoturi de munca/serviciu cu acel angajator.
Multumesc frumos pt. raspuns. Asa intelesesem si eu, dar cei de la AJOFM au spus ca nu are dreptul nici la una nici la cealalta, motivul fiind " in invatamant nu se angajeaza pe perioada nedeterminata , ci doar pe cate un an deci perioada determinata" ori termenii perioada determinata sau nedeterminata nu apar in acest paragraf din legea somajului.
Am fost in somaj pentru o perioada de o luna si jumatate; m-am angajat dupa cu un contract pe 6 luni. Acum m-a fost prelungit contractul pe perioada nedeterminata.
L-a inceput mi s-a spus ca nu pot beneficia de ajutorul de 30% pentru ca contractul e pe perioada determinata.
Acum dupa prelungirea contractului pe perioada nedeterminata mai pot beneficia de indemnizatia de 30%.
In cazul in care raspunsul este "da", ce acte trebuie sa mai duc de la angajator, pentru ca la angajare am dus contractul de munca + o adeverinta de angajare.
O alta intrebare ar fi: indemnizatia se plateste lunar sau se dau toti banii odata?
Somaj
GabrielaF
Buna ziua.Ma aflu in somaj pana in iunie 2014,dar mi s-a facut o oferta de munca si intentionez sa ma angajez,intrebarile mele sunt:
-trebuie sa depun ceva ... (vezi toată discuția)
Drept somaj
yume21
Buna ziua!
La firma unde am lucrat s-a desfiintat si dupa trei saptamani de somaj m-a preluat o firma cu contract determinat pe trei luni, ceea ce dupa ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de somaj
enedaniel1
ce conditii trebuie indeplinite ca sa poti beneficia de indemnizatia de 30% din ajutorul de somaj ,daca iti gasesti de munca in perioada cat esti somer in plata (vezi toată discuția)