Buna ziua, am primit amenda pentru trecere neregulamentara (la distanta de zebra) si as dori sa o contest pentru ca mi se pare mare si incorecta.
Procesul verbal a fost intocmit de un politist local care a completat la sectiunea "agent constatator" cu titlul de "politist local nume prenume". Nu trebuie sa treaca acolo functia?
Calitatea de "politist local" este o functie? Cei de la rutiera pot completa procesele verbale agent constator "politist" cutare (nu trebuie precizat gradul sau ceva). Am citit pe net ca neprecizarea calitatii agentului constatator este motiv de atragere a nulitatii actului. El nu este agent sau sergent sau ceva, e atat "poliist local"? Daca e doar politist local, fara grad si fara functie are pregatirea de a da amenzi prevazute de legea circulatiei chiar si pentru pietoni?
In cuprinsul procesului verbal agentul constator politist local precizeaza ca am traversat in dreptul unui imobil, adresa, nr, dar imobilul este foarte mare, trecerea fiind si in dreptul imobilului, asa ca a indicat ca reper mai bun un magazin din imobil dar care nu este exact locul pe unde am traversat ci este locul unde m-a oprit el (mai departe de trecere decat locul pe unde am trecut). Nici nu e sigur ca a vazut toata trecerea, ci direct pe mine pe celalalt trotuar. De asemenea a scris ca am traversat neregulamentar "punand in pericol viata sa si a celorlalti participanti la trafic". Aceasta este o apreciere strict subiectiva si neconforma cu realitatea. In momentul in care am trecut nu era nici o masina in circulatie, intr-o parte este semafor, la aproape 100 de metri, care era pe rosu si nu venea absolut nici o masina, iar din cealalta parte nu veneau masini, prima masina era undeva dincolo de prima intersectie, la alta suta de metri distanta. Prin acel loc se trece frecvent "ilegal". Chiar in acel moment nu eram singura care treceam strada, si chiar in timpul completarii au mai trecut pietoni dar care nu au fost observati. Cred ca problema de fapt este ca nu sunt de-a locului, stau temporar in zona, iar localnicii sunt multi bruneti care trec pe unde vor fara a fi vazuti.
As fi vrut sa obiectez asupra aprecierii pur subiective si false ca as fi pus in pericol atat viata mea cat si a vreunui alt participant la trafic si ca nu a indicat corect locul exact al trecerii (situandu-ma cu 10 metri mai departe decat am fost de fapt) insa fara a ma intreba daca am obiectii mi-a inmanat spre semnare procesul verbal. Atunci am scris ca "nu sunt de acord" si am semnat pana sa imi ia repede procesul din fata. Ulterior, dupa ce eu am semnat, a zis "a, aveti obiectii... de ce nu spuneti asa... ca scriem aici" iar daca am obiectii le scrie el. Apoi a completat pe al doilea rand, sa nu se poata scrie toate obiectiile, cu ghilimele ca "nu am pus viata nimanui in pericol" (nu eu am scris). (pentru "alte mentiuni" sunt prevazute doua randuri, el a scris la sfarsit, pe al doilea rand astfel nu au incaput toate). Mentiunile /Obiectiile au fost scrise de el dupa semnarea procesului de catre mine.
La rubrica fapta savarsita a scris ( copiind de pe o foaie pe care o avea la indemana pe era printat mare cu ce trebuie sa scrie, "ART 99 AL 1.. etc probabil asta era sarcina lui pe ziua aia) ca fapta savarsita este prevazuta de Art. 99, Al. 1, pct 3 din OUG 195 / 2002 R, si ca este sanctionata de acelasi articol, respectiv, Art. 99, al 1 din OUG 195/ 200 R.
Cautand am gasit ca art 99 Al 1, pct 3 din OUG 195 / 2002 R spune la art 99: (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice: 3. nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulaţia pe drumurile publice;
Atat, deci am incalcat niste norme, dar nu se stie care. Nu ar fi trebuit sa precizeze si care sunt mai exact normele incalcate? Macar sa nu mai gresesc pe viitor sau stiu eu...
Vreau sa intreb : Am vreo sansa sa contest sau sa platesc amenda, si cat mai repede sa prind jumatate din minim.. Iar daca contest sa cer anularea sau sa cer transformarea in avertisment, care mi se pare mai echitabil. Multumesc frumos.
P.S. De asemenea la sanctiuni a completat la doua rubrici (litere) a) trecut la amenda 290 de lei, " respectiv doua sute noua zeci lei", si apoi iar, la punctul b) puncte amenda in valoare de "2x145 = 290 respectiv doua sute noua zeci lei"... si mai jos ca pot plati jumatate dion minim in 48 de ore, respectiv 145 lei. E corect sa fi completat la doua litere de sanctiune?
Cel mai recent răspuns:
mariustz , utilizator
01:19, 8 Mai 2019