avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie PV trecere neregulamentara, sanse de castig
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie PV trecere neregulamentara, sanse de castig

Buna ziua, am primit amenda pentru trecere neregulamentara (la distanta de zebra) si as dori sa o contest pentru ca mi se pare mare si incorecta.
Procesul verbal a fost intocmit de un politist local care a completat la sectiunea "agent constatator" cu titlul de "politist local nume prenume". Nu trebuie sa treaca acolo functia?
Calitatea de "politist local" este o functie? Cei de la rutiera pot completa procesele verbale agent constator "politist" cutare (nu trebuie precizat gradul sau ceva). Am citit pe net ca neprecizarea calitatii agentului constatator este motiv de atragere a nulitatii actului. El nu este agent sau sergent sau ceva, e atat "poliist local"? Daca e doar politist local, fara grad si fara functie are pregatirea de a da amenzi prevazute de legea circulatiei chiar si pentru pietoni?
In cuprinsul procesului verbal agentul constator politist local precizeaza ca am traversat in dreptul unui imobil, adresa, nr, dar imobilul este foarte mare, trecerea fiind si in dreptul imobilului, asa ca a indicat ca reper mai bun un magazin din imobil dar care nu este exact locul pe unde am traversat ci este locul unde m-a oprit el (mai departe de trecere decat locul pe unde am trecut). Nici nu e sigur ca a vazut toata trecerea, ci direct pe mine pe celalalt trotuar. De asemenea a scris ca am traversat neregulamentar "punand in pericol viata sa si a celorlalti participanti la trafic". Aceasta este o apreciere strict subiectiva si neconforma cu realitatea. In momentul in care am trecut nu era nici o masina in circulatie, intr-o parte este semafor, la aproape 100 de metri, care era pe rosu si nu venea absolut nici o masina, iar din cealalta parte nu veneau masini, prima masina era undeva dincolo de prima intersectie, la alta suta de metri distanta. Prin acel loc se trece frecvent "ilegal". Chiar in acel moment nu eram singura care treceam strada, si chiar in timpul completarii au mai trecut pietoni dar care nu au fost observati. Cred ca problema de fapt este ca nu sunt de-a locului, stau temporar in zona, iar localnicii sunt multi bruneti care trec pe unde vor fara a fi vazuti.
As fi vrut sa obiectez asupra aprecierii pur subiective si false ca as fi pus in pericol atat viata mea cat si a vreunui alt participant la trafic si ca nu a indicat corect locul exact al trecerii (situandu-ma cu 10 metri mai departe decat am fost de fapt) insa fara a ma intreba daca am obiectii mi-a inmanat spre semnare procesul verbal. Atunci am scris ca "nu sunt de acord" si am semnat pana sa imi ia repede procesul din fata. Ulterior, dupa ce eu am semnat, a zis "a, aveti obiectii... de ce nu spuneti asa... ca scriem aici" iar daca am obiectii le scrie el. Apoi a completat pe al doilea rand, sa nu se poata scrie toate obiectiile, cu ghilimele ca "nu am pus viata nimanui in pericol" (nu eu am scris). (pentru "alte mentiuni" sunt prevazute doua randuri, el a scris la sfarsit, pe al doilea rand astfel nu au incaput toate). Mentiunile /Obiectiile au fost scrise de el dupa semnarea procesului de catre mine.
La rubrica fapta savarsita a scris ( copiind de pe o foaie pe care o avea la indemana pe era printat mare cu ce trebuie sa scrie, "ART 99 AL 1.. etc probabil asta era sarcina lui pe ziua aia) ca fapta savarsita este prevazuta de Art. 99, Al. 1, pct 3 din OUG 195 / 2002 R, si ca este sanctionata de acelasi articol, respectiv, Art. 99, al 1 din OUG 195/ 200 R.
Cautand am gasit ca art 99 Al 1, pct 3 din OUG 195 / 2002 R spune la art 99: (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice: 3. nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulaţia pe drumurile publice;
Atat, deci am incalcat niste norme, dar nu se stie care. Nu ar fi trebuit sa precizeze si care sunt mai exact normele incalcate? Macar sa nu mai gresesc pe viitor sau stiu eu...
Vreau sa intreb : Am vreo sansa sa contest sau sa platesc amenda, si cat mai repede sa prind jumatate din minim.. Iar daca contest sa cer anularea sau sa cer transformarea in avertisment, care mi se pare mai echitabil. Multumesc frumos.

P.S. De asemenea la sanctiuni a completat la doua rubrici (litere) a) trecut la amenda 290 de lei, " respectiv doua sute noua zeci lei", si apoi iar, la punctul b) puncte amenda in valoare de "2x145 = 290 respectiv doua sute noua zeci lei"... si mai jos ca pot plati jumatate dion minim in 48 de ore, respectiv 145 lei. E corect sa fi completat la doua litere de sanctiune?
Ultima modificare: Luni, 31 Iulie 2017
giulia1973, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Ar fi foarte frumos din partea dvs. daca v-ati asuma faptul ca nu ati respectat regulile de circulatie impuse pietonilor. Ati trecut strada printr-un loc nepermis, fapta contraventionala care trebuie sanctionata conform legii.
Agentul constatator a procedat in mod corect: a constatat fapta contraventionala, a intocmit procesul verbal si vi l-a inmanat. Obiectiile dvs. nu pot constitui motiv pentru a se anula procesul verbal. Constatarile politistului local (care are atributii in ceea ce priveste sanctionarea pietonilor) sunt prezumate a fi adevarate pana la proba contrara, ceea ce inseamna ca dvs. ar trebui sa dovediti ca de fapt ati trecut strada printr-un loc permis (pe trecerea de pietoni sau pe la colt de strada, daca nu exista zebra).
Faptul ca ati pus in pericol viata dvs. si a altor participanti atunci cand ati trecut prin loc nepermis este o prezumtie instituita de lege.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Agentul constator are OBLIGATIA de a ma intreba daca am sau nu obiectii cu ocazia incheierii unui proces verbal, inainte de a il inmana spre semnare si finaliza. Ca obiectiile mele sunt sau nu intemeiate este o alta discutie. Agentul trebuie sa respecte drepturile, iar nerespectarea procedurilor si drepturilor este motiv temeinic de nulitate.
Consider ca un avertisment era suficient si ar fi avut efectul dorit, si argumentez cu faptul ca aplicarea legii se face discretionar . Eu trec mereu prin locuri permise, pe trecere, si a fost un accident ca am trecut pe acolo, ma grabeam spre un cabinet medical si eram in intarzaiere.

Concret ce reguli nu am respectat, pentru ca pe cuprinsul procesului verbal nu se precizeaza care sunt normele incalcate, ci doar ca se sanctioneaza. Agentul constator nu este un oarecare. Toata lumea stie "strada se trece doar pe zebra". In procesul verbal nu ar trebui specificat ce anume norme s-au incalcat, lege , articol etc?
Ultima modificare: Luni, 31 Iulie 2017
giulia1973, utilizator
Depuneti Plangere Contraventionala la judecatoria de care apartineti si solicitati transformarea amenzii in avertisment tinand cont ca sunteti la prima abatere si de gradul redus de pericol al faptei. Din ce stiu eu, agentul este cel care trebuie sa dovedeasca vinovatia dvs., nu dvs. trebuie sa va dovediti nevinovatia, care e prezumata.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Toate motivele invocate de dvs. nu duc la anularea PV. Singura șansă este să solicitați avertisment.
Amenda va sfătuiesc să o platiti in 48 ore pentru a plăti doar jumătate din minim. Dacă castigati puteti recupera amenda.
În rest cat priveste punerea în pericol al vieții dvs. ... Nu sunteti in siguranta pe trecere pietoni dacă nu va asigurați, darămite dacă traversati neregulamentar. Acum ati luat o amenda. Data viitoare...
Da, probabil, ca voi plati si gata.
Articolul la care care ar fi trebuit sa se refere politistul comunitar este art 72. Doar ca probabil nu ii scrisese pe copiuta ce sa scrie. Pe el l-a trimis sa adune niste bani, a identificat un strain de zona, si si-a facut datoria, astfel nu se strica cu nici un prieten (este o localitate relativ mica), si seful e multumit.
Eu am traversat perpendicular si asigurandu-ma temeinic, nu este colt de strada, dar in dreptul zonei unde am traversat este o alee circulata care ar putea fi asimilata. Nu era nici o masina in circulatie pe o raza de 500 m, asa ca sfatosii cu "ai grija data viitoare" ar putea sa se abtina pentru ca nu lupi moralisti cauta cineva pe un forum de avocati.
Ma gandesc ca pedeapsele au un minim si un maxim. Daca minimul este avertismentul si maximul amenda... eu am primit maximul. In conditiile in care nu am incurcat pe nimeni cu nimic si nu am perturbat cu nimic activitatea nimanui. Ma grabeam si am incercat sa scurtez un minut. Dar ma intreb cei care traverseaza in plin trafic, printre masini, si in zona respectiva se trece foarte frecvent asa, cu politia de fata, ce patesc? Oare o poza cu un agent stand la povesti si in cadru cativa trecand strada ar ajuta? Probabil ca nu. Sunt doar un alt fraier care voi plati o amenda si lucrurile vor merge mai departe la fel. Legea este foarte puternica in fata celor corecti si foarte slaba in fata celor care nu dau doi bani pe ea.

Alte discuții în legătură

Cum contest un proces verbal (contraventie rutiera pieton)? ioanm94 ioanm94 Buna ziua! Astazi am avut ghinionul sa primsc o amenda(97.5 RON) pe nedrept sau cel putin asa consider.In calitate de pieton am traversat o stada ... (vezi toată discuția)
Traversare prin loc nepermis Raulinho Raulinho As dori daca pot sa fac contestatie la o amenda pe care am primit-o pentru ca am trecut printr-un loc nepermis,o sa va explic contextul in care am luat aceasta ... (vezi toată discuția)
Contest amenda traversare neregulamentara datorita vehiculelor m.a.i. stationate necorespunzator si articolul atribuit sanctiunii nu corespunde. ionutalexandrustoian ionutalexandrustoian Buna ziua Astazi, in zona sectiei politiei rutiere Braila am traversat intr-adevar neregulamentar, iar la 50 de metri de mine era stationat un autovehicul ... (vezi toată discuția)