avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Inchiriere partiala imobil
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Inchiriere partiala imobil

O societate comerciala platitoare de TVA doreste sa ofere spre inchiriere o parte din cladirea pe care o detine si in care are si sediul. Factura pe care o emite chiriasului trebuie sa contina si TVA? Firma care urmeaza sa beneficieze de spatiu nu este platitoare de TVA si este un ONG care desfasoara activitati sociale pentru copii orfani.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 17:11, 1 August 2017
Potrivit Cod Fiscal:

ART. 292 - Scutiri pentru anumite activități de interes general și scutiri pentru alte activități

(2) Următoarele operațiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
e) arendarea, concesionarea, închirierea și leasingul de bunuri imobile, acordarea unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct și superficia, cu plată, pe o anumită perioadă.
....

(3) Orice persoană impozabilă poate opta pentru taxarea operațiunilor prevăzute la alin. (2) lit. e) și f), în condițiile stabilite prin normele metodologice.


Norme:


57. (1) În sensul art. 292 alin. (3) din Codul fiscal și fără să contravină prevederilor art. 332 din Codul fiscal, orice persoană impozabilă poate opta pentru taxarea oricăreia dintre operațiunile scutite de taxă prevăzute la art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, în ceea ce privește un bun imobil sau o parte a acestuia.

(2) În aplicarea alin. (1), un bun imobil reprezintă o construcție care are înțelesul prevăzut la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 2 din Codul fiscal și orice teren.

(3) Opțiunea prevăzută la alin. (1) se notifică organelor fiscale competente pe formularul prezentat în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentele norme metodologice și se va exercita de la data înscrisă în notificare. O copie de pe notificare se transmite clientului. Depunerea cu întârziere a notificării nu anulează dreptul persoanei impozabile de a aplica regimul de taxare și nici dreptul de deducere exercitat de beneficiar în condițiile art. 297 - 301 din Codul fiscal. Dreptul de deducere la beneficiar ia naștere și poate fi exercitat la data la care intervine exigibilitatea taxei, și nu la data primirii copiei de pe notificarea transmisă de vânzător. În situația în care opțiunea se exercită numai pentru o parte din bunul imobil, această parte din bunul imobil care se intenționează a fi utilizată pentru operațiuni taxabile se comunică în notificarea transmisă organului fiscal.
....

(9) Orice persoană impozabilă care aplică regimul de scutire prevăzut de art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal și care a avut dreptul la deducerea integrală sau parțială a taxei aferente bunului imobil sau părții din bunul imobil trebuie să efectueze ajustarea taxei deduse conform art. 305 din Codul fiscal, dacă bunul se află în cadrul perioadei de ajustare.


Adica daca nu optati pt taxare si ati dedus integral sau parțial TVA aferente bunului imobil sau părții din bunul imobil trebuie să efectuati ajustarea taxei deduse conform art. 305 din Codul fiscal [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirie fara tva companie cu mai multe spatii danileo danileo Buna ziua, Avem o firma platitoare de tva care detine mai multe cladiri de birouri, facturand normal cu tva chiria catre chiriasi. Este posibil sa avem ... (vezi toată discuția)
Notificare finante pentru facturare chirii ana & maria ana & maria ce notificare trebuie depusa la finante pentru facturarea chiriilor de catre o societate? ajutati-ma cu o lege,ordonanta ,sa ma dumiresc si eu. (vezi toată discuția)
Compensare dividende cu un imobil (teren) Lulica Lulica Buna ziua As dori sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: in 2007 am cumparat un teren pe societate. Societatea are 2 asociati care au de ridicat dividende din ... (vezi toată discuția)