Ma confrunt cu urmatoarea situatie: la nivelul apartamentului nostru a inceput sa curga apa prin locul unde se imbina teava de apa ce intra in apartament cu coloana. Toate acestea se afla intr-o masca din constructia blocului, prezenta la nivelul fiecarui apartament pana la subsol. In urma acestei avarii, s-a inundat apartamentul de la parter iar proprietarul cere sa-l despagubim. Desi s-a cazut de acord ca e vorba de parte-comuna, ni se imputa noua acest fapt pe motiv ca in urma cu 5 ani, odata cu renovarea apartamentului s-au inlocuit aceste tevi (mai putin coloana), blocul si toate instalatiile avand o vechime de 50 de ani. Bineinteles ca nu am avut pretentia la momentul respectiv ca aceasta lucrare sa-mi fie decontata de asociatie. Instalatorii spun ca nu are cum sa fie vorba de o defectiune, eroare de instalatie, pt ca nu ar fi aparut dupa 5 ani. In plus, apa nu s-a scurs in subsol cum era firesc, si s-a oprit intre parter si etajul 1 unde e posibil sa fie obturat accesul. La nivelul celorlalte etaje nu au fost pagube. Cine suporta paguba proprietarului de la parter in acest caz? Multumesc
Fiind vorba despre o stricaciune la coloana comuna, sa ceara despagubire la asociatie, ceea ce cred ca va fi privit ca o ciudatenie.
Nu e nimeni de vina ca instalatiile se mai si deterioreaza si atunci .... curge apa care se duce unde gaseste loc.
Pai presedintele asociatiei mi-a comunicat (verbal) ca asociatia nu poate deconta pt ca nu sunt instalatiile "originale" de acum 50 de ani deci eu sunt de vina ca le-am scimbat acum 5 ani si nu le-am cerut decontare prin asociatie. E posibil asa ceva?
Hm!. In parte ar avea dreptate daca tevile fac parte din proprietatea comuna pentru ca ele ar trebui reparate de asociatie.
Dar asta, ce v-a spus presedintele, este o justificare cam ciudata. Mai bine ar spune adevarul: ca asociatia nu are de ce sa plateasca daunele adiacente pentru ca nu a fost o stricaciune provocata.
Reparatia actuala de la nivelul coloanei am suportat-o iarasi eu spagandu-mi baia si achitand instalatorul (desi discutam de coloana verticala si parti comune inteleg). Nu am pretins despagubiri dar cel de la parter imi silicita mie acum sa-i achit tot eu si lui dauna. Ce ma sfatuiti sa fac in continuare?
Trimiteti-l la presedintele asociatiei.
Daca ati avea factura si chitanta - asta sa va fie invatatura de minte pentru viitor cand mai reparati partea comuna, daca o veti mai repara - ati putea pretinde achitarea lucrarii din partea asociatiei.
Factura trebuie emisa pentru asociatie, nu pentru dv.