avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1162 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Deducere personala din indemnizatia de presedinte al ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Deducere personala din indemnizatia de presedinte al asociatiei de proprietari

Buna ziua,

de aproape 3 ani sunt presedintele unei asociatii de proprietari, incasand o indemnizatie lunara neta de 200 lei, in baza unui contract de mandat, cf legii 230/2007.

In tot acest timp mi s-a retinut si virat lunar la bugetul de stat impozitul de 16%, desi indemnizatia este singura mea sursa de venit si deci consider ca trebuia sa mi se deduca suma de 300 lei din venitul net lunar, adica nu ar mai fi ramas nimic de impozitat.

Cf prevederilor din Codul fiscal:

ART. 59 - Sfera de cuprindere a impozitului

(1) Impozitul prevăzut în prezentul titlu, denumit în continuare impozit pe venit, se aplică următoarelor venituri:

a) în cazul persoanelor fizice rezidente române, cu domiciliul în România, veniturilor obtinute din orice sursă [...]

ART. 76 - Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor

(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică si următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:

g) remuneratia primită de presedintele asociatiei de proprietari [...] în baza contractului de mandat, potrivit Legii nr. 230/2007

ART. 77 - Deducere personală

(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 59 alin. (1) lit. a) [...] au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află functia de bază.

(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.500 lei inclusiv, astfel:

(i) pentru contribuabilii care nu au persoane în întreținere - 300 lei;

REZUMAT SI INTERPRETARE:

1) sunt o persoana fizica romana cu domiciliul în România si obtin un venit de la asoc de propr al carei presedinte sunt, deci ma incadrez in art 59 alin 1 lit a

2) remuneratia primită de presedintele asociatiei de proprietari este un venit considerat asimilat salariului, cf art 76 alin 2 lit g

3) fiind un venit asimilat salariului, se supune acelorasi reguli de impunere proprii veniturilor din salarii, cf art 77 alin 1 si 2 (i), deci ar trebui sa se aplice si deducerea personala

Deci cand e vorba sa ti se ia bani se impoziteaza orice venit, dar daca trebuie sa ti se dea ceva se doar la un singur tip de venit (salariu)??

MI SE PARE INCORECT, DACA NU CHIAR ABUZIV!!! X-(
Ultima modificare: Marți, 1 August 2017
prettydaniola, utilizator
Cel mai recent răspuns: prettydaniola , utilizator 00:45, 17 Aprilie 2018
Daca ceea ce primiti in mana sunt 200 lei nu vad unde este abuzul.
Dv. ati acceptat aceasta suma, nu v-a obligat nimeni s-o primiti. Daca ati fi vrut mai mult, atunci negociati o suma mai mare cu comitetul.

Deducerea se scade din indemnizatia bruta.

Ca sa se faca deducerea, ar trebui sa aveti o indemnizatie bruta mai mare, dar asta ar fi insemnat si o crestere a indemnizatiei nete, ceea ce ar fi depasit intelegerea din contractul de mandat. Presupun.
Sau gresesc?

Ultima modificare: Marți, 1 August 2017
elga50, moderator
Nu ati inteles nedumerirea mea: nu nivelul indemnizatiei este problema, ci faptul ca nu beneficiez de deducere asa cum beneficiaza un salariu, desi, cf legii, indemnizatia de presedinte este asimilata salariului si deci ar fi trebuit sa beneficieze de deducere.
Eu am inteles ce spuneti dv., dar si dv. trebuie sa cititi si sa intelegeti ce am scris eu in ultimul paragraf.
Actualmente, pentru un net de 200 lei, indemnizatia bruta este de 284 lei, din care se scade 46 CAS si CASS, plus 38 lei impozit.
Cheltuiala salariala in acest caz este de 344 lei - fara deducere personala.
Daca s-ar fi aplicat deducerea de 300 lei la indemnizatia bruta de 284 lei, atunci ar fi rezultat o baza de impozitare negativa, deci un impozit negativ, ceea ce nu se poate.

Ca sa se aplice deducerea personala (din indemnizatia bruta) ar trebui sa se mareasca indemnizatia bruta la cca 357 lei ca sa se obtina, prin aplicarea deducerii baza de impozitare 0.
Dar aceasta marire de indemnizatie bruta presupune marirea indemnizatiei nete la 300 lei (in loc de 200) si a intregii cheltuieli salariale la 432 lei.

Deci:
- ati negociat pentru 200 lei net si asa trebuie sa ramana pana negociati pentru cel putin 300 lei net, ca sa se aplice deducerea.
- prin aplicarea deducerii personale cheltuielile salariale pentru dv. cresc de la 344 lei la 432 lei, bani pe care ii platesc proprietarii.

Deducerea se scade din indemnizatia bruta, nu din indemnizatia neta.
Dv spuneti asa: "Ca sa se aplice deducerea personala (din indemnizatia bruta) ar trebui sa se mareasca indemnizatia bruta la cca 357 lei ca sa se obtina, prin aplicarea deducerii baza de impozitare 0." Deci, cu alte cuvinte, din ceea ce spuneti, se inteleg urmatoarele:

1) nu beneficiez de deducere pt ca am indemnizatia bruta prea mica si nu pt ca nu am dreptul la deducere
2) daca mi s-ar mari brutul la o valoare corespunzatoare, as beneficia de deducere.

Daca motivul neaplicarii deducerii ar fi doar indemnizatia prea mica, nu ar fi nici o problema sa cer o marire, mi s-ar acorda fara comentarii pt ca muncesc f mult ca presedinte - nu doar semnez hartii - si oamenii imi apreciaza efortul si implicarea.

Dar dilema ramane: deducerea se aplica doar la salarii sau si la venituri asimilate salariilor (cf interpretarii mele din prima postare)???

Unde ati gasit ca "Deducerea se scade din indemnizatia bruta"??

Eu am citat in postarea mea:

ART. 77 - Deducere personală

(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 59 alin. (1) lit. a) [...] au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală [...]

Din venitul brut se scad contributiile datorate de persoana (CAS, CASS, somaj) si rezulta venitul net pentru aplicarea deducerii, iar ce mai ramane se impoziteaza. Deci daca dupa aplicarea deducerii rezulta suma de 0 lei, impozitul va fi tot 0. Daca rezulta o suma negativa, cu atat mai mult impozitul tot 0 ar trebui sa fie.
Ultima modificare: Miercuri, 2 August 2017
prettydaniola, utilizator
Haideti sa ne lamurim mai bine si la concret. Ce scrie exact in contractul dv. de mandat ca suma si ce reprezinta ea, indemnizatie neta sau bruta? E foarte importanta informatia.

Faceti o confuzie intre venitul net si salariul net.
Salariul net este acela pe care il luati in mana.

Incerc sa va figurez aici calculul:
1. salariu de baza
2. sporuri
-------------------------
3. 1 + 2 = venitul brut
4. contributii obligatorii asigurat (CAS, CASS, somaj)
5. 3 - 4 = venitul net
6. deducerea (faimoasa)
7. 5 - 6 baza de impozitare
8. 7 * 16%= impozit
--------------------------
9. 3-4-8= salariul (indemnizatia) net

Alte discuții în legătură

Indemnizatie presedinte asociatie de proprietari prettydaniola prettydaniola In aceasta calitate am o indemnizatie lunara de 200 lei net, Pana in dec 2017 asoc mai platea la stat contributii de 144 lei, deci cost total pt asociatie = ... (vezi toată discuția)
Contributii datorate - contract de mandat - 1 mai 2016 ligadiangeli ligadiangeli Buna ziua, 1. Va rog sa-mi spuneti care sunt cotele de contributii sociale datorate pentru un cenzor/presedinte asociatie de proprietari, beneficiar al unei ... (vezi toată discuția)
Contributii 2016 pentru contract de mandat asociatie de proprietari emaio emaio Buna ziua. As dori sa stiu ce contributii se platesc in 2016 pentru contractele de mandat pentru o asociatie de proprietari, pentru presedintele asociatiei, ... (vezi toată discuția)