avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Deducere personala din indemnizatia de presedinte al ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Deducere personala din indemnizatia de presedinte al asociatiei de proprietari

Buna ziua,

de aproape 3 ani sunt presedintele unei asociatii de proprietari, incasand o indemnizatie lunara neta de 200 lei, in baza unui contract de mandat, cf legii 230/2007.

In tot acest timp mi s-a retinut si virat lunar la bugetul de stat impozitul de 16%, desi indemnizatia este singura mea sursa de venit si deci consider ca trebuia sa mi se deduca suma de 300 lei din venitul net lunar, adica nu ar mai fi ramas nimic de impozitat.

Cf prevederilor din Codul fiscal:

ART. 59 - Sfera de cuprindere a impozitului

(1) Impozitul prevăzut în prezentul titlu, denumit în continuare impozit pe venit, se aplică următoarelor venituri:

a) în cazul persoanelor fizice rezidente române, cu domiciliul în România, veniturilor obtinute din orice sursă [...]

ART. 76 - Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor

(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică si următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:

g) remuneratia primită de presedintele asociatiei de proprietari [...] în baza contractului de mandat, potrivit Legii nr. 230/2007

ART. 77 - Deducere personală

(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 59 alin. (1) lit. a) [...] au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află functia de bază.

(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.500 lei inclusiv, astfel:

(i) pentru contribuabilii care nu au persoane în întreținere - 300 lei;

REZUMAT SI INTERPRETARE:

1) sunt o persoana fizica romana cu domiciliul în România si obtin un venit de la asoc de propr al carei presedinte sunt, deci ma incadrez in art 59 alin 1 lit a

2) remuneratia primită de presedintele asociatiei de proprietari este un venit considerat asimilat salariului, cf art 76 alin 2 lit g

3) fiind un venit asimilat salariului, se supune acelorasi reguli de impunere proprii veniturilor din salarii, cf art 77 alin 1 si 2 (i), deci ar trebui sa se aplice si deducerea personala

Deci cand e vorba sa ti se ia bani se impoziteaza orice venit, dar daca trebuie sa ti se dea ceva se doar la un singur tip de venit (salariu)??

MI SE PARE INCORECT, DACA NU CHIAR ABUZIV!!! X-(
Ultima modificare: Marți, 1 August 2017
prettydaniola, utilizator
Cel mai recent răspuns: prettydaniola , utilizator 00:45, 17 Aprilie 2018
am inteles argumentele, desi nu este principial si corect - insa asta este problema unor legi, ca lasa loc de interpretari si aplicari dupa ureche. Daca un art spune clar ca: "Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică si următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor: g) remuneratia primită de presedintele asociatiei de proprietari [...] în baza contractului de mandat [...]" inseamna ca: se impoziteaza salariul, se impoziteaza si remuneratia pres, se platesc contributii CAS la salariu, se platesc si la remuneratia pres, se deduce din salariu, se deduce si din remuneratia pres....numai ca aici se schimba situatia, vedeti???? adica daca trebuie sa dau bani la stat dau ca si la salariu, daca e sa iau de la stat nu mai iau ca la un salariu!!! VI SE PARE CORECT??? Credeti ca daca semnalez problema la avocatul poporului, s-ar rezolva ceva??? la ce foloseste acest "avocat"??? Adica daca ai un venit de 1500 lei, statul iti mai acorda o reducere la impozit, dar daca ai doar 200 lei iti ia si din acest putin??? Si inca ceva: din ianuarie costul total pt asociatie cu "indemnizatia" mea a crescut la 350 lei (200 net+150 la stat), fata de 344 (200 net+144 ) cat s-a platit pana in dec 2017. Administratorul a motivat ca a trebuit sa-mi creasca brutul ca sa iau tot 200 lei in mana, dar atunci unde este scaderea impozitului de la 16% la 10%???
Ultima modificare: Vineri, 23 Februarie 2018
prettydaniola, utilizator
si inca un art: ART. 76 din legea 255/2015 - Definirea veniturilor din salarii și asimilate salariilor

(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani și/sau în natură obținute de o persoană fizică rezidentă ori nerezidentă ce desfășoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă acordate persoanelor care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor.

Stie cineva ce inseamna "statut special prevazut de lege"? care lege?? unde anume scrie clar ca "persoanele care desfasoara o activitate in baza unui statut special" sunt urmatoarele: a) X, b) Y, c) Z, etc.???
Ultima modificare: Vineri, 23 Februarie 2018
prettydaniola, utilizator
Este corect ca la indemnizatia primita in baza unui contract de mandat (venit asimilat salariului, cf. Codului fiscal) sa se calculeze deducerea personala, la fel ca si in cazul venitului brut realizat de un salariat cu CIM, numai ca trebuie dovedita cu acte (inclusiv declaratia personala) unde este functia de baza declarata de persoana in cauza.
Toate asociatiile de proprietari cu care am contracte incheiate folosesc aceeasi regula.
O seara frumoasa.
afirmatiile dv sunt ambigue: " Este corect ca la indemnizatia primita in baza unui contract de mandat (venit asimilat salariului, cf. Codului fiscal) sa se calculeze deducerea personala, la fel ca si in cazul venitului brut realizat de un salariat cu CIM, numai ca trebuie dovedita cu acte (inclusiv declaratia personala) unde este functia de baza declarata de persoana in cauza." Pai daca cineva are o functie de baza undeva si acolo i se aplica deducerea, nu i se mai aplica si la alt venit ! Ce anume sa dovedesc cu acte??? Am spus f clar de la inceput ca indemnizatia de presedinte este singurul meu venit!!! cf unui art din Codul fiscal, deducerea se acorda doar salariatilor cu c.i.m, dar in alt art al aceluiasi Cod fiscal scrie ca regulile de impunere se aplica si veniturilor asimilate salariilor, cum este si indemnizatia mea de presedinte. Doar ca "regulile de impunere proprii salariilor" se aplica discriminator veniturilor asimilate salariilor, adica la luat bani se considera venit asimilat salariului, dar la aplicat deducerea pt scutirea de impozit, nu mai este asimilat salariului, intelegeti magaria statului-capusa??? Am scris despre aceasta situatie aberanta celor 2 camere ale parlamentului, la comisiile de munca si la cele de buget-finante. Credeti ca ar fi si de competenta avocatului poporului sa constate discriminarea ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie presedinte asociatie de proprietari prettydaniola prettydaniola In aceasta calitate am o indemnizatie lunara de 200 lei net, Pana in dec 2017 asoc mai platea la stat contributii de 144 lei, deci cost total pt asociatie = ... (vezi toată discuția)
Contributii datorate - contract de mandat - 1 mai 2016 ligadiangeli ligadiangeli Buna ziua, 1. Va rog sa-mi spuneti care sunt cotele de contributii sociale datorate pentru un cenzor/presedinte asociatie de proprietari, beneficiar al unei ... (vezi toată discuția)
Contributii 2016 pentru contract de mandat asociatie de proprietari emaio emaio Buna ziua. As dori sa stiu ce contributii se platesc in 2016 pentru contractele de mandat pentru o asociatie de proprietari, pentru presedintele asociatiei, ... (vezi toată discuția)