avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Deducere personala din indemnizatia de presedinte al ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Deducere personala din indemnizatia de presedinte al asociatiei de proprietari

Buna ziua,

de aproape 3 ani sunt presedintele unei asociatii de proprietari, incasand o indemnizatie lunara neta de 200 lei, in baza unui contract de mandat, cf legii 230/2007.

In tot acest timp mi s-a retinut si virat lunar la bugetul de stat impozitul de 16%, desi indemnizatia este singura mea sursa de venit si deci consider ca trebuia sa mi se deduca suma de 300 lei din venitul net lunar, adica nu ar mai fi ramas nimic de impozitat.

Cf prevederilor din Codul fiscal:

ART. 59 - Sfera de cuprindere a impozitului

(1) Impozitul prevăzut în prezentul titlu, denumit în continuare impozit pe venit, se aplică următoarelor venituri:

a) în cazul persoanelor fizice rezidente române, cu domiciliul în România, veniturilor obtinute din orice sursă [...]

ART. 76 - Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor

(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică si următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:

g) remuneratia primită de presedintele asociatiei de proprietari [...] în baza contractului de mandat, potrivit Legii nr. 230/2007

ART. 77 - Deducere personală

(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 59 alin. (1) lit. a) [...] au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află functia de bază.

(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.500 lei inclusiv, astfel:

(i) pentru contribuabilii care nu au persoane în întreținere - 300 lei;

REZUMAT SI INTERPRETARE:

1) sunt o persoana fizica romana cu domiciliul în România si obtin un venit de la asoc de propr al carei presedinte sunt, deci ma incadrez in art 59 alin 1 lit a

2) remuneratia primită de presedintele asociatiei de proprietari este un venit considerat asimilat salariului, cf art 76 alin 2 lit g

3) fiind un venit asimilat salariului, se supune acelorasi reguli de impunere proprii veniturilor din salarii, cf art 77 alin 1 si 2 (i), deci ar trebui sa se aplice si deducerea personala

Deci cand e vorba sa ti se ia bani se impoziteaza orice venit, dar daca trebuie sa ti se dea ceva se doar la un singur tip de venit (salariu)??

MI SE PARE INCORECT, DACA NU CHIAR ABUZIV!!! X-(
Ultima modificare: Marți, 1 August 2017
prettydaniola, utilizator
Cel mai recent răspuns: prettydaniola , utilizator 00:45, 17 Aprilie 2018
In mana iau 200 lei si pe lista de plata se distribuie suma de 344 lei.

Insist pt un raspuns cu DA sau NU: deducerea se aplica doar la salarii sau si la venituri asimilate salariilor ? Cine ma poate lamuri???
Ultima modificare: Joi, 3 August 2017
prettydaniola, utilizator
Se aplica si la indemnizatii asimilate salariilor, DA.

Dar, daca nu va veti stradui sa intelegeti ce cereti si ca la acest nivel de indemnizare nu este posibil din punct de vedere contabil, atunci o sa stati asa nelamurit si suparat pe lume in vecii vecilor. Amin!
Daca s-ar fi aplicat deducerea de 300 lei la indemnizatia bruta de 284 lei, atunci ar fi rezultat o baza de impozitare negativa, deci un impozit negativ, ceea ce nu se poate.

In momentul in care apare aceasta situatie, baza de impozitare negativa - asa cum este situatia de fata, se considera a fi zero, adica valoarea impozitului calculat este zero. Am mai intalnit asemenea cazuri, iar D112, le accepta.

Pentru o clarificare cat mai corecta (adica sa nu va bazati pe ce spunem noi), dati un telefon la ANAF-ul local, la Asistenta contribuabili si intrebati exact ceea ce va intereseaza.
Oricum, eu asa as proceda - aplicati in statul de plata deducerea personala, rezulta baza de impozitare zero si cei 16% sunt ai dvs., fara sa mai umblati la nimic.

Eu am sa fac o simulare pe programul meu de calcul pentru as. proprietari sa vad ce rezulta si revin...
Oricum intrebarea dvs. era daca si in cazul expus se aplica deducerea personala. Si eu zic ca DA, se aplica deducerea, daca este asa cum spuneti - nu mai aveti alt venit.

Asadar, luati legatura cu ANAF, clarificati, apoi incepand cu urmatoarea indemnizatie procedati in consecinta.
Succes!

Am mai "prins'' posibilitatea de a edita...

V-am introdus in program care, la inceput trebuie completat cu informatii si ma refer la categoria de contract - mandat.
In momentul in care am bifat ca sunteti cu c. mandat, dispare posibilitatea de a bifa fereastra "Functia de baza" (se aplica deducere)
Ca sa ma edific, v-am trecut la categ. cim, acum pot bifa fereastra cu posibilitatea de deducere...
Asadar de aici pleaca si problema mai departe.
Am revenit la categ, - contract de mandat, v-am ''dat'' 200 lei in mana si a rezultat:
- venit brut = 285 lei;
- contrib. sanatate = 16 lei;
- contrib. pensie = 30 lei;
- venit bz. calcul = 239 lei;
- deducere = 0 lei
- impozit = 38 lei;
- sal. net = 201 lei

Cost total salarii (indemniz) este de 345 lei;
Contributii c.mandat: 16+30= 46 lei;
Contrib. asociatie: 15+45 = 60 lei;
Contributii totale 46+60 = 106 lei;

Revin si va spun, nu sa dati telefon, ci sa mergeti cu toate informatiile la ANAF, in audienta si poate clarificati situatia. In acelasi timp si noi asteptam informatiile primite.
Din toata discutia, dupa cele aratate in codul fiscal, ar fi normal ca indemnizatia, daca tot este asimilata salariilor, pai atunci sa existe posibilitatea de a se putea aplica deducerea in cazul singurului venit (aici mentionez ca daca ati fi pensionar, pensia nu "se pune" - adica sunteti tratat ca si cum nu ati avea acel venit). Cel putin asa stiu eu - deci intrebati si aceasta posibilitate.
Cu stima, Adam Grecu

Ultima modificare: Joi, 3 August 2017
Adam Grecu, utilizator
Deducerea se acorda doar pentru venituri din salarii(nu asimilate salariilor cum este contractul de mandat) si doar pentru functia de baza, asta insemnand ca trebuie sa existe un contract individual de munca.Si in codul fiscal si in OMFP 52/2016 se precizeaza clar ca deducerile se acorda pentru venituri din salarii.
Unde scrie ca nu si pentru contractul de mandat?

Alte discuții în legătură

Indemnizatie presedinte asociatie de proprietari prettydaniola prettydaniola In aceasta calitate am o indemnizatie lunara de 200 lei net, Pana in dec 2017 asoc mai platea la stat contributii de 144 lei, deci cost total pt asociatie = ... (vezi toată discuția)
Contributii datorate - contract de mandat - 1 mai 2016 ligadiangeli ligadiangeli Buna ziua, 1. Va rog sa-mi spuneti care sunt cotele de contributii sociale datorate pentru un cenzor/presedinte asociatie de proprietari, beneficiar al unei ... (vezi toată discuția)
Contributii 2016 pentru contract de mandat asociatie de proprietari emaio emaio Buna ziua. As dori sa stiu ce contributii se platesc in 2016 pentru contractele de mandat pentru o asociatie de proprietari, pentru presedintele asociatiei, ... (vezi toată discuția)