Daca s-ar fi aplicat deducerea de 300 lei la indemnizatia bruta de 284 lei, atunci ar fi rezultat o baza de impozitare negativa, deci un impozit negativ, ceea ce nu se poate.
In momentul in care apare aceasta situatie, baza de impozitare negativa - asa cum este situatia de fata, se considera a fi zero, adica valoarea impozitului calculat este zero. Am mai intalnit asemenea cazuri, iar D112, le accepta.
Pentru o clarificare cat mai corecta (adica sa nu va bazati pe ce spunem noi), dati un telefon la ANAF-ul local, la
Asistenta contribuabili si intrebati exact ceea ce va intereseaza.
Oricum, eu asa as proceda - aplicati in statul de plata deducerea personala, rezulta baza de impozitare zero si cei 16% sunt ai dvs., fara sa mai umblati la nimic.
Eu am sa fac o simulare pe programul meu de calcul pentru as. proprietari sa vad ce rezulta si revin...
Oricum intrebarea dvs. era daca si in cazul expus se aplica deducerea personala. Si eu zic ca DA, se aplica deducerea, daca este asa cum spuneti - nu mai aveti alt venit.
Asadar, luati legatura cu ANAF, clarificati, apoi incepand cu urmatoarea indemnizatie procedati in consecinta.
Succes!
Am mai "prins'' posibilitatea de a edita...
V-am introdus in program care, la inceput trebuie completat cu informatii si ma refer la categoria de contract -
mandat.
In momentul in care am bifat ca sunteti cu c. mandat, dispare posibilitatea de a bifa fereastra "Functia de baza" (se aplica deducere)
Ca sa ma edific, v-am trecut la categ. cim, acum pot bifa fereastra cu posibilitatea de deducere...
Asadar de aici pleaca si problema mai departe.
Am revenit la categ, - contract de mandat, v-am ''dat'' 200 lei in mana si a rezultat:
- venit brut = 285 lei;
- contrib. sanatate = 16 lei;
- contrib. pensie = 30 lei;
- venit bz. calcul = 239 lei;
- deducere = 0 lei
- impozit = 38 lei;
- sal. net = 201 lei
Cost total salarii (indemniz) este de 345 lei;
Contributii c.mandat: 16+30= 46 lei;
Contrib. asociatie: 15+45 = 60 lei;
Contributii totale 46+60 = 106 lei;
Revin si va spun, nu sa dati telefon, ci sa mergeti cu toate informatiile la ANAF, in audienta si poate clarificati situatia. In acelasi timp si noi asteptam informatiile primite.
Din toata discutia, dupa cele aratate in codul fiscal, ar fi normal ca indemnizatia, daca tot este asimilata salariilor, pai atunci sa existe posibilitatea de a se putea aplica deducerea in cazul singurului venit (aici mentionez ca daca ati fi pensionar, pensia nu "se pune" - adica sunteti tratat ca si cum nu ati avea acel venit). Cel putin asa stiu eu - deci intrebati si aceasta posibilitate.
Cu stima, Adam Grecu