Buna ziua,
de aproape 3 ani sunt presedintele unei asociatii de proprietari, incasand o indemnizatie lunara neta de 200 lei, in baza unui contract de mandat, cf legii 230/2007.
In tot acest timp mi s-a retinut si virat lunar la bugetul de stat impozitul de 16%, desi indemnizatia este singura mea sursa de venit si deci consider ca trebuia sa mi se deduca suma de 300 lei din venitul net lunar, adica nu ar mai fi ramas nimic de impozitat.
Cf prevederilor din Codul fiscal:
ART. 59 - Sfera de cuprindere a impozitului
(1) Impozitul prevăzut în prezentul titlu, denumit în continuare impozit pe venit, se aplică următoarelor venituri:
a) în cazul persoanelor fizice rezidente române, cu domiciliul în România, veniturilor obtinute din orice sursă [...]
ART. 76 - Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică si următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
g) remuneratia primită de presedintele asociatiei de proprietari [...] în baza contractului de mandat, potrivit Legii nr. 230/2007
ART. 77 - Deducere personală
(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 59 alin. (1) lit. a) [...] au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află functia de bază.
(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.500 lei inclusiv, astfel:
(i) pentru contribuabilii care nu au persoane în întreținere - 300 lei;
REZUMAT SI INTERPRETARE:
1) sunt o persoana fizica romana cu domiciliul în România si obtin un venit de la asoc de propr al carei presedinte sunt, deci ma incadrez in art 59 alin 1 lit a
2) remuneratia primită de presedintele asociatiei de proprietari este un venit considerat asimilat salariului, cf art 76 alin 2 lit g
3) fiind un venit asimilat salariului, se supune acelorasi reguli de impunere proprii veniturilor din salarii, cf art 77 alin 1 si 2 (i), deci ar trebui sa se aplice si deducerea personala
Deci cand e vorba sa ti se ia bani se impoziteaza orice venit, dar daca trebuie sa ti se dea ceva se doar la un singur tip de venit (salariu)??
MI SE PARE INCORECT, DACA NU CHIAR ABUZIV!!! X-(
Cel mai recent răspuns:
prettydaniola , utilizator
00:45, 17 Aprilie 2018