Buna ziua...o sa va expun pe scurt speta mea...azi, angajatii societatii la care lucrez au refuzat sa mai munceasca deoarece, din cauza dificultatilor economice, tichetele de masa vor fi mai putine mai precis 1 tichet la 2 zile lucrate.
Daca greva va continua si maine...ce masuri legale pot lua...
In CCM nu am prevazut nimic concret cu privire la solutionarea conflictelor de munca, asa ca am studiat L168/1999 ca sa vad daca greva este ilegala, deoarece seful doreste actionarea in instanta a sindicatului si a salariatilor care au refuzat sa munceasca. Greva nu trebuie adusa la cunostinta cu 48 h inainte?...sau greva de avertisment nu trebuie, doar ca durata de 2h a fost depasita cu mult...astept opinii cu privire la legalitatea/ilegalitatea grevei si masurile care pot fi intreprinse. Multumesc mult
eu sunt de parere ca e ilegala. deci seful dvs. are dreptate .Intre timp puneti-i absenti in condica...ii va afecta la pontaj.Nu au lucrat, nu vor fi patiti
Cred ca pe cale amiabila se poate rezolva mult mai mult.
In primul rand, legea nu prevede obligativitatea angajatorului de a acorda tichete de masa, insa daca alege sa acorde, atunci trebuie sa acorde cate un tichet pentru fiecare zi lucrata.
Cred ca oamenilor daca li se explica greutatile prin care trece compania, li se cere sprijinul si stiu la ce sa se astepte, atunci se pot rezolva mai multe.
Greva intr-adevar, trebuie anuntata, insa decat sa escaladeze conflictul, sa va treziti cu reclamatii la ITM, cu demisii in masa, demotivare a personalului, pierderea calitatii muncii, implicit ingreunarea situatiei companiei, mai bine cu vorba buna.
Deci greva este ilegala, asa cum banuiam...pentru ca nu a fost anuntata...inafara de a-i pune absenti, ce masuri mai pot fi intreprinse (cu precizarea temeiului legal va rog, nu de alta dar nu vrem si alte surprize).Despre tichete as mai adauga ceva in CCM am prevazut posibilitatea acordarii acestora in functie de rezultatele economico-financiare, si sa stiti ca sunt societati care nu acorda toate tichetele ci numai 10 pe luna?Cum va explicati acest lucru?Sa fie oare CCM/CIM?Si inca ceva: oare conducerea nu avea obligatia sa informeze liderul de sindicat cu privire la acest lucru, nu i se poate imputa nimic?
Astept un raspuns pertinent.Multumesc
Oare angajatorul nu a generat acest incident ?
Lege nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de consultare a angajatilor:
Art. 5. - (1) Angajatorii au obligatia sa informeze si sa consulte reprezentantii angajatilor, potrivit legislatiei in vigoare, cu privire la:
a) evolutia recenta si evolutia probabila a activitatilor si situatiei economice a intreprinderii;
b) situatia, structura si evolutia probabila a ocuparii fortei de munca in cadrul intreprinderii, precum si cu privire la eventualele masuri de anticipare avute in vedere, in special atunci cand exista o amenintare la adresa locurilor de munca; c) deciziile care pot duce la modificari importante in organizarea muncii, in relatiile contractuale sau in raporturile de munca................
Codul muncii, Art.40(2) Angajatorului în revin, în principal, următoarele obligaţii:
.................
c) să acorde salariaţilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă;
d) să comunice periodic salariaţilor situa ţia economică şi financiară a unităţii,..........
Cheltuielile cu tichetele de masa sunt stabilite in BVC-ul firmei, deci exista.
Angajatorul trebuia sa aibe o comunicare cu salariatii. Nici acum nu este tarziu asa cum sugereaza si @nikol.ilea.
Si apoi nici nu este vorba de greva ci de un protest asemanator celui organizat de personalul din justitie.
Salariatii pot fi absenti pentru ca nu au depus actifvitate dar si angajatorul poate fi actionat in instanta pentru nerespectarea clauzelor contractuale.
Concilierea intre parti este calea buna.