avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Negociere contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Negociere contract colectiv de munca

Buna ziua,

In vederea negocierii contractului colectiv de munca la nivelul unitatii ce informatii, documente se pot cere de la angajator?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:32, 16 Noiembrie 2014
- Angajatorii au obligatia sa informeze si sa consulte reprezentantii angajatilor, potrivit legislatiei in vigoare, cu privire la:
a) evolutia recenta si evolutia probabila a activitatilor si situatiei economice a intreprinderii;
b) situatia, structura si evolutia probabila a ocuparii fortei de munca in cadrul intreprinderii, precum si cu privire la eventualele masuri de anticipare avute in vedere, in special atunci cand exista o amenintare la adresa locurilor de munca;
c) deciziile care pot duce la modificari importante in organizarea muncii, in relatiile contractuale sau in raporturile de munca, inclusiv cele vizate de legislatia romana privind procedurile specifice de informare si consultare in cazul concedierilor colective si al protectiei drepturilor angajatilor, in cazul transferului intreprinderii.

- Angajatorul nu este obligat sa comunice informatii sau sa intreprinda consultari, daca acestea sunt de natura sa dauneze grav functionarii intreprinderii sau sa-i prejudicieze interesele. Decizia de a nu comunica aceste informatii sau de a nu intreprinde consultari trebuie motivata fata de reprezentantii angajatilor.
(Legea 467/2006)

- In vederea demararii negocierii ccm, informatiile pe care angajatorul sau organizatia patronala le va pune la dispozitia delegatilor sindicali ori a reprezentantilor angajatilor, dupa caz, vor cuprinde cel putin date referitoare la:
a) situatia economico-financiara la zi;
b) situatia ocuparii fortei de munca
Cum as putea formula ca in CCM sa apara o clauza de felul : acordarea de bonuri de masa cu valoarea de 9,35 si majorarea lor odata cu aparitia unui ordin al Ministrului Muncii privind indexarea valorii.

Multumesc anticipat.
Puteti sa ziceti numai "acordarea de tichete de masa" fara a se preciza valoarea unui tichet, aceasta fiind data prin Hotarare de Guvern.
Puteti sa stipulati in ccm : Salariatii vor beneficia de tichete de masa, a caror valoare este prevazute de actele normative in vigoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sindicate dascalumihaita64 dascalumihaita64 Buna ziua! liderul de sindicat are dreptul sa stie situatia eonomica a socetatii? Este reglementat undeva acest aspect? Va multumesc (vezi toată discuția)
Obligatie angajator valentinaanghel valentinaanghel Mai este obligat angajatorul sa comunice periodic salariatilor sit.ec. si fin.? (vezi toată discuția)
Negociere ccm2014 la nivel de unitate. ioleanicu ioleanicu Pentru negocierea ccm 2014 se poate cere de sindicat patronatului vinzarile ,cheltuielile si daca il obliga legea sa prezinte astfel de documente? (vezi toată discuția)