avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sindicate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sindicate

Buna ziua! liderul de sindicat are dreptul sa stie situatia eonomica a socetatii? Este reglementat undeva acest aspect? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:03, 22 Iunie 2012
Art.40 C.mun.
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
.....
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
.....

Legea nr.467/2006:
Art. 5. - (1) Angajatorii au obligaţia să informeze şi să consulte reprezentanţii angajaţilor, potrivit legislaţiei în vigoare, cu privire la:
a) evoluţia recentă şi evoluţia probabilă a activităţilor şi situaţiei economice a întreprinderii;
b) situaţia, structura şi evoluţia probabilă a ocupării forţei de muncă în cadrul întreprinderii, precum şi cu privire la eventualele măsuri de anticipare avute în vedere, în special atunci când există o ameninţare la adresa locurilor de muncă;
c) deciziile care pot duce la modificări importante în organizarea muncii, în relaţiile contractuale sau în raporturile de muncă, inclusiv cele vizate de legislaţia română privind procedurile specifice de informare şi consultare în cazul concedierilor colective şi al protecţiei drepturilor angajaţilor, în cazul transferului întreprinderii.
...

art.7 (2) Angajatorul nu este obligat să comunice informaţii sau să întreprindă consultări, dacă acestea sunt de natură să dăuneze grav funcţionării întreprinderii sau să-i prejudicieze interesele. Decizia de a nu comunica aceste informaţii sau de a nu întreprinde consultări trebuie motivată faţă de reprezentanţii angajaţilor.
Ultima modificare: Vineri, 22 Iunie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatie angajator valentinaanghel valentinaanghel Mai este obligat angajatorul sa comunice periodic salariatilor sit.ec. si fin.? (vezi toată discuția)
Art 40, alin. 2 codul muncii constantin25 constantin25 Referitor la lit. d care precizeaza una din obligatiile angajatorului si anume: \\"sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a ... (vezi toată discuția)
Negociere contract colectiv de munca varu_alin varu_alin Buna ziua, In vederea negocierii contractului colectiv de munca la nivelul unitatii ce informatii, documente se pot cere de la angajator? Multumesc. (vezi toată discuția)