avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... OBLIGATIE ANGAJATOR
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

OBLIGATIE ANGAJATOR

Mai este obligat angajatorul sa comunice periodic salariatilor sit.ec. si fin.?
Cel mai recent răspuns: georgettegan , utilizator 21:59, 28 Mai 2012
Textele de lege care reglementeaza asa ceva sunt:
Art. 21 din Carta sociala europeana revizuita, conform caruia salariatii si reprezentantii lor au dreptul sa fie informati periodic sau la momentul oportun si de o maniera clara despre situatia economica si financiara a intreprinderii in care sunt incadrati, fiind de inteles ca divulgarea anumitor informatii care pot prejudicia intreprinderilor va putea fi refuzata sau se va putea solicita ca acestea sa fie „confidentiale”.

Art.40 (2) C.mun. : Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
.....
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
.....

Legea nr.467/2006:
Art. 5. - (1) Angajatorii au obligatia sa informeze si sa consulte reprezentantii angajatilor, potrivit legislatiei in vigoare, cu privire la:
a) evolutia recenta si evolutia probabila a activitatilor si situatiei economice a intreprinderii;
b) situatia, structura si evolutia probabila a ocuparii fortei de munca in cadrul intreprinderii, precum si cu privire la eventualele masuri de anticipare avute in vedere, in special atunci cand exista o amenintare la adresa locurilor de munca;
c) deciziile care pot duce la modificari importante in organizarea muncii, in relatiile contractuale sau in raporturile de munca, inclusiv cele vizate de legislatia romana privind procedurile specifice de informare si consultare in cazul concedierilor colective si al protectiei drepturilor angajatilor, in cazul transferului intreprinderii.
....

Art. 9. - Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cu amenda de la 1.000 lei la 20.000 lei, nerespectarea de catre angajator a obligatiei de a transmite reprezentantilor angajatilor informatiile prevazute la art. 5 alin. (1);
......
Art. 10. - Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoanele imputernicite de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei sau de catre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sa efectueze controlul.


Aceasta obligatie trebuie trecuta in cim?
Nu este necesara sa fie trecuta in c.i.m. .. ea decurge din lege ...
Multumesc!
Art. 130 din legea 62 din 2011
'
'

(3) Regimul informatiilor confidentiale puse la dispozitie de angajator este cel stabilit prin Legea nr. 467/2006 privind cadrul general de informare si consultare a angajatilor.
(4) Informatiile pe care angajatorul sau organizatia patronala le va pune la dispozitia delegatilor sindicali ori a reprezentantilor angajatilor, dupa caz, vor cuprinde cel putin date referitoare la:
a) situatia economico-financiara la zi;
b) situatia ocuparii fortei de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sindicate dascalumihaita64 dascalumihaita64 Buna ziua! liderul de sindicat are dreptul sa stie situatia eonomica a socetatii? Este reglementat undeva acest aspect? Va multumesc (vezi toată discuția)
Negociere ccm2014 la nivel de unitate. ioleanicu ioleanicu Pentru negocierea ccm 2014 se poate cere de sindicat patronatului vinzarile ,cheltuielile si daca il obliga legea sa prezinte astfel de documente? (vezi toată discuția)
Art 40, alin. 2 codul muncii constantin25 constantin25 Referitor la lit. d care precizeaza una din obligatiile angajatorului si anume: \\"sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a ... (vezi toată discuția)