avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Art 40, alin. 2 Codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Art 40, alin. 2 Codul muncii

Referitor la lit. d care precizeaza una din obligatiile angajatorului si anume: "sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere în contractul colectiv de munca aplicabil".

1) Se aplica si pt CIM?
2) Concret, care sunt acele informatii cu caracter general pe care un angajat la poate solicita angajatorului?
3) In ce perioada de timp este obligat angajatorul sa furnizeze astfel de informatii? si ce se poate inampla daca acesta refuza in mod categoric.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:33, 18 Februarie 2013
1. Data sau periodicitatea informarii salariatilor este stabilita prin c.c.m. aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia... informarea va fi periodică, adică la anumite intervale de timp, sau la momentul oportun, adică atunci când apar schimbări prevăzute sau neprevăzute în situaţia economică şi financiară a întreprinderii.

2. Din interpretarea art. 40 alin. (2) lit. d) din Codul muncii se poate conchide ca au dreptul la informare salariaţii sau reprezentanţii lor, adica sindicatele, respectiv reprezentanţii salariaţilor, în lipsa sindicatelor.

3. Dispoziţiile art. 40 alin. (2) lit. d) din Codul muncii, care confera angajatorului dreptul de a se abţine de la comunicarea informaţiilor sensibile sau secrete, care prin divulgare sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitaţii, nasc posibilitatea exercitarii abuzive a acestuia.

4. Angajatorii au obligaţia să informeze şi să consulte reprezentanţii angajaţilor, potrivit legislaţiei în vigoare, cu privire la:
a) evoluţia recentă şi evoluţia probabilă a activităţilor şi situaţiei economice a întreprinderii;
b) situaţia, structura şi evoluţia probabilă a ocupării forţei de muncă în cadrul întreprinderii, precum şi cu privire la eventualele măsuri de anticipare avute în vedere, în special atunci când există o ameninţare la adresa locurilor de muncă;
c) deciziile care pot duce la modificări importante în organizarea muncii, în relaţiile contractuale sau în raporturile de muncă, inclusiv cele vizate de legislaţia română privind procedurile specifice de informare şi consultare în cazul concedierilor colective şi al protecţiei drepturilor angajaţilor, în cazul transferului întreprinderii.

5. Neinformarea este sanctionata cu cu amendă de la 1.000 lei la 20.000 lei
Aplicarea sancţiunii se face de către persoanele împuternicite de Ministerul Muncii sau de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze controlul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sindicate dascalumihaita64 dascalumihaita64 Buna ziua! liderul de sindicat are dreptul sa stie situatia eonomica a socetatii? Este reglementat undeva acest aspect? Va multumesc (vezi toată discuția)
Obligatie angajator valentinaanghel valentinaanghel Mai este obligat angajatorul sa comunice periodic salariatilor sit.ec. si fin.? (vezi toată discuția)
Negociere ccm2014 la nivel de unitate. ioleanicu ioleanicu Pentru negocierea ccm 2014 se poate cere de sindicat patronatului vinzarile ,cheltuielile si daca il obliga legea sa prezinte astfel de documente? (vezi toată discuția)