1. Data sau periodicitatea informarii salariatilor este stabilita prin c.c.m. aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia... informarea va fi periodică, adică la anumite intervale de timp, sau la momentul oportun, adică atunci când apar schimbări prevăzute sau neprevăzute în situaţia economică şi financiară a întreprinderii.
2. Din interpretarea art. 40 alin. (2) lit. d) din Codul muncii se poate conchide ca au dreptul la informare salariaţii sau reprezentanţii lor, adica sindicatele, respectiv reprezentanţii salariaţilor, în lipsa sindicatelor.
3. Dispoziţiile art. 40 alin. (2) lit. d) din Codul muncii, care confera angajatorului dreptul de a se abţine de la comunicarea informaţiilor sensibile sau secrete, care prin divulgare sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitaţii, nasc posibilitatea exercitarii abuzive a acestuia.
4. Angajatorii au obligaţia să informeze şi să consulte reprezentanţii angajaţilor, potrivit legislaţiei în vigoare, cu privire la:
a) evoluţia recentă şi evoluţia probabilă a activităţilor şi situaţiei economice a întreprinderii;
b) situaţia, structura şi evoluţia probabilă a ocupării forţei de muncă în cadrul întreprinderii, precum şi cu privire la eventualele măsuri de anticipare avute în vedere, în special atunci când există o ameninţare la adresa locurilor de muncă;
c) deciziile care pot duce la modificări importante în organizarea muncii, în relaţiile contractuale sau în raporturile de muncă, inclusiv cele vizate de legislaţia română privind procedurile specifice de informare şi consultare în cazul concedierilor colective şi al protecţiei drepturilor angajaţilor, în cazul transferului întreprinderii.
5. Neinformarea este sanctionata cu cu amendă de la 1.000 lei la 20.000 lei
Aplicarea sancţiunii se face de către persoanele împuternicite de Ministerul Muncii sau de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze controlul.