avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 1 nemotivata - poat e taia tichetele de masa pe o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

1 nemotivata - poat e taia tichetele de masa pe o luna ?

Va rog frumos a-mi raspunde la urmatoarea intrebare ;
Cf legi tichetelor de masa - acestea se acorda aferent nr de zile lucrate , fara
a depasi nr de zile lucratoare din luna -
Intrebarea este : Daca patronul doreste sa introduca in CCM si in ROI un aliniat in baza unui act aditional prin care salariatii care in luna respectiva fac 1-sau mai multe absente nemotivate isi pierd dreptul la toate tichetele de masa din luna
respectiva , este corect ?
Cred ca acest aliniat ii va face pe muncitorii mai disciplinati si nu vor mai absenta de la servici
Mentionez ca in CIM ale salariatilor obtiunea de nr de tichete de masa nu exista
si nici in CCM pe care societatea il are in vigoare pina in 2013
Poate fii o masura in ROI - din partea conducerii societatii - stiind ca aceste tichete nu sunt obligatorii a se acorda
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:40, 16 Iulie 2012
ART. 2 din Normele de aplicare a legii nr.142/1998:
Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz, vor stabili prin contractele colective de muncă clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, care să prevadă:
a) numărul salariaţilor din unitate care pot primi lunar tichete de masă, precum şi valoarea nominală a tichetului de masă, în limita celei prevăzute de lege, ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numărul de zile lucrătoare din lună pentru care se distribuie tichete de masă salariaţilor;
c) criteriile de selecţie privind stabilirea salariaţilor care primesc tichete de masă, ţinând seama de condiţiile concrete de lucru în care îşi desfăşoară activitatea unele categorii de salariaţi, de priorităţile socioprofesionale şi de alte elemente specifice activităţii.

Asadar, angajatorul poate sa prevada o astfel de masura.
daca nu este introdusa in CCM acordarea tichetelor de masa angajatorul nu este obligat sa le acorde.
tichetele de masa se acorda in functie de nr de zile lucrate iar optiunea angajatorului ca sa nu acorde tichetele ptr toata luna ptr 1 sau mai multe absente este abuziva.
de altfel la mai multe absente nemotivate angajatorul poate avea si optiunea concedierii angajatului.
Personal mi se pare a fi un fel de sanctiune disciplinara. Probabil ca nu este chiar ok, in primul rand introducand-o in roi nu mai efectueaza cercetarea , aplica direct sanctiunea si in al doilea rand stiam ca angajatorul nu poate adauga noi sanctiuni celor prevazute in Codul muncii, si nici nu le poate agrava pe cele existente. El nu poate face o astfel de derogare de la regimul disciplinar legal nici prin Regulamentul intern, nici, in urma negocierii cu salariatii, prin contractul colectiv de munca.

Ce spuneti domnule freeelis, odata ce salariatul primeste tichete inseamna ca face parte din categoria de personal subliniata in raspunsul dumneavoastra, i se retine doar temporar, este mai degraba o sanctionare. Ar putea fi corect punctul meu de vedere?
Seamana ca sanctiune, dar nu poate fi definita ca atare intrucat sanctiunile sunt prevazute de Codul Muncii sau prin statute profesionale aprobate prin lege speciala.

Insa Legea ii da posibilitatea sa stabileasca criteriile de acordare a tichetelor de masa ... din acest aspect pot trage concluzia ca poate stabili o astfel de masura ... si mie mi se pare abuziva , dar nu avem o norma imperativa cu privire la acordarea tichetelor de masa , ci o norma dispozitiva ... legea spune poate si nu obliga ...
Daca intr-o luna angajatorul decide sa nu acorde/sa acorde un numar mai mic de tichete de masa unui salariat, neexistand prevederi referitoare la T.M.in C.I.M., o poate face pur si simplu sau trebuie comunicata Decizia si salariatului ? O astfel de hotarare se poate aduce la cunostinta salariatului in luna iulie pentru luna iunie ?
Va multumesc .

Alte discuții în legătură

Angajatorul incalca prevederile legii nr. 142/1998 utilizatoranonim1 utilizatoranonim1 firma la cere lucrez incalca prevederile legi 142/1998, neacordand tichete de masa anumitor salariati care nu isi fac norma stabilita de ei. este corect asa ... (vezi toată discuția)
Numar de tichete de masa erika44 erika44 E legal si corect ca ,fiind angajata cu norma intreaga sa primesc doar 10 tichete de masa pe luna? (vezi toată discuția)
Bilet de voie/penalizari CipP89 CipP89 Buna ziua! 1. La firma la care lucrez de 1 an de zile(privata)..in fiecare zi in care ma invoiesc,completand biletul de voie..imi ia orele respective din ... (vezi toată discuția)