avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale retragere asociat SRL cu despagubire
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

retragere asociat SRL cu despagubire

Respect tuturor!

Am si eu cateva intrebari. Printre cele mai importante ar fi urmatoarea:

- sunt asociat si administrator 50-50% cu inca un asociat. domeniul de activitate principal il reprezinta comertul online. am stabilit sa ne separam ca si asociati, contra unei sume de bani, iar societatea sa-mi ramana mie, impreuna cu site-urile de comert (si o masina in leasing pe societate). suma pentru despagubirea asociatului meu a fost stabilita la 20.000 lei . Am incheiat un contract la notar in vederea acestei situatii de retragere din societate prin despagubire.

intrebarea mea este: pot sa-mi deduc acesti bani pe societate? si daca da...cum se poate face? pentru ca ei sunt dati din buzunarul meu (mai exact din imprumuturi : prieteni, parinti, rude).

o alta intrebare ar fi daca asociatul care se retrage contra sumei de bani va trebui sa plateasca impozite pentru suma primita?

Multumesc anticipat!


P.S. mai am si alte intrebari dar asta e prioritara.
Ultima modificare: Marți, 29 Septembrie 2009
lucianD, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 17:12, 12 Iulie 2011
lucianD a scris:
- sunt asociat si administrator 50-50% cu inca un asociat. Am stabilit sa ne separam ca si asociati, contra unei sume de bani, iar societatea sa-mi ramana mie, impreuna cu site-urile de comert (si o masina in leasing pe societate). suma pentru despagubirea asociatului meu a fost stabilita la 20.000 lei . Am incheiat un contract la notar in vederea acestei situatii de retragere din societate prin despagubire. intrebarea mea este:
- pot sa-mi deduc acesti bani pe societate? si daca da...cum se poate face?
- daca asociatul care se retrage contra sumei de bani va trebui sa plateasca impozite pentru suma primita?

Buna ziua,
Raspunsuri:
1
Nu cred ca puteti plati din fondurile societatii o tranzactie care este facuta in nume personal, intre Dvs. si fostul asociat (cesiune parti sociale);
2.
Pt. fostul asociat, cesiunea este o tranzactie care-i aduce un profit (fata de suma investita initial in capitalul social); cred ca va plati impozit.

Cu stima,
Dle Lucian va raspund punctual:
--nu puteti sa deduceti pe societate suma de 20.000 RON reprezentand contravaloarea a 50% din partile sociale dar veti deveni asociat unic si administrator , fapt ce va confera avantajul ca profitul societatii va revine integral!
--asociatul dvs va plati 16% impozit pe profit , respectiv 3200 RON , plus onorariul notarului public care va autentifica cesiune de parti sociale
Ati spus ca mai aveti si alte intrebari. Care ar fi acelea?B-)
Multumesc frumos pentru mesaje.

Nu se poate considera ca am creditat societatea cu suma respectiva si am platit din banii societatii?

In legatura cu onorariul notarului , s-a emis chitanta pe societate si nu pe numele asociatului. Sau asa e normal? Sa se emita chitanta pe societate si sa plateasca el?

Impozitarea de 3200 ron cand se va face? la sfarsitul anului sau trimestru?
Ma bucur ca Dl. consultant a inteles foarte bine mesajul meu anterior
legalmgm a scris:

Ma bucur ca Dl. consultant a inteles foarte bine mesajul meu anterior


Daca acesta se voia a fi un mesaj intepator, atunci ...hop si io :strambatura:
N-aveti dreptate niciunul :tooth:
(sper sa nu va fi pierit simtul umorului in dimineata asta, fiindca atunci e nasol pt. mine)

Nu stiu ce contract o fi facut dl. @lucianD la notar si, mai ales, nu inteleg ce-o fi cautat pe acolo. Dar vorbeste despre retragere. Iar dvs. domnilor experti vorbiti despre cesiune.
Ei bine, trebuie facuta o distinctie intre retragere si cesiune, chiar daca ambele sunt modalitati de incetarea calitatii de asociat. (si chiar daca prin toate actele de cesiune facute cu copy-paste citesc formularea care ma zgarie pe creier "ca urmare a cesiunii asociatul X se retrage").
In cazul cesiunii partile sociale se transmit altei persoane (care scoate banul din buzunar pentru ele).
In cazul retragerii se reduc partile sociale ale asociatului retras si ...se diminueaza corespunzator capitalul social (parerea mea - la srl nefiind posibila dobandirea p.s. de catre societate). Iar sumele cuvenite asociatului retras le plateste ...societatea (cea care, de altfel are si calitate procesuala pasiva intr-o actiune privitoare la drepturile asociatului retras).
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2009
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Urgent despre cesiune parti sociale andr_georgi andr_georgi Vreau sa cumpar toate partile sociale a unei societati comerciale care are capitalul social 200 lei. Dar in realitate eu cumpar aceste parti sociale cu o ... (vezi toată discuția)
Cesionare actiuni Gabriela VP Gabriela VP buna seara, imi puteti spune va rog care sunt costurile pentru a cesiona 50% din actiunile unei firme pe care le detin celuilalt asociat si care este ... (vezi toată discuția)
Impartirea bunurilor la retragerea unui asociat dariusv. dariusv. :)Buna Seara, Am nevoie de niste informatii sau mai bine zis sfaturi,sunt asociat intr-o firma cu raspundere limitata iar asociatul meu vrea sa se retraga ... (vezi toată discuția)