avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... cesionare actiuni
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

cesionare actiuni

buna seara,
imi puteti spune va rog care sunt costurile pentru a cesiona 50% din actiunile unei firme pe care le detin celuilalt asociat si care este procedura?
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 11:57, 13 Ianuarie 2010
Gabriela VP a scris:
imi puteti spune va rog care sunt costurile pentru a cesiona 50% din actiunile unei firme pe care le detin celuilalt asociat si care este procedura?

Buna ziua,
Deoarece folositi cuvantul "actiuni" SC in speta apare a fi SA.
Totodata vorbiti de "asociat" si este numai 1 ("celalalt"), SC apare a fi SRL.
Precizati daca SC este un SA sau un SRL, procedurile fiind diferite.
Daca este SA (nu cred) precizati daca este cotata la BVB sau nu.
In ambele variante, inceputul este un "Contract de cesiune" intocmit in forma autentica.
Cu stima,
este un srl, 2 asociati si eu vreau sa cesionez partea mea celuilalt asociat. sper ca v-am lamurit:)
Gabriela VP a scris:
este un srl, 2 asociati si eu vreau sa cesionez partea mea celuilalt asociat.

Buna ziua,
1. Contract de cesionare parti sociale - forma autentica
Costuri: taxe notariale functie de valoarea pachetului de parti sociale
2. Mentionarea contractului de vanzare si a noului act constitutiv la RC
Taxe de registru si de publicare in M.Of.
3. Impozit de 16% pe venitul realizat din vanzarea partilor sociale

Cu stima,
Contractul de cesiune poate fi si sub semnatura privata.
La cesiunile pe care le-am facut nu s-a cerut plata impozitului de 16%.
Taxele de la registrul comertului.
Intr-adevar, contractul de cesiune nu trebuie sa fie in forma autentica.

In ceea ce priveste impozitul de 16% asupra castigului din transferul partilor sociale, evident impozitul se aplica daca exista castig. Cu alte cuvinte, daca vindeti partile sociale la un pret mai mare decat (a) valoarea nominala sau (b) valoarea la care dvs ati cumparat partile sociale, daca este cazul, diferenta dintre pretul de vanzare si (a) sau (b), dupa caz, reprezinta castig/venit din investitii si se impoziteaza cu 16%. (art. 66(3) Cod Fiscal: "În cazul transferului dreptului de proprietate asupra părţilor sociale, câştigul din înstrăinarea părţilor sociale se determină ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi valoarea nominală/preţul de cumpărare. Începând cu a doua tranzacţie, valoarea nominală va fi înlocuită cu preţul de cumpărare, care include şi cheltuielile privind comisioanele, taxele aferente tranzacţiei şi alte cheltuieli similare justificate cu documente.")

La inregistrarea cesiunii la Registrul Comertului, se va solicita dovada platii acestui impozit, daca a fost cazul.

Conform art. 67 alin (3) pct 2. lit b) "în cazul câştigurilor determinate din transferul valorilor mobiliare, în cazul societăţilor închise, şi din transferul părţilor sociale, obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine dobânditorului. Calculul şi reţinerea impozitului de către dobânditor se efectuează la momentul încheierii tranzacţiei, pe baza contractului încheiat între părţi. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra câştigului, la fiecare tranzacţie, impozitul fiind final. Transmiterea dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare sau a părţilor sociale trebuie înscrisă în registrul comerţului şi/sau în registrul asociaţilor/acţionarilor, după caz, operaţiune care nu se poate efectua fără justificarea virării impozitului la bugetul de stat. Termenul de virare a impozitului este până la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra părţilor sociale sau a valorilor mobiliare la registrul comerţului ori în registrul acţionarilor, după caz, indiferent dacă plata titlurilor respective se face sau nu eşalonat".

Alte discuții în legătură

Urgent despre cesiune parti sociale andr_georgi andr_georgi Vreau sa cumpar toate partile sociale a unei societati comerciale care are capitalul social 200 lei. Dar in realitate eu cumpar aceste parti sociale cu o ... (vezi toată discuția)
Majorare capital social + cesiune Loredana_84 Loredana_84 In cadrul unei societati comerciale s-a facut o majorare de capital social de la 500 lei la 85 000 lei din alte rezerve. Cesiunea de parti s-a facut in cadrul ... (vezi toată discuția)
Impozit venit 16% persona fizica-cesiune parti sociale johnnyto1979 johnnyto1979 Buna ziua Trebuie sa primesc in urma unei vanzari (a unei societati) o suma de bani intr-un cont persoana fizica. Firma care trebuie sa imi vireze bani in ... (vezi toată discuția)