avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se calculraza indemnizatia crestere copil in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se calculraza indemnizatia crestere copil in aceasta situatie?

Buna ziua,
Urmeaza sa nasc luna urmatoare, iar ultimele 5 luni nu am mai lucrat. Pot beneficia de indemnizatie , tinand cont ca ,in afara de cele 5 luni ,am lucrat cu norma intreaga, fara intreruperi, timp de 3 ani? Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 4 August 2017
Lya Mary, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:44, 5 August 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, bineinteles, trebuie sa fi realizat venituri in 12 luni din ultimele 24.
acest răspuns util
@ Lya Mary

Data nasterii ; septembrie 2017

Perioada eligibila pentru CCC : octombrie 2015 - septembrie 2017

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului trebuie sa aveti realizate venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau sa va fi aflat în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

In speta , din cele postate de dvs. puteti beneficia de indemnizatia pentru CCC.

Normele de aplicare a OUG 111/2010
art.4
....
(4) Constituirea perioadei prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se stabileşte, după cum urmează:
a) din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului şi/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă;

b) din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condiţiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului şi/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă s-au produs cu întreruperi.

(5) Luna calendaristică în care s-a născut copilul sau în care s-a înregistrat una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, indiferent de ziua din această lună în care s-a produs naşterea ori s-a înregistrat situaţia, face parte integrantă din perioada prevăzută la alin. (4).

(6) În cazul în care în luna naşterii copilului persoana îndreptăţită nu a realizat venituri supuse impozitului şi nici nu sa aflat în una sau mai multe din situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă, perioada de calcul al celor 12 luni începe cu ultima lună din cei 2 ani în care aceasta a înregistrat venituri sau s-a aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă.
Va multumesc frumos pt. raspuns! Mai am o intrebare: de unde voi duce adeverinta pt. a mi se calcula indemnizatia cu cele 12 luni in care am cotizat, daca eu nu mai am un angajator in momentul nasterii sau dupa nastere?
acest răspuns util
Adeverinta o luati de la fostul dvs angajator pentru perioada lucrata la acesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului danyela_ng danyela_ng Buna ziua! Sunt angajata la o firma din iunie 2015 (cu un salariu brut de 1231) iar in prezent sunt insarcinata in 4 luni.Daca imi dau demisia in luna ... (vezi toată discuția)
Indemnizație creștere copil Mihaela bob Mihaela bob Bună seara... Deranjez și eu cu o întrebare.. Am încetat contractul la ultimul loc de munca pe data de 15 octombrie și am început un alt job pe data de ... (vezi toată discuția)
Indemnizație creștere copil Magdalen1 Magdalen1 Bună seara! Am întrerupere de aprox 30 zile între locul anterior de munca și cel actual. M-am reangajat pe 20 mai 2019.in august am aflat ca sunt ... (vezi toată discuția)