avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire apartament

Buna Seara, am doua intebari in legatura cu o mostenire a unui apartament.

Eu am luat prin donatie de la mama mea, un apartament cu 3 camere (donatia include uzufruct viager pentru mama), iar sora mea a luat tot prin donatie la varsta de 7 ani de la mama mea un apartament cu 2 camere.

1) Avand in vedere faptul ca eu am o camera in plus, fata de sora mea, daca ea m-ar ataca pe mine in instanta, pentru a-mi cere diferenta de bani, pe jumatate din acea camera in plus, ar putea avea castig de cauza ?

2) Daca eu as vrea sa vand acest apartament, si sa cumpar altul tot cu 3 camere, care sa fie pe numele mamei mele (cu uzufruct viager pentru mine), iar eu as vrea ca dupa moartea mamei mele, succesiunea acestui apartament, sa nu poata fi facuta, atat timp cat eu inca nu am alt apartament platit integral, cu cel putin 2 camere, daca sora mea nu vrea sa dea declaratie la notariat ca accepta acest lucru, ar exista o alta solutie pentru acest lucru ? Ar fi o solutie ca mama mea sa faca un testament ? In acest caz testamentul ar avea aceeasi valoare ca o declaratie ? Sau alta solutie ?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:46, 8 August 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nu ar avea motive sa va atace si sa ceara. A fost vointa donatorului.
2.Acest apartament il puteti vinde doar impreuna cu mama. Si puteti sa va luati apoi alt apartament. Nu este nevoie de dclaratia sorei ca accepta acest lucru.

Atat timp cat mama traieste nu putem vorbi de nicio mostenire!!!
In legatura cu intrebarea 2.

In mod normal, cand va fi momentul succesiunii, sora mea va avea automat dreptul la jumatate din aceasta casa, chiar daca ea are un alt apartament.

Ok, cat mama traieste nu poate fi vorba de succesiune, dar acum, se poate face un act sau ceva, pentru ca succesiunea care va trebui sa se faca atunci, sa se faca doar cu conditia ca eu la momentul respectiv sa detin un apartament platit integral ? Iar daca eu nu voi avea un alt apatament platit integral, atunci acest apartament as vrea sa-mi revina mie.


Ultima modificare: Duminică, 6 August 2017
Mike12, utilizator
Bună ziua. Intr-adevăr dvs dețineți un imobil mai mare adică aveți o camera în plus. Dacă sora dvs , la decesul mamei va ataca actul de donație al dvs pe motivul ca ați primit mai mult decât dansa, va trebui sa-i plătiți contravaloarea unei jum din acea camera pe care dvs o dețineți în plus. Părerea mea este ca nu se va întâmpla acest lucru , nu se merita sa deschidă un proces în acest sens. Onorariul Av +taxa de timbru +expertiza.. nu merita! Eu va sfătuiesc sa lăsați lucrurile asa cum sunt. Dacă totuși va hotărâți sa vindeți acest imobil primit prin donație, nu aveți nevoie de acceptul mamei, însă va trebui sa găsiți un cumpărător dispus sa cumpere imobilul cu acea clauza de uzufruct viager. Iar dacă va cumpărați alt imobil cumparati-l pe numele dvs , nu al mamei! Iar mama dvs poate sa-și rezerve clauza de habitate viagera pt o camera din acel imobil, astfel având garanția ( daca exista aceasta temere) cz va x ea dreptul toată viata sa locuiască în acel imobil.
Ok, dar daca mama ar face la notariat, un testament sau un alt tip de act notarial, prin care sa-si exprime dorinta ca succesiunea casei care va fi pe numele ei, sa se faca numai dupa ce eu voi reusi sa platesc integral un alt apartament, platit in rate pe parcursul mai multor ani ? Este posibil un astfel de act ?

Nu contează cate camere are fiecare sora. Contează respectarea rezervei succesorale, or asta se calculează la valoare. Verificati cat e imobilul dv, cat e al surorii si daca se rspecta rezervele. In rest, nu contează. Mama nu poate suspenda ceva ce se va deschide la moartea ei.

Alte discuții în legătură

Buna ziua. ma numesc gheorghe cristian si as vrea sa va adresez ... Gheorghecristian663 Gheorghecristian663 Buna ziua. Ma numesc Gheorghe Cristian si as vrea sa va adresez urmatoarea problema: Tatal meu a primit un apartament de la mama lui, printr-un contract de ... (vezi toată discuția)
Se poate ataca contractul de donatie cu scutire de raport? Anamaria37 Anamaria37 Buna ziua, parintii mei mi-au donat apartamentul lor bun propiu mie prin contract donatie cu scutire de raport, retinandu-si dreptul de uzufruct viager, iar eu ... (vezi toată discuția)
Ziua, În 2013 părinții vând un apartament uneia din fiice, ... Ålesund Ålesund ziua, În 2013 părinții vând un apartament uneia din fiice, contract de vânzare cumpărare cu uzufruct viager. Cealaltă fiică primise deja în 1995 ... (vezi toată discuția)