avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1129 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cerere concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cerere concediu de odihna

Buna seara. Lucrez la acest loc de munca de 2 ani,iar acum a intervenit o problema. In urma cu 3 luni, am anuntat directorul ca in perioada 07.08-21.08 doresc concediu de odihna, acceptand la acel moment (din totalul zilelor de concediu ale acestui an, nu am beneficiat de niciuna). Acum, ma trezesc ca nu vrea sa-mi mai dea cele doua saptamani , ci vrea sa-mi dea doar o saptamana. Eu stiind ca voi fii in concediu, mi-am facut planuri si nu pot da inapoi. Am vorbit cu el, si mi-a zis ca daca nu vreau asa, nu o sa-mi mai dea deloc. Intrebarea este in felul urmator: eu nu am facut nici o cerere de concediu, poate sa nu-mi mai dea? Dar daca nu ma voi duce in aceste doua saptamani la munca,ce se poate intampla? Ce este de facut pentru a-mi putea lua legal acest concediu,daca angajatorul nu vrea sa mi-l dea?
Cel mai recent răspuns: Mihai.Catalin96 , utilizator 10:38, 6 August 2017
1. Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.

2. Potrivit Codului Muncii , art.149, salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Astfel spus, acestei obligatii ii incumba angajatorului dreptul de a i-l acorda in perioada programata.
Ce se intampla in cazul in care CO nu poate fi efectuat legea nu prevede decat faptul ca, angajatorul este obligat să acorde concediu intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.

3. Angajatorul nu poate ingradi sau refuza dreptul angajatului la efectuarea concediului de odihna.

Consider ca angajatorul poate refuza acordarea concediului de odihna intr-o anumita perioada de timp, daca aceasta se suprapune cu concediul deja aprobat, al altui angajat, care ar fi trebuit sa tina locul salariatului ce face ulterior cererea. Acest refuz, insa, nu poate conduce la ideea ca angajatorul are dreptul sa refuze in mod absolut acordarea concediului, ci doar sa il programeze intr-o alta perioada de timp, in functie si de celelalte concedii deja aprobate.

4. Puteti depune o sesizare la ITM daca considerati ca acest refuz al angajatorului este unul abuziv.
Daca nu vrea, imi pot da demisia, iar in timpul preavizului sa-mi iau concediul de odihna, calculat pana la aceasta luna? Iar demisia o scriu cu data terminarii concediului?
In speta, data incetarii c.i.m. trebuie sa fie data terminarii concediului.

Intr-adevar, pe durata preavizului se poate lua CO.
Multumesc pentru ajutor, o zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de preaviz si concediul de odihna miha21 miha21 Sotul meu a fost concediat (motive ce nu tin de persoana salariatului )este in preaviz din data de 28.01.2015 pana in 25.02.2015 ,,angajatorul i-a adus o ... (vezi toată discuția)
Perioada concediului de odihna cris2d2 cris2d2 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca un angajat, care mai are dreptul la 11 zile de concediu de odihna pe anul 2013 (10 au fost deja acordate in septembrie ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna in preaviz ciprianst ciprianst Buna ziua, In perioada preavizului daca solicit zilele de concediu de odihna ce se intampla cu zilele de preaviz, se suspenda contractul de munca in ... (vezi toată discuția)