1. Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.
2. Potrivit Codului Muncii , art.149, salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Astfel spus, acestei obligatii ii incumba angajatorului dreptul de a i-l acorda in perioada programata.
Ce se intampla in cazul in care CO nu poate fi efectuat legea nu prevede decat faptul ca, angajatorul este obligat să acorde concediu intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
3. Angajatorul nu poate ingradi sau refuza dreptul angajatului la efectuarea concediului de odihna.
Consider ca angajatorul poate refuza acordarea concediului de odihna intr-o anumita perioada de timp, daca aceasta se suprapune cu concediul deja aprobat, al altui angajat, care ar fi trebuit sa tina locul salariatului ce face ulterior cererea. Acest refuz, insa, nu poate conduce la ideea ca angajatorul are dreptul sa refuze in mod absolut acordarea concediului, ci doar sa il programeze intr-o alta perioada de timp, in functie si de celelalte concedii deja aprobate.
4. Puteti depune o sesizare la ITM daca considerati ca acest refuz al angajatorului este unul abuziv.
Daca nu vrea, imi pot da demisia, iar in timpul preavizului sa-mi iau concediul de odihna, calculat pana la aceasta luna? Iar demisia o scriu cu data terminarii concediului?