avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata penalitati intretinere asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata penalitati intretinere asociatie

am inchiriat un apartament, iar chiriasul a ramas dator la asociatie cu 2000 lei. in mai 2016 asociatia m-a dat in judecata, castigand evident, concluzia e ca trebuie sa platesc cei 2000 lei la intretinere plus 1600 lei penalitati. am platit imediat (in mai 2016) cei 2000 lei. intrebarea mea este, la acesti 1600 lei se pot adauga alte penalitati? daca nu platesc in termen de 3 ani, se prescrie datoria? sau fiind hotarare judecatoreasca, ramane in picioare si peste 10 ani? daca se prescrie, cei trei ani incep din mai 2016 sau de cand s-au adunat penalitatile? asociatia ma poate da in judecata din nou pentru recuperarea penalitatilor? multumesc.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 19:03, 7 August 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ati achitat debitul principal penalitatile nu mai cresc.

Se poate sa existe o diferenta intre data pronuntarii hotărârii si fara platii, dar atât.

Prescriptia operează in 3 ani de la data ramanerii definitive a sentinței.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Daca asociatia de proprietari a castigat procesul pentru ambele sume (asa scrie in sentinta), dvs. trebuie sa le achitati. Daca ziceti ca ati achitat debitul principal, penalitatile nu mai cresc - asa cum a apreciat si d-na avocat.
Acum, daca dvs. asteptati prescrierea, este foarte bine, dar eu nu cred ca cei de la asociatie dorm in papuci, astfel ca, poate au sa va invite la o discutie privind si achitarea penalitatilor, dar poate nu au sa va invite la nicio discutie - ca nu este obligatoriu. Se vor adresa unui executor judecatoresc, astfel ca dvs. pe langa cei 1600 lei o sa mai aveti de achitat si toate taxele de executare - care nu sunt chiar mici. Una peste alta, cred ca nu doriti acest lucru...
Succes!
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa achitarea debitului principal ,dv va inregsitrati in evidenta asociatiei de proprietari cu un debit reprezentat de penalitatile neachitate-pentru care exista hotarare judecatoreasca definitiva si pentru a carui recuperare asociatia de proprietari are dreptul sa apeleze la executor judecatoresc
Daca dv refuzati sa achitati suma dispusa de instanta,asociatia de proprietari pentru recuperare debit are dreptul sa va actioneze din nou in instanta
ynocentta,
Asociatia poate apela la serv. unui ex. jr. As. prop. are deja o hot. definitiva si irevocabila pentru aceasta speta. Nu derutati userul...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu mai poate fi actionata inca o data in judecata, opunandu-se autoritatea de lucru judecat.

Asociatia va putea apela la un executor judecatoresc spre a recupera debitul in termenul de prescriptie de 3 ani pe care vi l am indicat anterior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restanta la un apartament cu proprietarul decedat geroge geroge familia mea detine un apartement,avem restanta la intretinere ,ce se intimpla daca suntem actionati in judecata ,tinind cont ca tatal meu este decedat si nu ... (vezi toată discuția)
Stergere penalitãti întretinere mogyo_1 mogyo_1 Curând am aflat de o problemă a părinților mei și anume că au penalități foarte mari la întreținere. - În anul 2008, luna mai, au ... (vezi toată discuția)
Notificare datorie mai veche de 3 ani suc_de_pere suc_de_pere Buna ziua. As dori sa stiu in ce fel pot sa notific asociatia de proprietari asupra unei datorii mai vechi de 3 ani, asupra careia am o sentinta definitiva si ... (vezi toată discuția)