avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Stergere penalitãti întretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Stergere penalitãti întretinere

Curând am aflat de o problemă a părinților mei și anume că au penalități foarte mari la întreținere.
- În anul 2008, luna mai, au primit o sentință civilă din anul 2007, care îi înștiința că au de platit cheltuieli la zi ( 16.000 lei) și penalități (25.000 lei) aferente perioadei 2004 - 2007.
- În luna următoare, iunie 2008, au fost achitate cheltuielile la zi și anume acea sumă de 16.000 lei. De atunci și până în prezent au plătit toate cheltuielile fără a mai rămâne restanți, (au păstrat toate chitanțele), mai puțin penalitățile de 25.000 lei, care sunt foarte mari.
Din ce mi-au spus, am înțeles că aceste penalități ar fi trebuit să se ștergă, dacă achită cheltuielile la zi, aspect menționat verbal de un executor judecătoresc și alte persoane, când au venit cu somația de plată în luna mai 2008, fapt ce nu s-a întâmplat.
- Mai mult în luna decembrie 2011, tatăl meu a primit o înștiințare de proprire pe pensie, pentru neplata penalităților și de atunci până în prezent i se reține o sumă de 100 lei pentru penalități ce au ajuns acum undeva la 36.000 lei. În ritmul acesta e clar că nu o să se poată achita aceste penalități.

Având în vedere aceste aspecte, aș putea obține în instanță ștergerea datoriilor (penalităților) având în vedere că plata cheltuielilor este din 2008 și până în prezent la zi și că acele penalități ar fi trebuit să se prescrie după trei ani? Mă refer la cei 3 ani cuprinsă între luna mai 2008 (momentul comunicării sentinței) și luna decembrie 2011, când a primit înștiințarea de propriere pe pensie.
Mulțumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 17:06, 3 Martie 2014
In conditiile in care instanta de judecata prin hotarare a dispus achitarea unui debit,asociatia de proprietari,detine obligatia sa respecte si sa aplkice unitar hotararea instantei,respectiv sa desfasoare demersurile pentru recuperare debit prin executarea silita a debitorului
În luna următoare, iunie 2008, au fost achitate cheltuielile la zi și anume acea sumă de 16.000 lei.

Conform dispozitii cod fiscal debitul se stinge in ordinea cronologica a inregistrarii acestuia,respectiv suma de baza+penalitatile aferente
Daca asociatia de proprietari a perceput suma de 16.000 lei avea obligatia sa o defalce astfel incat aceasta sa acopere concomitent atat suma de baza cat si penalitatile aplicate acesteia
Din ce mi-au spus, am înțeles că aceste penalități ar fi trebuit să se ștergă, dacă achită cheltuielile la zi, aspect menționat verbal de un executor judecătoresc și alte persoane

Daca instanta de judecata a dispus achitarea penalitatilor,asociatia de proprietari nu are temei legal sa renunte la perceperea acestora
In cazul debitelor acumulate in cazul asociatiilor de proprietari,numai instanta de judecata se poate pronunta prin hotarare asupra prescriptiei sumelor
In cazul dv nu poate opera prescriptia in conditiile in care instanta de judecata a pronuntat in 2007 hotarare definitiva ,pe care asociatia de proprietari a pus-o in executare
Referitor la termenul general de prescriere datorii este esential sa fiti corect informat
Astfel, termenul de prescriptie se intrerupe si se reia cu ocazia oricarui act de executare,sau prin plata debitorului
Singur recunoasteti ca
Mă refer la cei 3 ani cuprinsă între luna mai 2008 (momentul comunicării sentinței) și luna decembrie 2011, când a primit înștiințarea de propriere pe pensie.

omitand
În luna următoare, iunie 2008, au fost achitate cheltuielile la zi și anume acea sumă de 16.000 lei.

In conditiile in care exista hotarare judecatoreasca definitiva in favoarea creditorului in cazul de fata asociatia de proprietari pentru recuperare suma dispusa de instanta ,aceasta poate starui si intocmi periodic documente,astfel incat executarea silita se poate intinde pe parcursul mai multor ani
In cazul parintilor dv,existand hotarare judecatoreasca,nu aveti temei legal sa solicitati stergerea datoriilor
Desfasurati demersuri in vederea achitarii integrale a intregului debit,astfel incat parintii dv sa nu mai figureze cu sume cu titlu de restanta care sa oblige la aplicarea de penalitati,
pentru a caror recuperare, asociatia de proprietari sa apeleze la instanta si executor judecatoresc care majoreaza obligatiile de plata prin cheltuieli de judecata, cheltuieli cu executarea silita
Mulţumesc pentru răspuns.
Credeam că totuşi aş avea o şansă să pot obţine ştergerea penalităţilor, având în vedere că penalităţile erau mai mari decât plata la zi şi că de la momentul achitării la zi, aşa cum a spus executorul, se vor şterge.
Totuşi am să încerc cu o cerere de solicitare a ştergeri penalităţilor către administratorul asociaţiei de proprietari, poate totuşi există o şană.
mogyo_1 a scris:

M

Totuşi am să încerc cu o cerere de solicitare a ştergeri penalităţilor către administratorul asociaţiei de proprietari, poate totuşi există o şană.

Administratorul de imobil nu detine autoritatea si competenta sa dispuna acte si actiuni contrare hotarari instantei de judecata,care a decis obligarea paratului la achitarea sumelor cu titlu de restanta si a penalitatilor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprire pensie si blocare cont pentru plata cheltuielilor de intretinere matileank matileank In 2011 luna octombrie am fost dat in judecata pt plata sumei de 3900 lei cheltuieli de intretinere. decizia instantei a fost sa platesc suma in 30 de zile, ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca monamour monamour Ma confrunt cu urmatoarea problema: niste rude au intampinat probleme in achitarea cotelor de intretinere pe parcursul anilor 2012-2013, drept pentru care au ... (vezi toată discuția)
Penalități la intretinere Gaellycus Gaellycus Buna ziua!Va rog sa m-a ajutați sa înțeleg cum este posibila amenințarea cu executare silită pt o suma de 1200 lei,restanta la întreținere după 15 ... (vezi toată discuția)