avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Prescriptia creantei bugetare atrage si prescriptia ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Prescriptia creantei bugetare atrage si prescriptia majorarilor de intarziere?

Am o datorie la bugetul local reprezentand neachitarea impozitului pe teren pe o perioada de 8 ani. Din calculele facute de mine rezulta ca datoria bugetara pe ultimii 3 ani este prescrisa.

Daca datoria pe un an bugetar este prescrisa si anulata se anuleaza si majorarile de intarziere aferente acelui an bugetar?

Vreau sa achit integral impozitul dar nu inainte de a anula toate datoriile prescrise. Din pacate nu am gasit nimic despre prescriptia majorarilor de intarziere, doar faptul ca se prescriu in termen de 5 ani.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 06:15, 10 August 2017
Chiar daca dupa calculele tale sunt prescrise, s-ar putea sa nu fie si dupa cele facute de cei de la finantele locale. E bine sa vedeti care e situatia acolo.
Va multumesc pentru raspuns dar intrebarea mea era alta. Ignorand faptul ca s-ar putea sa nu fie prescrise, asa cum zic eu, vreau totusi sa fiu pregatit si sa stiu ce datorii se pot anula. Se anuleaza si majorarile odata cu anularea creantei pentru anul bugetar prescris? Sau doar majorarile pentru care s-a implinit termenul de prescriptie?Intreb asta pentru ca majorarile au inceput sa curga de la data scadenta, asta insemnand din 2009 si pana in prezent.
mariusstoican a scris:

Daca datoria pe un an bugetar este prescrisa si anulata se anuleaza si majorarile de intarziere aferente acelui an bugetar?


Da.
Potrivit Codului de procedură fiscală, art.1
[ link extern ]

7. creanță bugetară - dreptul la încasarea oricărei sume care se cuvine bugetului general consolidat, reprezentând creanța bugetară principală și creanța bugetară accesorie;
...
10. creanță fiscală - dreptul la încasarea oricărei sume care se cuvine bugetului general consolidat, reprezentând creanța fiscală principală și creanța fiscală accesorie;



ART. 110 Obiectul, termenul și momentul de la care începe să curgă termenul de prescripție a dreptului de stabilire a creanțelor fiscale

(1) Dreptul organului fiscal de a stabili creanțe fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepția cazului în care legea dispune altfel.

ART. 112 Efectul împlinirii termenului de prescripție a dreptului de a stabili creanțe fiscale

Dacă organul fiscal constată împlinirea termenului de prescripție a dreptului de stabilire a creanței fiscale, procedează la încetarea procedurii de emitere a titlului de creanță fiscală.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatie fiscala vs creanta fiscala vs taxa locala cyan cyan Care este diferenta dintre obligatie fiscala, creanta fiscala si taxa locala? Taxa locala este considerata obligatie sau creanta fiscala? De exemplu taxa ... (vezi toată discuția)
Prescriptie datorii la buget rocriss rocriss Buna seara, Am o intrebare legata de datoriile la buget. O societate comerciala care isi suspenda activitatea are datorii la buget. Imi puteti spune daca ... (vezi toată discuția)
Cnas mary50 mary50 Perioada termenului de prescriptie de 5 ani in CNAS sa schimbat,este de 6 luni? (vezi toată discuția)