avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale IMPUTARE
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

IMPUTARE

Am avut urmatoarea situatie si as dori sa stiu cum se trateaza.
Un sofer conducand autoturismul firmei (un Matiz cu geamuri transparente care are scaunele din spate rabatate pentru a fi folosit la transport de marfa) a preluat de la furnizor (cu toate actele legale) un produs. Dupa aceasta direct a plecat la un client nou (cu adresa intr-un bloc) sa livreze marfa. Avea asupra sa adresa clientului, numele persoanei de contact si telefoanele de contact. Soferul dispune de telefon mobil de la firma. A parcat masina pe strada, a acoperit produsele cu o paturica, a pus alarma, si a inceput sa caute clientul. Intrarea la client era chiar dupa colt de unde parcase. In perioada de 5 minute, pe care a mentionat-o soferul ca a lipsit de la masina, una dintre broastele de la usile masinii a fost fortata (fara a exista avarii la caroserie, geamuri, etc., reparatia s-a efectuat in firma prin indreptarea unei lamele, din usa, a sistemului mecanic de inchidere) si produsul a fost furat. Cand a constatat furtul soferul a anuntat condurcerea firmei si a mers apoi la Politie sa reclame furtul.
Soferul are in fisa postului atributii de aprovizionare şi livrare produse.
Cum se trateaza aceasta situatie: cine suporta pierderea ? Se poate face imputare soferului ? Daca da care sunt procedurile legale ?
Cel mai recent răspuns: sirbu elena , utilizator 11:12, 16 Februarie 2006
Am sa te contrazic cu urmatoarele argumente:
-raspunderea patrimoniala a salariatilor este specifica dr. muncii si poate fi stabilita prin decizie de imputare ori angajament de plata, care pot fi modalitati de recuperare a pagubelor cauzate unitatii;
-decizia de imputare, care este si titlu executoriu, este actul unilateral emis de conducerea unitatii prin care persoana care a cauzat o paguba este obligata la restituirea ei;
-si, de asemenea, este un act de drept al muncii pentru ca este emisa in baza prevederilor Codului muncii, de conducerea unitatii, ca parte in contractul de munca.
In fine, ca orice act, trebuie sa contina obligatoriu anumite elemente pentru a nu cadea sub incidenta nulitatii, dar nu am sa enumar acum aceste elemente.
Am uitat sa mentionez un lucru. Nu ai luat in calcul : " in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege."
Mai bine mai tarziu decat niciodata! Cu tot respectul, doamna Sarbu, care sunt actele normative in vigoare care reglementeaza procedura de emitere a deciziei de imputatie?
MEA CULPA! si asa cum spunea CONST : "Mai bine mai tarziu decat niciodata!". decretul 63/1981 care prevedea decizia de impunere a fost abrogat prin legea 53/2003 si, asa cum spune art. 270 alin. 1 Codul Muncii, salariatii raspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de imputare ciobanumircea ciobanumircea in baza caror prevederi legale se da decizia de imputare (vezi toată discuția)
Decizie imputare say say Are cineva un model de decizie de imputare si in baza caror acte normative se intocmeste, in afara de procesul-verbal de constatare a prejudiciului? (vezi toată discuția)
Decizie de imputare noiembriesm noiembriesm Va rog sa-mi spuneti pe ce acte sta o decizie de imputare, ca legislatie, ma intereseaza. Stiu ca nu poti sa-i opresti toti banii salariatului, ca sunt anumite ... (vezi toată discuția)