avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie de imputare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie de imputare

Va rog sa-mi spuneti pe ce acte sta o decizie de imputare, ca legislatie, ma intereseaza. Stiu ca nu poti sa-i opresti toti banii salariatului, ca sunt anumite reguli de respectat. Salariatul respectiv este angajatul unei societati comerciale, un SRL Puteti sa ma ajutati?
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 19:20, 18 Noiembrie 2009
Codul Muncii-Art. 270. - (1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.

In lumina acestor prevederi legale angajatorul trebuie sa obtina titlu executoriu impotriva salariatului, pentru recuperarea prejudiciului, fara a putea emite decizie de imputare , care nu mai este reglementata de noile dispozitii ale Codului muncii.

Pentru antrenarea raspunderii patrimoniale in lumina noilor reglementari se impun ca angajatorul sa obtina titlu executoriu impotriva salariatului, astfel incat decizia de imputare si angajamentul de plata ca forme specifice de actiune prin care se materializeaza dreptul de creanta al unitatii pagubite fata de autorul faptei ilicite si prejudiciabile nu-si mai au reglementare legala in noile dispozitii ale codului muncii.
Indiferent de existenta actului de control, decizia de imputare nu mai are in prezent un suport juridic iar calea de recuperat a prejudiciului aleasa de catre intimata excede mijlocului juridic prevazut de legiuitor in continutul articolului in discutie.
Gasiti raspunsuri in Legea 22/1969 daca e vorba de o gestiune.
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2009
Marioara Maftei, utilizator
noiembriesm a scris:

Va rog sa-mi spuneti pe ce acte sta o decizie de imputare, ca legislatie, ma intereseaza. Stiu ca nu poti sa-i opresti toti banii salariatului, ca sunt anumite reguli de respectat. Salariatul respectiv este angajatul unei societati comerciale, un SRL Puteti sa ma ajutati?
Multumesc frumos.


În conformitate cu dispoziţiile art. 164 alin. (2) din Codul muncii, angajatorul nu poate efectua reţineri din salariu decât dacă datoria salariatului a fost constatată printr-o hotărâre judecătorească definitiva si irevocabila.
Legea 22/1969
Art. 32. - La constatarea unei pagube în gestiune, persoana răspunzătoare poate să-şi ia un angajament scris pentru acoperirea acesteia; angajamentul scris constituie titlu executoriu.
Dacă, ulterior, această persoană constată că nu datorează sau că datorează numai în parte suma pentru care şi-a luat angajamentul, ea va putea face cerere de desfiinţare a angajamentului la organul de jurisdicţie competent, în termen de 30 zile de la data cînd a cunoscut această împrejurare.
De asemenea, validitatea angajamentului va înceta în întregime sau în parte atunci cînd agenţii economici, autorităţile sau instituţiile publice sau organul de jurisdicţie competent constată, cu prilejul verificării sau, după caz, al soluţionării unei cauze care are legătură cu angajamentul, că acesta a fost luat pentru o sumă nedatorată.
Organul de jurisdicţie competent poate suspenda executarea angajamentului.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2009
Marioara Maftei, utilizator
Aceasta lege este aplicata numai gestionarilor ....

Alte discuții în legătură

Cum pot ca angajator sa ridic de la banca niste garantii salariale ale unui angajat. e_rainbow_love e_rainbow_love Paguba realizata de angajat, S-a realizat inventar, s-a constat paguba, si fiind de multi ani angajatul nostru are un fond de garantie constituit la ... (vezi toată discuția)
Angajament de plata. legal? element00 element00 In primul rand salutare tuturor! Am si eu mai multe probleme si sper sa gasesc raspuns la dvs. 1. Sunt angajat la o SC din Bucuresti cu norma intreaga si ... (vezi toată discuția)
Nota de lichidare. concediere salariat. inventarierea bunurile aflate pe subinventar. georgelgica georgelgica Un salariat a fost concediat disciplinar. Problema e ca acesta refuza sa-si faca lichidarea. Care este procedura inventarierii bunurilor aflate pe subinventar. ... (vezi toată discuția)