avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nota de lichidare. Concediere salariat. Inventarierea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nota de lichidare. Concediere salariat. Inventarierea bunurile aflate pe subinventar.

Un salariat a fost concediat disciplinar. Problema e ca acesta refuza sa-si faca lichidarea. Care este procedura inventarierii bunurilor aflate pe subinventar. Eventual baza legala pentru aceasta procedura. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 17:31, 16 Iulie 2008
Cel ma probabil refuza din cauza lipsurilor in inventar.
Daca la inventariere se gasesc lipsuri se antreneaza raspunderea patrimoniala a salariatului art. 270 din Codul muncii
Conform prevederilor Codului muncii aprobat prin Legea nr. 53/2003 salariatii raspund patrimonial in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
Pentru antrenarea raspunderii patrimoniale in lumina noilor reglementari se impun ca angajatorul sa obtina titlu executoriu impotriva salariatului, astfel incat decizia de imputare si angajamentul de plata ca forme specifice de actiune prin care se materializeaza dreptul de creanta al unitatii pagubite fata de autorul faptei ilicite si prejudiciabile nu-si mai au reglementare legala in noile dispozitii ale codului muncii.
Indiferent de existenta actului de control, decizia de imputare nu mai are in prezent un suport juridic iar calea de recuperat a prejudiciului aleasa de catre intimata excede mijlocului juridic prevazut de legiuitor in continutul articolului in discutie.
Legal, e suficient ca o comisie formata din persoanele desemnate de catre conducerea societatii sa efectueze inventarul in lipsa fostului salariat? In cazul unu proces, acesta ar putea afirma ca nu avea lipsuri la inventar, dar comisia........i-a gasit. Tocmai aceasta sitatie vreau s-o evit.
lichidarea nu mai este prevazuta de codul muncii.
bunurile primite pe inventar se pot evidentia in proces verbal intocmit de o comisie.daca sunt lipsuri acestea se pot recupera in baza unei sentinte date de instanta competenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de imputare noiembriesm noiembriesm Va rog sa-mi spuneti pe ce acte sta o decizie de imputare, ca legislatie, ma intereseaza. Stiu ca nu poti sa-i opresti toti banii salariatului, ca sunt anumite ... (vezi toată discuția)
Raspundere patrimoniala a salariatului - rog urgent raspuns cati81 cati81 Buna! Am lucrat acum 2 ani ca sef de magazin la o firma destul de cunoscuta. In momentul angajarii, m-au condus in magazin, m-au prezentat ca noua sefa si ... (vezi toată discuția)
Inventar in lipsa gestionarului vbebis@yahoo.com vbebis@yahoo.com Sunt gestionar la o sc. Am fost chemat telefonic la un inventar inopinat dar in acel moment ma aflam deja in provincie, a doua zi fiind liber. M-am prezentat ... (vezi toată discuția)