avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Probleme plata nastere de la CNAS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Probleme plata nastere de la CNAS

Buna ziua.
Am urmatoarea situatie: sotia este cetatean kazah, cu permis de sedere ca membru de familie.
A lucrat cu contract de 2 ore / zi pana prin luna mai, dupa care si-a dat demisia. Nu sunt sigur daca a avut o intrerupere de plata pana la contractul de colaborare (a se citi mai jos).
Nu a beneficiat de concediu de maternitate.
Pe 6 iulie a nascut la privat, acolo am avut o problema ca nu mai figura ca asigurata in sistemul CNAS. Am platit atunci suma mai mica, iar cei de la privat ne-au lasat sa rezolvam cu CNAS.
Ideea este ca sotia e in prezent cu contract de colaborare, iar societatea unde are contract - de la 1 iunie 2017! - a efectuat prima plata a contributiei CAS pe data de 15 iulie 2017 (retroactiv pt iunie). Avem adeverinta de la societate care specifica acest lucru.
Cu toate acestea, CNAS a taxat institutia medicala privata la pret intreg (fara asigurare), desi privatii au trimis adeverinta catre CNAS.
In concluzie, intr-adevar intre 6 iulie si 15 iulie nu era efectuata plata contributiei si sotia ATUNCI figura ca neasigurata pe site, DAR plata CAS s-a facut retroactiv pe 15 iulie iar in prezent, sotia figureaza ca asigurata pe siteul CNAS.
Deci la data nasterii, sotia era asigurata.
Ce ne sfatuiti sa facem pentru a rezolva? Cei de la spitalul privat ne-au propus sa mergem la CNAS, dar n-au specificat de ce au nevoie.
Este necesar sa mergem la CNAS sau institutia privata nu are dreptul sa ne taxeze deja, in baza adeverintei aduse?
E necesara o adeverinta de la CNAS de la care sa se specifice data inceperii asigurarii?
(PS. toata problema este cu siteul CNAS, pentru ca acolo scrie calitatea de asigurat, dar nu si DE CAND).
Multumesc anticipat,
V.I.
Ultima modificare: Marți, 15 August 2017
valentinili, utilizator

Alte discuții în legătură

O intrebare - costul nasterii, abonat cnas valentinili valentinili Buna ziua, *1 iunie: sotia s-a angajat cu contract de colaborare *6 iulie: a nascut; 9 iulie - am platit nasterea la privat (ni s-a cerut bani mai multi, ca ... (vezi toată discuția)
Asigurare sanatate Irina_Manea Irina_Manea Buna ziua, Am o mare nelamurire: eu in momentul de fata figurez ca neasigurat la CNAS. Pana in septembrie 2016 am fost si doctorand si redactor la Adevarul, ... (vezi toată discuția)
Concediul postnatal de lauzie robertsof robertsof Buna ziua, Avem nevoie de un sfat privind concediul postnatal pentru sotia mea care este intr-o situatie aparte si anume: In iunie 2017 a ramas insarcinata ... (vezi toată discuția)