O institutie de stat a fcaut o contestatie la executare in afara termenului. Trebuia sa o depuna in termen de 15 zile dar a depus-o dupa 19 zile la judecatorie.Eu trebuie sa depun intampinare in 15 zile. Intrebarea mea este: daca eu prin intampinare cer judecatorului anularea contestatiei, am castig de cauza? Sau judecatorul poate trece cu vederea acest impediment procedural si sa zica: Ce conteaza patru zile mai tarziu!?
Conteaza foarte mult respectarea termenelor,conf.art.185(1)NCPC-Nerespectarea termenului.Sanctiuni."Cand un drept procesual trebuie exercitat intr-un anumit termen,nerepsectarea acestuia atrage decaderea din exercitarea dreptului,in fara de cazul in care legea dispune altfel.Actul de procedura facut peste termen este lovit de nulitate."
Invocati mai intai pe cale de exceptie tardivitatea cu consecinta nulitatii actului de procedura facut peste termen,si ptr.siguranta dvs.invocati si aparari pe fondul cauzei,in mod normal,instanta trebuie sa se pronunte mai intai pe exceptia tardivitatii ,pe care daca o gaseste intemeiata, nu mai trebuie sa intre pe fondul cauzei.