avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1089 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... termene procedurale
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

termene procedurale

O institutie de stat a fcaut o contestatie la executare in afara termenului. Trebuia sa o depuna in termen de 15 zile dar a depus-o dupa 19 zile la judecatorie.Eu trebuie sa depun intampinare in 15 zile. Intrebarea mea este: daca eu prin intampinare cer judecatorului anularea contestatiei, am castig de cauza? Sau judecatorul poate trece cu vederea acest impediment procedural si sa zica: Ce conteaza patru zile mai tarziu!?
Invocati in intampinare exceptia tardivitatii.
Nu se trece cu vederea.
Conteaza foarte mult respectarea termenelor,conf.art.185(1)NCPC-Nerespectarea termenului.Sanctiuni."Cand un drept procesual trebuie exercitat intr-un anumit termen,nerepsectarea acestuia atrage decaderea din exercitarea dreptului,in fara de cazul in care legea dispune altfel.Actul de procedura facut peste termen este lovit de nulitate."
Multumesc celor care mi-au raspuns; dar inca ceva: ajunge sa invoc exceptia tardivitatii in intampinare sau trebuie sa intru si pe fondul problemei?
Invocati mai intai pe cale de exceptie tardivitatea cu consecinta nulitatii actului de procedura facut peste termen,si ptr.siguranta dvs.invocati si aparari pe fondul cauzei,in mod normal,instanta trebuie sa se pronunte mai intai pe exceptia tardivitatii ,pe care daca o gaseste intemeiata, nu mai trebuie sa intre pe fondul cauzei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta de plata andy_roxy91 andy_roxy91 In cazul unei ordonante de plata mi s-a pus in vedere sa depun intampinare in termen de 25 de zile de la data comunicarii, facandu-se mentiune ca sunt obligat ... (vezi toată discuția)
Apel dupa respingerea plangerii contraventionale pentru tardivitate cenusa_cristian cenusa_cristian Buna ziua! Am primit si eu o amenda pentru lipsa rovinietei dupa ce am vandut masina de un an, deci neapartinandu-mi ,o amenda consistenta fiind vorba de o ... (vezi toată discuția)
Ordinea de judecare a exceptiilor fdanila fdanila In proces sunt invocate doua exceptii ,cea de nulitate absoluta si cea de tardivitate ,fiind invocate de cite o parte.Care este ordinea de judecare a acestor ... (vezi toată discuția)